Δεν ξέρω αν σε έχω φίλο. Δεν ξέρω αν έχω φίλο…

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Δεν ξέρω αν σε έχω φίλο. Δεν ξέρω αν έχω φίλο…

Η φιλία απασχόλησε πολύ τον πνευματικό κόσμο στους αιώνες. «Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα» - Αριστοτέλης, «Να αποκτάς φίλους και όχι υλικά αγαθά» - Αίσωπος, «Οι φίλοι είναι τα μέλη της οικογένειας που δεν μας έδωσε ποτέ ο Θεός» - Μένκιος (Κινέζος φιλόσοφος). Αυτά είναι μερικά από τα χιλιάδες αποφθέγματα που μπορεί να διαβάσει κάποιος για την αξία της φιλίας.

Όλοι μας εντοπίζουμε στη ζωή μας έστω και ένα πρόσωπο, το οποίο να αποκαλούμε φίλο μας. Παρόλα αυτά, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων παραδέχεται ότι η φιλία είναι κάτι που δεν μπορείς να έχεις τη σήμερον ημέρα αλλά αυτό που αποκαλούμε έτσι, δεν είναι άλλο από παρέες. 

Τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει την κοινωνία μας σε πλασματικές φιλικές σχέσεις και στην αμφισβήτηση της φιλίας;

Αρχικά ας βάλουμε κάτω μερικά πράγματα. Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε να θεωρούμε έναν άνθρωπο φίλο μας. Είναι σκληρό να παραδέχεσαι ότι δεν είσαι σίγουρος αν είσαι φίλος με πρόσωπα με τα οποία κάνεις πολύ παρέα. Πόσο πιο ειλικρινές και λυτρωτικό θα ήταν να παραδεχτείς στον εαυτό σου, ότι εκείνη η κοπέλα ή εκείνο το αγόρι με το οποίο κανονίζεις κάθε εβδομάδα για καφέ ή για μια νυχτερινή έξοδο είναι απλά μια καλή παρέα με κάποια κοινά ενδιαφέροντα. 

Ας συλλογιστούμε πόσο άδικο είναι να θεωρείται φίλος αυτός με τον οποίο έχεις τη μεγαλύτερη τριβή και όχι εκείνος, του οποίου τη γνώμη θα λάβεις πιο σοβαρά, που σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα να σε εκτιμά και που τρέφεις βαθύτερα συναισθήματα. 

Πάντα η ανθρωπότητα έχει τα ίδια ελαττώματα αλλά με διαφορετική εκφορά και πάντα οι δυσκολίες της ζωής και οι απαιτήσεις κυμαίνονται σε παρόμοια μήκη κύματος (με κάποιες ιδιάζουσες εξαιρέσεις φυσικά) αλλά και πάλι με διαφορετική εκφορά και σε νέο περιβάλλον. Δεν άλλαξαν οι άνθρωποι, ούτε οι σχέσεις των ανθρώπων έγιναν πιο φθηνές. Η ποιότητα υπάρχει αν ξέρεις πού να κοιτάξεις. Το μόνο που ίσως άλλαξε είναι η ευκαιρία και η ανάγκη να έχεις στη ζωή σου όχι μόνο φίλους αλλά και παρέες. Σου δίνεται η ευκαιρία να το διαχωρίσεις αλλά αρνείσαι γιατί ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να είναι και εγκεφαλικά και συναισθηματικά παρών σε κάθε σχέση του. Ωστόσο είναι προτιμότερο να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να παραδεχτείς μια όχι τόσο ευχάριστη αλήθεια, παρά να καταλήξεις τοξικός και άδικος ή να αφήσεις περιθώρια προσωπικής φθοράς εκεί που δεν αξίζει τον κόπο.

Πόσες φορές κατέληξες να θυμώσεις με ένα πρόσωπο που δεν σου έστειλε για καιρό ένα μήνυμα και πόσες φορές θεώρησες τελειωμένη υπόθεση μια φιλία επειδή η επαφή σας είναι ιδιαίτερα αραιή; 

Παρατήρησες ποτέ τον εαυτό σου να διατηρεί στη ζωή του το εύκολο και το εύκαιρο αντί του ουσιαστικού και του καρδιακού; Σκέψου λίγο πόσες φορές συμπέρανες ότι φίλος σου είναι αυτός που πλέον είναι πιο εύκολο να βρίσκετε κοινές ώρες για μία βόλτα, ενώ παλιός ξεχασμένος φίλος είναι αυτός, που βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι θα πέρναγες ώρες ολόκληρες χωρίς να βαρεθείς να συζητάς ένα πρόβλημά του, ένα όνειρό του, μια χαρά ή ένα φόβο. Αυτός που έχεις πιάσει τον εαυτό σου να εύχεται να στον είχε δώσει ο Θεός ως μέλος της οικογένειάς σου αλλά δυστυχώς «αναγκάστηκες» να ξεγράψεις γιατί δεν μπορείς να τον συναντάς τόσο συχνά. 

