Νόαμ Τσόμσκι: Η προπαγάνδα στην υπηρεσία των ελίτ

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (14 Ψήφοι)

Νόαμ Τσόμσκι: Η προπαγάνδα στην υπηρεσία των ελίτ

Όλη η τέχνη της προπαγάνδας συνίσταται στο να δώσει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι είναι ανίσχυροι, απομονωμένοι, αποκομμένοι από τους άλλους. 

Στην πραγματικότητα, για τη βιομηχανία της διαφήμισης και της εμπορικής προπαγάνδας γενικά, ο ιδανικός κόσμος θα ήταν βασισμένος σε δυο στοιχεία. 

Πρώτον, στην τηλεόραση, καθένας στη θέση του, αποκομμένος από τους άλλους, ακόμη κι από την οικογένειά του. 

Δεύτερον, και όσο μπορεί να προσεγγισθεί αυτή η ιδανική κατάσταση, οι άνθρωποι να μην αποτελούν πλέον απειλή για τους πλούσιους και τους προνομιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχει «κρίση δημοκρατίας» όπως την εννοούν οι ελίτ.

Οι άνθρωποι θα ασχολούνταν μόνο με τη ζωούλα τους, με επιφανειακά πράγματα του βίου, όπως τα καταναλωτικά αντικείμενα που είναι της μόδας. 

Θα ήταν «θεατές» κι όχι «παίκτες» στη διεξαγωγή της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα: τοπικά, στους χώρους εργασίας και παραπέρα.

Περιοδικά, θα είχαν το δικαίωμα να επικυρώνουν την εξουσία των ελίτ, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο θα έπρεπε να αφήνουν τη διοίκηση των παγκόσμιων υποθέσεων σ’ εκείνους που αυτοανακηρύσσονται «υπεύθυνοι άνθρωποι». 

Αυτές δεν είναι ιδέες εξτρεμιστικών ομάδων, αλλά μιας μεγάλης μερίδας των ελίτ σε όλη την πολιτική σκακιέρα.

Νόαμ Τσόμσκι: Η προπαγάνδα στην υπηρεσία των ελίτ

Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι Αμερικανός καθηγητής πανεπιστημίου, φιλόσοφος, πολιτικός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο πολυγραφότατο, που έχει συγγράψει πολλά άρθρα και βιβλία, και έναν σύγχρονο διανοητή με βαρύνουσες απόψεις, ο οποίος έχει ευαισθητοποιήσει και συνεχίζει να ευαισθητοποιεί τις μάζες. Ο ίδιος έχει τοποθετήσει τον εαυτό του στον αναρχικό χώρο. Το κείμενο που μόλις διαβάσατε αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο «Δύο ώρες διαύγειας: Συνομιλίες του Νόαμ Τσόμσκι με τον Ντενί Ρομπέρ και τη Βερόνικα Ζαράχοβιτς» των εκδόσεων «Λιβάνη» (μτφρ. Αργύρης Αργυρόγλου).

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.