Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα

4.9375 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.94 (16 Ψήφοι)

Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα

Τα σκαμπανεβάσματα στη ζωή μας ήταν πάντα μια νομοτέλεια που ποτέ δεν σταμάτησε. Από παλιά η φύση και οι πόλεμοι, ήταν οι βασικές αιτίες που δυσκόλευαν τις ζωές των ανθρώπων και κάπως έτσι συνεχίζουμε και σήμερα, παρότι διαφάνηκε προς στιγμήν μια ελπίδα, ότι θα μπορούσαν οι πόλεμοι τουλάχιστον για την Ευρώπη να αποτελέσουν παρελθόν. Όμως, όχι, τίποτα δεν άλλαξε. Ούτε η φύση έπαψε να είναι ατίθαση και απρόβλεπτη παρά τη συνεχή κακομεταχείριση που συστηματικά υφίσταται, μα ούτε και ο άνθρωπος έπαψε να είναι άπληστος και καταστροφικός.

Βέβαια η εξουσία, όπως εκμεταλλεύεται το κάθε τι για να επιβάλλεται, έτσι χρησιμοποιεί και τη φύση, εργαλειοποιώντας την επιστήμη, όπως και σε τόσα άλλα πράγματα που μας αφορούν. Έτσι τα τελευταία χρόνια το σενάριο που διακινείτο μετ’ επιτάσεως και συνεχίζει, ήταν αυτό της κλιματικής αλλαγής, που εξυπακούεται πως θα συνοδευόταν από μέτρα προς την πράσινη ανάπτυξη, ανακουφιστικά μα και υποχρεωτικά για την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων.

Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου κατά τους «ειδικούς» και χτύπησαν την πόρτα μας τα πρώτα ραβασάκια της ΔΕΗ, στο τέλος σχεδόν του περασμένου καλοκαιριού. Ήταν το προανάκρουσμα της πράσινης ανάπτυξης που μας υποσχέθηκαν. Ουσιαστικά ήταν το μεγάλο πάρτι των κερδοσκόπων που θα ακολουθούσε το ξεπούλημα της ΔΕΗ, αφού είναι γνωστό πια, πως όλα είναι μιλημένα με τους ιδιώτες και αποφασισμένα από τα μεγάλα οικονομικά λόμπι ανεξάρτητα από τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, ως συνήθως!

Αλλά το ευτράπελο της υπόθεσης είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, εξαιτίας αυτού του μη αναμενόμενου (;) πολέμου στην Ευρώπη, που έφερε τα πάνω κάτω και έδειξε ανάγλυφα την εκμετάλλευση και τη γύμνια της πολιτικής των ουσιαστικά ισχυρών. Έδειξε όμως και κάτι άλλο, την ολιγωρία αλλά και την αδυναμία των λαών, που παρόλα αυτά συνεχίζουν να στηρίζουν και να εμπιστεύονται το σάπιο πολιτικό κατεστημένο. Ενώ δηλαδή μας παραμύθιαζαν εδώ και χρόνια για την πράσινη ανάπτυξη, που θα έφερνε τη λύση στη ρύπανση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια θα ‘φερνε τη χαμένη ισορροπία στο κλίμα, ξαφνικά ο πόλεμος όλα τα άλλαξε. Όλα γίνανε φτερά και πούπουλα που τα σκόρπισε ο άνεμος στο πρώτο φύσημα.

Από τον ορθολογισμό λοιπόν των ειδικών επιτροπών και των απρόσωπων ιερατείων, που διαχειρίζονται τις τύχες του κόσμου, αλλά και της ΕΕ ειδικότερα, σοφά (;) και με μέτρα απαραβίαστα, φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Που σημαίνει τι; Πως δεν γνωρίζουν ούτε αυτοί οι ίδιοι, αν το χειμώνα που έρχεται θα έχουμε ενέργεια για να ζεσταθούμε και φαγητό να φάμε!

Δεν θα πούμε εδώ γιατί δεν πιστεύουμε στο αφήγημα της κλιματικής αλλαγής, πολύ δε περισσότερο στη διαφημιζόμενη πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα άλογα που την ακολουθούν, αλλά θα πούμε για τη βιασύνη με την οποία εδώ στην Ελλάδα παίρνονται αποφάσεις μεγάλης σημασίας για το λαό, που έστω και βαρυγκωμώντας ακολουθεί πολιτικούς, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται δεν ξέρουν τι τους γίνεται και πιθανόν δεν είναι σενάριο, πως εφαρμόζουν έξωθεν αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον πολιτική ανικανότητα το να έχεις αυτοσκοπό το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, όπως ήταν η ΔΕΗ (χωρίς κανένα κριτήριο), να κλείνεις τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος χωρίς να έχεις έτοιμο το αντίστοιχο πράσινο αντιστάθμισμα και να λες αγοράζω ενέργεια από τον γείτονα, όταν ο γείτονας χρησιμοποιεί λιγνίτη!

Ε, αυτό ξεπερνάει κάθε λογική…

Δημήτρης Περτέσης

Εργάτης του κόσμου, από συνήθεια σκεπτόμενος. Δεν ξέρω γιατί αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί, ίσως για να βρω συνοδοιπόρους, ή για να πάει η σκέψη μου πιο πέρα. Μπορεί γιατί έχω κάτι να πω, ή ακόμη μπορεί να μην και έχω τίποτα καλύτερο να κάνω, όμως το πιο σίγουρο γιατί είναι βαθιά μέσα μου χαραγμένο, πως ο λόγος είναι το πιο δυνατό όπλο του πολιτισμού, είναι ο άνθρωπος και 'γω απλά νομίζω πως είμαι αυτό...

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.