Εμφάνιση, μία απάτη…

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (11 Ψήφοι)

Εμφάνιση, μία απάτη…

Μάγουλα πουδραρισμένα, μαλλιά βαμμένα, χείλη με κατακόκκινο κραγιόν. Πόσες φορές η ωραία εμφάνιση δε θόλωσε τη λογική και δεν οδήγησε σε πικρό ποτήρι θανάτου! Πόσες φορές δε σε οδήγησε σε ανθρώπους που δε σου άξιζαν, σε ανθρώπους που ήταν κενοί περιεχομένου.

«Με άφησε, με πρόδωσε, με πλήγωσε. Δεν μπόρεσα να καταλάβω πόσο ρηχός άνθρωπος είναι, μα γιατί;».

Γιατί άφησες το συναίσθημα της αγάπης και την παγίδα της εξωτερικής εμφάνισης να κυριαρχήσει μέσα σου. Γιατί δεν κοίταξες τον άνθρωπο, αλλά εγκλωβίστηκες σε μία ψεύτικη εικόνα που σου έδινε μία απλή αισθητική ικανοποίηση.

Πόσες φορές η αγάπη σου για έναν άνθρωπο σε εμπόδισε από το να αξιολογήσεις πραγματικά τη συμπεριφορά του και το πόσο ωφέλεια επιφέρει αυτή στη ζωή σου; Γιατί η αγάπη και το μίσος θολώνουν τη λογική σου και δε σε αφήνουν να αποστασιοποιηθείς και να σκεφτείς λογικά.

Το ίδιο ισχύει και στην αντίθεση περίπτωση. Πόσες φορές η κακή αρχική σου εντύπωση σε οδήγησε να απορρίψεις αυτό που πραγματικά άξιζε, το ουσιώδες; Πόσες φορές δεν ανακαλύφθηκαν αρχαία, σπουδαία βιβλία θαμμένα σε αποθήκες και σκονισμένες βιβλιοθήκες; Πόσες φορές μέσα από το επιδερμικά και επιφανειακά άσχημο, δεν ανακάλυψες την ομορφιά;

Έδωσες τόσες ευκαιρίες σε κούκλες πορσελάνινες που από μέσα όμως είναι άδειες. Και προσπέρασες τόσα διαμάντια επειδή ήταν σκονισμένα.

Για να έχεις ορθή κρίση, πρέπει να προσπαθήσεις να αποστασιοποιείσαι από τα δικά σου συναισθήματα και να βλέπεις τον άλλον όπως πραγματικά είναι. Όχι όπως τον βλέπει η αγάπη σου ή τα μάτια σου.

Αυτή είναι και η αρχή της ορθής κρίσης. Να ξεπερνώ το δικό μου συναίσθημα, να βλέπω τον άλλον στο βάθος και όχι στην επιφάνειά του.

Γιατί η εμφάνιση είναι και αυτή, μία απάτη…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.