Καταλαβαίνω, χρειάζεσαι κάποιον για να περνάς όμορφα -και γιατί όχι- και ουσιαστικά τον ελεύθερο σου χρόνο. Μπορεί να είσαι τυχερός και συχνά μια συμπάθεια που συντέλεσε στο ξεκίνημα μιας παρέας να εξελιχθεί σε φιλία. Δεν είναι τα πράγματα τόσο δύσκολα όσο τα κάνεις στον εαυτό σου. Θυμήσου απλά πόσο άδικο είναι την επόμενη φορά που θα πεις ότι δεν υπάρχει φιλία την σήμερον ημέρα, να συνειδητοποιήσεις ότι έβγαλες από τη ζωή σου μια ουσιαστική σχέση γιατί δεν μπορούσες να κάνεις συχνά παρέα μαζί με το πρόσωπο αυτό. Θυμήσου πόσο άδικο είναι για σένα να μην είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου αλλά και με τον άλλον κάθε φορά που μπερδεύεις την φιλία με την εύκολη παρέα.

Κάθε σχέση είναι διαφορετική και χτίζεται με τους δικούς της κανόνες. Επιπλέον, η ζωή δεν θα τα φέρνει πάντα όπως σε συμφέρει και όπως θα ήθελες. Μην υποβάλλεσαι και μην επιτρέψεις να σε υποβάλλουν σε ταμπέλες. Η ουσία δεν αλλάζει επειδή θα προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, όπως το νερό θα συνεχίσει να είναι νερό σε ότι μπουκάλι και αν το βάλεις, ακόμα και αν το μετατρέψεις σε παγάκι. 

Είναι υγιές να έχεις επίγνωση ότι υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους κάνεις καλή παρέα. Είναι φυσιολογικό κάποιοι από αυτούς να σε πείσουν με την ψυχή και τον μυαλό τους ότι μπορούν να γίνουν φίλοι σου. Είναι ωραίο να έχεις την ευκαιρία να βλέπεις ένα φίλο συχνά. Είναι σημαντικό να μην κάνεις έναν αληθινό φίλο στην άκρη επειδή δεν μπορείς να τον ζεις όσο θέλεις.

Πλασματικές φιλίες και έλλειψη στην πίστη της φιλίας δεν προκαλούνται από τις εφήμερες παρέες ούτε από την συχνή τριβή με ανθρώπους που δεν είσαι σίγουρος αν τους θεωρείς ΦΙΛΟΥΣ σου ή αν αυτό που συμβαίνει είναι ότι τους συμπαθείς και κάνεις ευχάριστη παρέα μαζί τους. Προκύπτει όταν βάζεις τον παιδικό τρόπο αντίληψης των σχέσεων να «βαφτίζει» τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου. Ως παιδί «αγαπούσες» κάθε έναν ή μία που σου άρεσε. Ακόμα και αν σου άρεσε γιατί έπαιζε τέλειο ποδόσφαιρο ή ήταν το ωραιότερο κορίτσι στην τάξη. Ως παιδί είχες και δεν είχες φίλο, όποιον συμπαθούσες και όποιον σε θύμωνε. Είσαι όμως παιδί; Πιστεύεις ότι η παιδική απλότητα και η αδυναμία διάκρισης είναι κάτι που μπορείς να διαιωνίσεις στη ζωή σου ως ενήλικας; Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε διάφορους τομείς, όχι.  

Δημιουργήσαμε το χαϊδευτικό «φιλαράκι» για τον άνθρωπο που κάνουμε ωραία παρέα στη δουλειά και στις δραστηριότητες μας. Ξεχάσαμε εκείνον τον ΦΙΛΟ μας, που μετακόμισε ή παντρεύτηκε και δεν τον βλέπουμε παρά δύο φορές το χρόνο. Ας γεμίζει την ψυχή μας έστω και μία ώρα μαζί του, όπως ίσως σε πέντε ώρες με τα φιλαράκια μας. Τον φίλο πρέπει να τον κάνεις παρέα συχνά έτσι; Αλλιώς ΗΤΑΝ φίλος, σωστά; Εσύ θα σου απαντήσεις. 

Τέλος, μην αγχώνεσαι. Δεν χρειάζεται να τοποθετείς κάθε φορά τους ανθρώπους γύρω σου σε κατηγορίες. Κάνε παρέα με όποιον θες να κάνεις παρέα, κράτησε επαφή με όποιον θες να κρατήσεις επαφή και άσε τις σχέσεις να μιλήσουν. Μην διώξεις εκείνον τον φίλο που βλέπεις μια φορά σε κάποιους μήνες και μην πιέσεις να βασιστείς σε αυτόν που κάνετε ευχάριστη και συχνή παρέα. Μην κλείσεις την πόρτα σε νέους φίλους αλλά μην την ανοίξεις για όλους στο όνομα της συχνότητας και της ευκολίας. Μην κρατήσεις ανοιχτή την πόρτα σε όλους τους φίλους χωρίς διάκριση αλλά μην την κλείσεις σε όλους στο όνομα της τακτικής επαφής. Μην βάζεις αληθοφανείς ταμπέλες εκεί που υπάρχει εκτίμηση, ουσιαστική σχέση και επικοινωνία. Μην βάζεις αληθοφανείς κανόνες στη φιλία μόνο και μόνο για να καταλήξεις να μην ξέρεις αν υπάρχει.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.