Περί δημοσιογραφικής ευθύνης

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (24 Ψήφοι)

Περί δημοσιογραφικής ευθύνης

Τετάρτη εξουσία. Δημοσιογραφική ευθύνη. Πολλές φορές τα ΜΜΕ και ο ρόλος τους (ο διττός και σκιώδης) αναμοχλεύεται στις σκέψεις μας λόγω των ποικίλων γεγονότων και τεκταινομένων της επικαιρότητας. Ένα τέτοιο γεγονός της επικαιρότητας υπήρξε ο πρόσφατος θάνατος του τραγουδοποιού Mad Clip.

Παραχρήμα ήρθε στο μυαλό μου το ρεπορτάζ γνωστού, «αδέκαστου» όπως το ίδιο ισχυρίζεται, δημοσιογραφικού οργανισμού. Συγχρόνως και συνειρμικά το μυαλό μου κατακλύστηκε από τα ακόλουθα ερωτήματα τα οποία θα παραθέσω σε ευθύ λόγο, αυτούσια, για την αμεσότητα και γλαφυρότητα του προγράμματος.

Ποια η δημοσιογραφική, κοινωνική ή έστω ανθρώπινή σας ευθύνη, κύριοι δημοσιογράφοι συνεντευξιαστές, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μad Clip -και παρουσία σας δηλαδή- παραβίαζε όχι μόνο τα όρια ταχύτητας αλλά αναιρούσε, θα λέγαμε, με την οδηγική συμπεριφορά του την θεσμοθετημένη ύπαρξη ολόκληρου του κ.ο.κ;

Ποια η ευθύνη σας στα αδικοχαμένα θύματα των τροχαίων που μιμήθηκαν το «ίνδαλμα της νεολαίας»; Ως ίνδαλμα, έτσι παρουσιάζετε τον τραγουδοποιό με αξίες του απαξίες. Για ποια απαξία κάνω λόγο; Ως κορωνίδα της προσωπικότητας εμμέσως -με την παθητική προβολή, εικονοληπτική παράθεση μιας νομικής παράβασης -πλην σαφώς εκθειάζετε την απαξία της άνομης δράσης την οποία όχι σα πρωτομάρτυρας αλλά ως ένα ακόμα θύμα της ετήσιας εκατόμβης της ασφάλτου πλήρωσε με αντίτιμο το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Δεν είναι ρητορικά ερωτήματα αυτά που «υπό την επήρεια» (για να χρησιμοποιήσω μια κλισέ ξύλινη έκφραση που μονοπώλησε στα πρωτοσέλιδα και άρθρα αναφερόμενα στο καθεαυτό δυστύχημα) συναισθηματικής σύγχυσης για την αντιφατικότητα της ηθικά εκτραχηλισμένης κοινωνίας εκφράζω. Δεν είναι ρητορικά ερωτήματα που ψάχνουν την αιτιοκρατική ή νομική απάντηση μπρος το ερώτημα της ευθύνης. Διότι αιτιοκρατικά ως γνωστόν μηρυκάζεται με φανατική ακρισία ορισμένες φορές, ότι η κοινωνία ευθύνεται για το άτομο και τούμπαλιν, και νομικά υπάρχει και ο όρος προς πληροφόρηση δημοσιογράφων και εισαγγελέων «ηθικός αυτουργός», ισοδύναμος ποινικά με τον αυτουργό.

Αυτά λοιπόν δεν είναι απλά ερωτήματα. Είναι παράθεση της πραγματικότητας, ή αυτού φιλοσοφικά του απεικάσματος που νομίζουμε και βιώνουμε ως πραγματικότητα. Διότι εγώ την παραθέτω αντικειμενικά και όχι διαστρεβλωμένα όπως «αποπειραθήκατε» εσείς με το ρεπορτάζ σας της «ωμής πραγματικότητας» (όπως ισχυρίζεστε στα συνθηματικά σποτάκια σας).

Αυτά τα ερωτήματα είναι επίσης μια έκφραση απογοήτευσης και απελπισίας, δύο από τα κυρίαρχα συναισθήματα της συναισθηματικής σύγχυσης που, όπως προανέφερα, ένιωσα εγώ και θεωρώ, χωρίς ασύδοτη πεποίθηση, πως ένιωσε και κάθε νέος στη θέση μου• ο οποίος πίστεψε ουτοπικά πως η κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης θα αλλάξουν κάποτε προς το καλύτερο, διαψεύδοντας τα ζοφερά σενάρια του Έκο και τις δριμείες εναντίον τους κριτικές του.

Φυσικά, σφάλλαμε με τις χιμαιρικές ελπίδες μας και αυτό διότι η ελπίδα -ευφυολόγημα που χρησιμοποιείται και σε ένα τραγούδι του Μad Clip- «πεθαινει πάντα τελευταία». Αλλά μάλλον θα πρέπει, όπως αναφέρει και ο γλωσσοπλάστης Καζαντζάκης στην «Ασκητική», να απαλλαχθούμε από την ελπίδα, τη μία από τις συμφορές του ανθρώπου που τον εγκλωβίζει δέσμιο στην αναμονή μιας ψευδαισθησιακής φυλακής απραξίας στο όνομα μιας λύσης από «ένα θεό μηχανής» και ως πραγματιστές να μοχθήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις (μόνο) να ευθυγραμμίσουμε τις κλωστές από το κουβαριασμένο μίτο της ανθρωπότητας.

Αφιερωμένο στη Φ.Γ. για την αμέριστη και ερίτιμη στήριξή της.

Σουζάνα Γεωργούση

Γεια σου! Ονομάζομαι Σουζάνα Γεωργούση. Προς το παρόν είμαι φοιτήτρια. Κάποτε υπήρξα μέλος της εθνικής νέων κολύμβησης μέχρι να με «σταματήσει» η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ανέκαθεν υπήρξα απορροφημένη στο χιμαιρικό κόσμο των συναισθημάτων και των ονείρων μου. Ποτέ δε θα μπορούσα να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς μουσική και βιβλία• θα ήταν αποπνικτά βουβός και δε θα άντεχα τη σιωπή της αιχμηρής αλήθειας.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.