Τα πτυχία δεν κάνουν τους ανθρώπους…

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.64 (11 Ψήφοι)

Τα πτυχία δεν κάνουν τους ανθρώπους…

Πτυχία τα οποία στολίζουν τους τοίχους σπιτιών και ιατρείων. Πτυχία και τίτλοι που κοσμούν τα γραφεία γιατρών και δικηγόρων. Πτυχία που δείχνουν το επίπεδο σπουδών και τα Πανεπιστήμια που έχει τελειώσει κάποιος. Πολλοί κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι τα πολλά πτυχία δείχνουν και έναν άνθρωπο με ψυχικά χαρίσματα και επίπεδο σκέψης. Λάθος, μεγάλο λάθος.

Τα πτυχία δείχνουν μόνο τις γνώσεις που έχει αποκτήσει ένας άνθρωπος σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Δε δείχνουν όμως την ψυχική του καλλιέργεια και την παιδεία του.

Η μόρφωση διαφέρει σημαντικά από την παιδεία. Και αυτό είναι ένα γεγονός που πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν – ή μπορεί και να γνωρίζουν αλλά να αρνούνται να το αποδεχτούν.

Ακούμε πολλές φορές από γονείς φράσεις τύπου: «δε σπούδασα εγώ το παιδί μου για να τα μπλέξει με τον οικοδόμο» ή «αυτός είναι γιατρός και πρέπει να γνωρίσει έναν άνθρωπο με ανάλογο επίπεδο». Οι περισσότεροι άνθρωποι που υιοθετούν τέτοιες απόψεις αδυνατούν να καταλάβουν ότι αφενός οι ψυχές των ανθρώπων δε ρωτάνε πόσα πτυχία έχει ο καθένας από εμάς για να συναντηθούν και αφετέρου ότι δεν μπορείς να καθορίσεις τη ζωή του παιδιού σου αλλά να του χαρίζεις τα πολύτιμα φτερά της ανεξαρτησίας.

Ο Albert Einstein συνήθιζε να λέει ότι μιλάει σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο: είτε ήταν καθηγητές πανεπιστημίου είτε οδοκαθαριστές. Γιατί ο μεγάλος σοφός είχε καταλάβει ότι η αξία του ανθρώπου βρίσκεται μέσα στην ψυχή του και όχι σε ένα πτυχίο κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.