Είναι υπερεκτιμημένη η νεότητα;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (10 Ψήφοι)

Είναι υπερεκτιμημένη η νεότητα;

Βιώνουμε, άραγε, την εμμονή με τη νεότητα; Μόνο η νεότητα προβάλλεται, επαινείται και θεωρείται ως χρονική περίοδος των μεγάλων ευκαιριών;

Όταν είσαι είκοσι, σου λένε «μη στεναχωριέσαι, θα προλάβεις, έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου». Όταν πας σαράντα, σου λένε «δεν είσαι πια είκοσι». Είναι ειρωνικό, να θεωρείς πως ο άνθρωπος θέλει εμπειρία η οποία αποκτάται με τα χρόνια για να πετύχει σε οτιδήποτε επιλέξει, αλλά παράλληλα, θεωρείς πως πρέπει να πετύχει τα πάντα μέχρι τα 30 του.

Η κοινωνία φροντίζει να μας φορτίζει με άγχος από πολύ νωρίς. Ζητάει να γνωρίζουμε στα 18 μας ποιο επάγγελμα θα θέλουμε να ακολουθήσουμε στην υπόλοιπη ζωή μας. Ζητάει μέχρι τα 22, 23 να έχουμε ολοκληρώσει σπουδές και μέχρι τα 30 σχεδόν να έχουμε πετύχει επαγγελματικά.

Όταν ο άνθρωπος διαρκώς μαθαίνει πράγματα για τον εαυτό του, εξελίσσεται και ανακαλύπτει με τα χρόνια πτυχές και ικανότητες που ποτέ δε γνώριζε πως υπάρχουν, πώς είναι δυνατόν να του ζητείται να χωρέσει όλη του τη ζωή σε λίγα χρόνια;

Ναι, η νεότητα είναι υπερεκτιμημένη. Αδύνατο ένας άνθρωπος να φτάσει στο επίπεδο της αυτοπραγμάτωσης μέσα σε τόσο λίγα χρόνια. Η βελτίωση και η εξέλιξη δεν είναι μία διαδικασία που αφορά τα 20, 25, 30 μας χρόνια και μόνο. Αλλά ολόκληρη τη ζωή μας. Ειδικότερη, στη σημερινή εποχή των αναγκών και της εξειδίκευσης, στην οποία ο άνθρωπος προσπαθεί να εξελίσσεται και να εισάγει νέα δεδομένα και πληροφορίες στον δίσκο της μνήμης και της αυτογνωσίας του.

Ναι, η νεότητα είναι υπερτιμημένη. Μπορεί να μην πάντοτε ζουμερή η σάρκα σου, μπορεί στη δεύτερη νιότη σου να μην έχεις τη φρεσκάδα του δέρματος, αλλά αποκτάς την εμπειρία και τη γνώση. Η νιότη είναι η προσπάθεια ανακάλυψης του εαυτού, η αποκωδικοποίηση των αναγκών μας και η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε τον δικό μας, προσωπικό πυρήνα.

Στη νιότη μοχθείς να αρέσεις στους άλλους. Στη δεύτερη νεότητα σε έχεις αγαπήσει και δεν ορίζεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια των άλλων. Είσαι πια ελεύθερος.

Η νεότητα είναι υπερεκτιμημένη, χωρίς να παύει να είναι ένα δώρο που ένας άνθρωπος πρέπει να αξιοποιεί. Είναι η αρχή στο διάβα της ζωής, όχι όμως όλοι οι σταθμοί μέχρι την ώρα του βιολογικού μας τέλους.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.