COVID-19: Οι συνέπειες ενός φόβου

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (14 Ψήφοι)

COVID-19: Οι συνέπειες ενός φόβου

Ο Σπινόζα είχε πει: «Ο φόβος είναι ασταθής θλίψη προερχόμενη από την ιδέα ενός μελλοντικού πράγματος για την έλευση του οποίου αμφιβάλλουμε».

Η έλευση του ιού Covid-19 έχει προκαλέσει τρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα που θα παρεμποδίσουν την εξάπλωσή του, ενώ τα ΜΜΕ, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ακροαματικότητα, ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά της παραπληροφόρησης που υποθάλπει τα πιο ακραία σενάρια συνωμοσιολογίας. Η τουριστική κίνηση υποχωρεί, το εμπόριο παρακμάζει, οι οικονομίες αργοπεθαίνουν. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν, οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά εξαντλούνται, τη στιγμή που το πολυπόθητο εμβόλιο ακόμα ερευνάται από τους επιστήμονες. Αυτός ο υπερβολικός πανικός έχει αναγκάσει τους περισσότερους ανθρώπους να διακόψουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, να αναβάλλουν οτιδήποτε σημαντικό είχαν προγραμματίσει και να κλειστούν μέσα στα σπίτια τους για να προφυλαχθούν από την επέλαση του αόρατου εχθρού. Μήπως όμως αυτή η μαζική αναστάτωση έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία από εκείνα που ήδη προϋπήρχαν;

Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Το ανοσοποιητικό σύστημα απενεργοποιείται με αποτέλεσμα οι υιοί, τα μικρόβια και τα καρκινικά κύτταρα να επιτίθενται στον οργανισμό μας. 

Έκκριση υπερβολικής ποσότητας ορμονών (ινσουλίνης, αδρεναλίνης, χοληστερίνης) που καταστρέφουν την υγεία μας.

Έκκριση υπερβολικής ποσότητας στρεσογόνων ορμονών, όπως της νορεπινεφρίνης, που εμποδίζουν τη δράση όλων των θεραπευτικών δυνάμεων του σώματός μας.  

Έκκριση της κύριας ορμόνης (κορτιζόλη) που παράγεται από τα επινεφρίδια. Η κορτιζόλη προκαλεί ατροφία των εγκεφαλικών κυττάρων, απώλεια μνήμης και φθείρει τον εγκέφαλο. Επίσης μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση/σκλήρυνση κατά πλάκας και καρδιακές ασθένειες, καθώς αυξάνει την πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας την επιρρέπεια του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις. Έλκος στο γαστρεντερικό σύστημα ή αναζωπύρωση κάποιου προηγούμενου έλκους. Μείωση της μυϊκής μάζας και κατά συνέπεια οστεοπορωτική δράση.

Μείωση των επιπέδων της Ανοσφαιρίνης Α (καταπολεμά τους ιούς), με αποτέλεσμα την μείωση ή ακόμα και απενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πρόκληση εσωτερικής σύγκρουσης μέσα στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανίατες ασθένειες.

Ανισορροπία ενέργειας στο σώμα μας.

Πρόκληση σωματικών πόνων, με σημαντικότερους εκείνους στον αυχένα, τη μέση και το κεφάλι.

Αρνητικά συναισθήματα.

Ψυχικές διαταραχές.

Το αντίδοτο, λοιπόν, απέναντι στις φοβίες που μας κατακλύζουν δεν βρίσκεται σε κάποιο φάρμακο της αγοράς αλλά αντίθετα βρίσκεται κρυμμένο μέσα στον ίδιο μας τον οργανισμό. Ο κινητήριος μοχλός που θα το ξεκλειδώσει εδράζεται στα θετικά μας συναισθήματα. Μια θετική σκέψη που θα ατενίζει με χιούμορ και αισιοδοξία τις δυσκολίες της ζωής είναι ικανή να μας ελευθερώσει από τις αλυσίδες που μας κρατούν αιχμαλώτους στη φυλακή των ψυχικών και σωματικών μας αδιεξόδων. Η αλλαγή των σκέψεων που έχουμε για τον εαυτό μας σηματοδοτεί την αλλαγή στα πράγματα του εξωτερικού μας κόσμου. Σε κάθε περίπτωση η βίωση των θετικών συναισθημάτων δεν θα πρέπει να είναι ευκαιριακή αλλά να επιδιώκεται και επιπρόσθετα να μεταδίδεται στους άλλους. Κάθε θετική σκέψη μπορεί να σώσει αμέτρητες ζωές. Σκέψου το.

Ο Παντελής Λιάκας έχει σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Αρκετά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ψηφιακά περιοδικά και συλλογικά βιβλία. Ενδιαφέροντά του είναι το διάβασμα, η συγγραφή, η μουσική και τα ταξίδια.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.