Κι όταν πατάς τα όρια...;

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.33 (18 Ψήφοι)

Κι όταν πατάς τα όρια...;

Όρια.

Καταβάθος, εαυτέ μου, δεν ξέρω αν συμπάθησες ποτέ στ' αλήθεια αυτήν την λέξη. Στο άκουσμά της, συνδύαζες τα πάντα με περιορισμό. Αυτό αυτόματα σήμαινε για σένα, να μην έχεις την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.

Τώρα που το σκέφτομαι, από μικρή ακόμα σε ενοχλούσε. Όταν η μαμά σου, για παράδειγμα, σου έβαζε σαν όριο για το παιχνίδι σου την γωνία της αυλής, μέσα σου αυτόματα, το πέρασμα αυτής την γωνίας γινόταν σκοπός της ζωής σου!

Ίσως να ήσουν απλά αντιδραστική. Ίσως, από την άλλη, αλήθεια να σε πνίγουν.

Μεγαλώνοντας γνώρισες σιγά σιγά και διαφορετικά είδη ορίων. Μερικά από αυτά τα υιοθέτησες, τα αγάπησες και απαγόρευσες ρητά την καταπάτησή τους. Τα όρια του εαυτού σου προς τους άλλους. Αυτά που θέτεις στον περίγυρο ώστε να μην έρθεις ποτέ σε δύσκολη θέση με οικείους ή μη. Τα ίδια που σέβεσαι στον απέναντί σου. Τα υγιή όρια. Ναι, αυτά τα έχεις ευχαριστήσει πολλές φορές που υπάρχουν στην ζωή σου.

Αργότερα κλήθηκες να αντιμετωπίσεις τα όρια μέσα σε μια ανθρώπινη σχέση. Και δεν μιλάω για τα καλά όρια που προανέφερα, αυτά είπαμε είναι απαραίτητα.

Μιλώ για τα άλλα. Αυτά που θεωρητικά θα σου ορίσουν τα συναισθήματα σου. Που θα σε τοποθετήσουν μέσα στην σχέση όπως αυτά θέλουν. Θα σου φορέσουν τον ρόλο που εκείνα επέλεξαν για σένα. Θα όριζαν ακόμα και τις σκέψεις σου ή τους παλμούς της καρδιάς σου αν ήταν δυνατό.

Και ας πούμε ότι αυτά τα όρια τα δέχεσαι και συνεχίζεις την ζωή σου με αυτά (δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνεις, ξέρεις πόσο σε στενεύουν οι ρόλοι).

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν αυτά τα όρια, που σου τοποθετήθηκαν και τα δέχτηκες, καταπατηθούν;

Και τι γίνεται όταν η καταπάτηση αυτή σου απέφερε μόνο όμορφα συναισθήματα εν τέλει;

Εδώ σε θέλω.

Εδώ τι κάνεις;

Η μια επιλογή θα μπορούσε να είναι να συμπεριφερθείς σαν να μην συνέβη ποτέ. Σε λίγο καιρό θα είσαι εκεί ακριβώς που βρισκόσουν πριν τα περάσεις και όλα μέλι γάλα! Μετά από λίγο καιρό ακόμα θα είσαι σχεδόν σίγουρη πως πράγματι δεν συνέβη ποτέ. Χμμ, καλό ακούγεται. Σίγουρα βολικό και αδιαμφισβήτητα στα safe σου. Δεν είσαι για να ρισκάρεις τώρα. Μεταξύ μας μιλάμε...

Υπάρχει όμως, μάτια μου, και μια άλλη επιλογή.

Για σκέψου πως θα ήταν αν δεν έκλεινες τα μάτια σε αυτό που ένιωσες; Τι εξέλιξη θα είχαν τα πράγματα αν άφηνες αυτό που ένιωσες να σε πάρει μαζί του, αν είναι ικανό; Τι επιρροές, κέρδη και απώλειες θα είχες από αυτήν την επιλογή; Σκέψου, πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από αυτήν; Κλείσε ρε παιδί μου όλα τα κουτάκια σου για λίγο, μην αφήνεις θύμησες να κάνουν τώρα παρεμβολές. Τώρα μιλάμε για το σήμερα, για το αύριο, για αυτό που βλέπεις μπροστά σου, μέσα σου.

Σκέψου.

Ξέρω, ρίσκο ναι. Να κάτι αυτά που έζησες εσύ ο ίδιος. Να κάτι αυτά που ακούς από τους γύρω. Να σου και η γκόμενα που την έφερε στον κολλητό, πού να μπαίνεις τώρα σε διαδικασίες τέτοιες.

Αλλά και στα safe σου είναι σαν να κολυμπάς μόνιμα σε ρηχά νερά. Άντε να σου σκάσει πού και πού κάνα κυματάκι να πεις ό,τι κάτι έκανες.

Δεν ξέρω. Για ρίξε μια ματιά στα όριά σου πάλι.

Τι λες; Να τα επαναπροσδιορίσουμε λίγο; Ή ακόμα καλύτερα μήπως να τα αφαιρέσεις σιγά σιγά;

Και για να γίνω σαφής, δεν εννοώ να πάρεις φόρα και ό,τι γίνει. Στην τελική, για κάποιο λόγο σου τοποθετήθηκαν. Εννοώ να σταματήσεις να κινείσαι, κρατώντας τα ψηλά σαν ελληνική σημαία.

Ζήστο όπως το νιώθεις και ό,τι βγει, που λένε.

Ξέρω πως μέσα σου φοβάσαι.

Αλλά άσε και μια φορά τη ζωή να επιλέξει για εσένα, ρε παιδί μου.

Το χθες έφυγε, μην το σκέφτεσαι καν.

Το αύριο δεν ήρθε ακόμα, δεν ξέρεις αν θα έρθει και αν έρθει δεν ξέρεις τι θα φέρει.

Και εσύ η ανόητη παλεύεις να καθορίσεις το αύριο και χάνεις τα πιο σημαντικά σου.

Τον εαυτό σου τον ίδιο και το τώρα.

Και στο έχω πει τόσες φορές, μην αφήνεις τους σημαντικούς σου στο περίμενε...

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.