Βιβλίο vs “youtube” και “Power of Love”

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (24 Ψήφοι)

Βιβλίο vs “youtube” και “Power of Love”

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ξυπνώντας την ημέρα της γιορτής μου ήταν οι γιορτές που κάναμε στο σπίτι όταν ήμουν παιδί. Θυμήθηκα το τότε. Το σπίτι γέμιζε κόσμο, έτρωγα άπειρα κεφτεδάκια και σοκολατάκια και το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ, γιατί με έτσουζαν τα μάτια από τον καπνό. Οι φίλες της μαμάς μου (δασκάλες, όπως κι εκείνη) μου έφερναν ΜΟΝΟ και ΠΑΝΤΑ βιβλία. Κάποια διπλά και τριπλά, αλλά ποτέ δεν τα άλλαζα. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ζωρζ Σαρή, Ιούλιος Βερν, Mary Poppins και τέτοια. Ένα βράδυ κοιμήθηκα στις τρεις τα ξημερώματα τρώγοντας ένα κουτί σοκολατάκια και διαβάζοντας όλο το βιβλίο «Ματίλντα».

Το απόγευμα δύο μαθητές μου (που τα Χριστούγεννα είχαν να κάνουν περιλήψεις βιβλίων) διάλεξαν: ο ένας το «Ήρθε το χαρτί» ενός youtuber (ή κάτι τέτοιο) που μιλούσε για τη στρατιωτική του θητεία και η άλλη «Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης». Εκεί είναι που νιώθεις το χάσμα γενεών. Ποια είναι η Ζωρζ Σαρή; μου λένε. Άντε να εξηγήσεις...

Δεν θέλουν να διαβάζουν βιβλία. Κι αν βαριούνται πολύ, ψάχνουν στο διαδίκτυο και βρίσκουν έτοιμη την περίληψη. “Easy Peasy Lemon Squeezy”, όπως λένε οι ίδιοι (έκφραση που σημαίνει «πανεύκολο»). Τους επηρεάζει έντονα που ο Mikeius μετακομίζει στο Λονδίνο και «τώρα τι θα κάνουμε»; Και θεωρούν ότι το σχολείο είναι άχρηστο. Δε μπορούν να καταλάβουν γιατί είναι σημαντικό να ξέρουν τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα, τη Νινέτ και τον Βάνκα ή τη Λεώνη και τι είναι το «ιδανικό του ελάσσονος μόχθου» ή ο «υλικός ευδαιμονισμός». Το «ιδανικό του ελάσσονος μόχθου» είναι να συνηθίζεις στην ευκολία. «Γιατί να κάνω την άσκηση μόνος-η; Θα βρω την απάντηση στο ίντερνετ» (easy peasy δηλαδή ξανά). «Υλικός ευδαιμονισμός» είναι να νομίζω (και γι’αυτό να ζητάω επίμονα) ότι θα είμαι ευτυχισμένος, αν οι γονείς μου μου πάρουν μπουφάν “napapijri”, κι ας κάνει 200 ευρώ. Κι ας είμαστε δύο παιδιά, οπότε 400! Τους ενδιαφέρει να κάνουν σούζες με τα μηχανάκια και να βλέπουν το “Power of Love”, που οι συμμετέχοντες δε μπορούν να διατυπώσουν μία ολόκληρη πρόταση η οποία να βγάζει νόημα.

Τους λέω ότι είναι φυσιολογικά όλα αυτά, αλλά δεν μπορώ να μην τους πω και ότι τα συναισθήματα που έχω βιώσει διαβάζοντας βιβλία είναι ασύγκριτα περισσότερα από εκείνα που έχω νιώσει βλέποντας ριάλιτι. Βέβαια, κι εγώ στην  ηλικία τους, αν είχα τάμπλετ, youtube και viber είναι πολύ πιθανόν να μην είχα διαβάσει τη «Ματίλντα», «το Ψέμα», το “Jane Eyre” και όλα τα βιβλία που μου έφερναν όλα αυτά τα χρόνια στη γιορτή μου. Είναι ακόμη πιο πιθανό να έβλεπα στην τηλεόραση τη Β, τη Σ και τη Ν να χαριεντίζονται με τον Σ, τον Μ και τον Λ. Και θα συγκλονιζόμουν κι εγώ αν, ενώ έπρεπε μέσα στο ριάλιτι να βρεθεί ο πραγματικός έρωτας, η Χ και ο Ψ τα είχαν από πριν και το είχαν αποκρύψει!

Δεν τους κατακρίνω, γιατί, όπως είπα, θα έκανα τα ίδια και γιατί και τα παιδιά μου κάνουν τα ίδια. Άλλωστε, ως φύσει αισιόδοξο άτομο, πιστεύω ότι όλη αυτή η ενασχόληση με την τεχνολογία τελικά συχνά βοηθάει και στην κρίση και στην αντίληψή τους (με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν υπάρχει εθισμός). Αν δεν προβληματίζονταν, δε θα με έβαζαν να βλέπω βιντεάκια, όπως το «Πρόγευμα» των Unboxholics! Θα κλείσω λοιπόν με την αισιόδοξη φράση της Σκάρλετ Ο’Χάρα από το «Όσα παίρνει ο άνεμος»:

«Αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα!»

Υ.Γ.: Η φράση “Easy Peasy Lemon Squeezy” προέρχεται από ένα διαφημιστικό της αγγλικής τηλεόρασης την δεκαετία του ’70, όπου ένα κοριτσάκι έλεγε τη φράση στο τέλος, για να δείξει πόσο εύκολα καθαρίστηκαν τα πιάτα. “Easy peasy” σημαίνει πανεύκολο και “lemon squeezy” ήταν η μάρκα του καθαριστικού.

Νατάσα Δανιήλ

Γεννήθηκα στην Καρδίτσα στις 25/7/79. Από τα 18 ως τα 23 μου έζησα στη Θεσ/κη, όπου σπούδασα Ιστορία και αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. Στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ (Σπουδές στην Εκπαίδευση). Από το 2003 ζω και εργάζομαι στην Καρδίτσα ως φιλόλογος. Έχω μια κόρη κι έναν γιο.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.