Κορονοϊός και Περιβάλλον

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (17 Ψήφοι)

Κορονοϊός και Περιβάλλον

Για άλλη μια φόρα γινόμαστε μάρτυρες μιας πανδημίας, αλλά ενώ ασχολούμαστε με την θεραπεία της ασθένειας και τα μέτρα πρόληψής της, δεν ασχολούμαστε καθόλου με το τι προκάλεσε αυτή την πανδημία. Μια μικρή ιστορική αναδρομή στον μεσαίωνα ίσως μας βοηθούσε λίγο να καταλάβουμε τι σημαίνει η διαταραχή της περιβαλλοντικής ισορροπίας και η σωστή μελέτη και πρόληψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο Πάπας Γρηγόριος ο ένατος ενοχοποίησε τις γάτες για τη λατρεία του Διαβόλου, σε διάγγελμά του το 1233, και οι Ευρωπαίοι άρχισαν να τις εξοντώνουν μαζικά. Επειδή όμως οι γάτες εξαφανίστηκαν, αυξήθηκαν τα ποντίκια και οι αρουραίοι, που είναι και οι βασικοί υπαίτιοι για τη μετάδοση της πανώλης. Αποτέλεσμα ήταν η βουβωνική πανώλη να αφανίσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους, γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», που σάρωσε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεσαιωνικής περιόδου.

Βέβαια τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε όλο τον κόσμο και κυρίως σήμερα στις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες δεν τηρείται σχεδόν κανένας «περιβαλλοντικός όρος».

Πάμε όμως στην Πόλη Ουχάν της Κίνας η οποία είναι πρωτεύουσα της Επαρχίας Χουπέι. Στην περιοχή αυτή διέρχεται ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας, ο Γιανγκτσέ, και στην εύφορη κοιλάδα του πριν μερικά χρόνια έγινε το μεγαλύτερο φράγμα στον πλανήτη, γνωστό και ως φράγμα των 3 φαραγγιών. Το ύψος του ήταν 180 μέτρα και το μήκος του 2335 μέτρα. Η συνολική παραγωγή από τις 32 τουρμπίνες του είναι 22,5 GW, λίγο περισσότερο από όλη την εγκατεστημένη ισχύ σε όλη την Ελλάδα (21,5GW). Βέβαια τότε είχαν προειδοποιήσει πολλοί επιστήμονες ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τέτοιου μεγέθους έργου είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες. Μία από αυτές τις επιπτώσεις ήταν, ότι οι νυχτερίδες σε εκείνη την περιοχή έχασαν ένα τεράστιο τμήμα του ενδιαιτήματός τους και έτσι ο χώρος για φωλεοποίηση και αναζήτηση τροφής περιορίστηκε κατά πολύ με αποτέλεσμα οι νυχτερίδες να είναι υποσιτισμένες. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι νυχτερίδες ανήκουν στην ίδια Ομοταξία με τους ανθρώπους, στα θηλαστικά (mamalia), οπότε για να καταλάβουμε την έκταση του προβλήματος, πρέπει να φανταστούμε εξαθλιωμένους ανθρώπους μετά από έναν μαζικό εκτοπισμό να ψάχνουν για τροφή και στέγη, αρπάζοντας τα σπίτια και την τροφή από άλλους ανθρώπους που μέχρι τότε ζούσαν σε αρμονία γιατί επαρκούσε η τροφή και ο χώρος για όλους. Ο υποσιτισμός όμως στα θηλαστικά προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποτελεσματική προστασία του οργανισμού από τους ιούς. Έτσι λοιπόν τρύπωσε αυτός ο ιός στις νυχτερίδες και αφού μεταλλάχθηκε προσέβαλε και τον άνθρωπο με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

Για να προλάβω τους καταστροφολόγους, δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου επειδή έμειναν νηστικές οι νυχτερίδες στην Χουπέι, η ανθρωπότητα θα ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση όπως έκανε πολλές φορές μέχρι τώρα στο διάβα των αιώνων. Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι ότι ακόμη και αυτοί που περιμένουν την Δευτέρα παρουσία και το τέλος του κόσμου διακαώς, πρέπει να γνωρίζουν ότι αν ποτέ γίνει αυτό, δεν θα γίνει επειδή θα το αποφασίσει κάποιος Θεός, αλλά θα γίνει γιατί οι άνθρωποι δεν θα σέβονται την φύση, δηλαδή οι ίδιοι θα προκαλέσουν την καταστροφή από απερισκεψία και απαξίωση των επιπτώσεων που προκαλούν στα οικοσυστήματα.

Μέχρι τότε όμως έχουμε το δικαίωμα να ζούμε την κάθε μέρα μας, με σεβασμό πάντα στην μητέρα φύση… και να πλένουμε καλά τα χέρια μας…

* Ο Κωνσταντίνος Σπ. Μπακέας είναι MSc Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.