Ο φόβος του θανάτου και η άποψη του Επίκουρου

4.9772727272727 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.98 (44 Ψήφοι)

Ο φόβος του θανάτου και η άποψη του Επίκουρου

Οι περισσότεροι από όσους πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, θεωρούν ότι υπάρχει και ζωή μετά τον θάνατο. Υπάρχουν βέβαια και άθεοι που πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή, ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες και αποτελούν εξαιρέσεις.

Αν και ο φόβος για τον θάνατο είναι δεδομένος, όσοι πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή έχουν λιγότερους λόγους να τον φοβούνται, καθώς ο θάνατος δεν είναι το τέλος των πάντων για εκείνους. Αντίθετα, θεωρούν ότι υπάρχει μια συνέχεια μετά από αυτόν, η οποία ελπίζουν ότι θα είναι καλύτερη από την πραγματικότητα της υλικής ζωής.

Υπάρχουν, ωστόσο, και φιλόσοφοι που έχουν υποστηρίξει ότι ακόμα κι αν ο θάνατος αποτελεί κάτι οριστικό, είναι ανόητο να τον φοβόμαστε. Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο επιχείρησε να εξηγήσει ο Επίκουρος (341-271 π.Χ.).

Όπως υποστήριξε, ο φόβος μας οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρούμε εσφαλμένα πως αφού πεθάνουμε θα είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τον χαμό μας. Εκείνος όμως είχε την άποψη πως όταν είμαστε ζωντανοί, ο θάνατος είναι απών, ενώ όταν είμαστε νεκροί, τίποτε δεν μπορεί να μας κάνει κακό, αφού έχουμε πάψει οριστικά να υπάρχουμε. Ως εκ τούτου, ο θάνατος δεν μας βλάπτει όταν είμαστε ζωντανοί και όταν πάλι πεθαίνουμε είναι αδύνατον να πάθουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίκουρος έγραφε: «Να συνηθίσεις στην ιδέα ότι ο θάνατος για εμάς είναι ένα τίποτα. Γιατί κάθε καλό και κάθε κακό γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις μας, όμως θάνατος σημαίνει στέρηση της αίσθησης. Γι’ αυτό η σωστή εκτίμηση ότι ο θάνατος δεν σημαίνει τίποτα για εμάς, μας βοηθά να χαρούμε τη θνητότητα του βίου, όχι επειδή μας φορτώνει αμέτρητα χρόνια αλλά γιατί μας απαλλάσσει από τον πόθο της αθανασίας. Δεν υπάρχει, βλέπεις, τίποτα το φοβερό στη ζωή του ανθρώπου που έχει αληθινά συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα το φοβερό στο να μη ζεις. Άρα είναι ανόητος αυτός που λέει ότι φοβάται το θάνατο, όχι γιατί θα τον κάνει να υποφέρει όταν έρθει αλλά επειδή υποφέρει με το δεδομένο ότι θα έρθει. Γιατί ό,τι δεν σε στενοχωρεί όταν είναι παρών, δεν υπάρχει λόγος να σε βασανίζει όσο το περιμένεις. Το πιο φρικτό, λοιπόν, από τα κακά, ο θάνατος, είναι ένα τίποτα για εμάς, ακριβώς επειδή όταν υπάρχουμε εμείς αυτός είναι ανύπαρκτος, κι όταν έρχεται αυτός δεν υπάρχουμε εμείς».

Ο φόβος λοιπόν του θανάτου είναι αδικαιολόγητος και απολύτως παράλογος για τον Επίκουρο. Μάλιστα, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος αναλογιζόταν: Με δεδομένο ότι δεν ανησυχούμε για την αιωνιότητα της μη ύπαρξής μας πριν από τη γέννησή μας, τότε γιατί πρέπει να ανησυχούμε για την αιωνιότητα της μη ύπαρξής μας μετά τον θάνατό μας;

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Επίκουρος ήταν αντίθετος και με τη διδασκαλία του Πλάτωνα περί αθανασίας της ψυχής, καθώς υποστήριζε ότι η ψυχή δεν επιβιώνει του θανάτου. Όπως πίστευε, οι άνθρωποι φοβούνται τον θάνατο γιατί επιθυμούν να ζήσουν για  παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πιστεύοντας ότι θα απολαύσουν περισσότερη ηδονή. Εντούτοις, θεωρούσε ότι όταν κάποιος έχει κατακτήσει τον σκοπό της ζωής, δεν έχει πλέον νόημα να ζήσει παραπάνω.

epikouros 58923023

Χάρης Περτέσης

Ο Χάρης Περτέσης είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος με ελαττώματα και εμμονές. Αγαπάει την ελεύθερη έκφραση και απεχθάνεται τη μισαλλοδοξία κάθε είδους, όπως επίσης το ψέμα και την υποκρισία. Η γραφή αποτελούσε για εκείνον πάντοτε, πέρα από «εργαλείο» για να βγάζει το ψωμί του, και ένα μικρό καταφύγιο, μέσα στο οποίο απελευθέρωνε τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά του, κάτι που τον βοηθούσε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Σε αυτό το μικρό καταφύγιο σπεύδει μέχρι και σήμερα.

Σχόλια (2)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Είναι γεγονός πως όσο το απευκταίο είναι αναπόφευκτο άλλο τόσο είναι δύσκολο στον άνθρωπο να ζήσει σε συνθήκες ελευθερίας. Πολλοί θα πουν, ότι αν ο άνθρωπος δεν έτρωγε τις σάρκες του δεν θα υπήρχε πρόοδος. Όμως αν βάλλουμε στη ζυγαριά τις καταστροφές που προκαλούνται από τη ματαιοδοξία του με την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στα εκατομμύρια χρόνια που προηγήθηκαν, θα δούμε, ότι θα μπορούσε η γη να είναι ο παράδεισος που όλοι επιθυμούμε αλλά ποτέ δεν θα τον δούμε…

Μενοικέας
Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Άφθαστος, αθάνατος, παντοτινός Επίκουρος. Ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους που υπήρξε ποτέ αλλά δυστυχώς υποτιμημένος για κάποιον περίεργο και ανεξήγητο λόγο. Τα έχει πει όλα όμως.

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Λίγοι καταπιάνονται στις μέρες με φιλοσοφία καθώς αρέσκονται να ασχολούνται περισσότερο με άλλα ευτελή θέματα μηδαμινής αξίας. Το σάιτ σας είναι πραγματικά μια όαση γνώσης μέσα στη σημερινή κατάντια του διαδικτύου.

M@dpower
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.