Συμμετοχή ως ένορκος, μία κορυφαία εμπειρία

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (4 Ψήφοι)

Συμμετοχή ως ένορκος, μία κορυφαία εμπειρία

Η εμπειρία του να γίνεις ένορκος είναι ίσως η ανώτερη διαδικασία βιώματος μίας δίκης σε έναν άνθρωπο που δεν είναι δικηγόρος ή επαγγελματικά δε σχετίζεται με τη Νομική Επιστήμη.

Η διαδικασία της παρακολούθησης μίας δίκης και η συμμετοχή στην απόφαση της ποινής, γεννά στον άνθρωπο που συμμετέχει αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής στη σημαντικότερη στιγμή του Συστήματος Δικαιοσύνης, την απόφαση αθωότητας ή μη ενός ανθρώπου.

Θα ήθελα να βιώσω την εμπειρία του να είμαι ένορκος, διότι θεωρώ ότι ένας άνθρωπος που η συμμετοχή σε δικαστήριο δεν είναι καθημερινή υπόθεση αφού δεν είναι κομμάτι του επαγγέλματός του, θα δείξει περισσότερη προσοχή, ενθουσιασμό, ευθύνη στο να καταλήξει στο σωστό συμπέρασμα.

Οι ένορκοι εκπροσωπούν το κομμάτι της κοινωνίας, εκφράζουν την κοινωνική αντίληψη περί δικαίου, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν εξειδικευτεί στο Ποινικό Δίκαιο από την άποψη των σπουδών, δεν έχουν εντρυφήσει στο περιεχόμενό του.

Αυτό θα μπορούσε να είναι αρνητικό από πολλές πλευρές, αλλά βοηθάει και στο να αφουγκραστεί το Δικαστήριο τον παλμό της κοινωνίας, ακόμα και αν η κρίση του ίδιου οφείλει να είναι ανεξάρτητη από συναισθηματισμούς.

Η εμπειρία του να είσαι ένορκος είναι μία συμμετοχή σε ένα ύψιστο ιδανικό μίας Πολιτείας που θέλει να είναι δημοκρατική: σε μία αξιοπρεπή δίκη, χωρίς φωνές και πομφόλυγες, χωρίς κραυγές και υστερίες. Αλλά μίας δίκης που συλλέγει δεδομένα, δεν προσπαθεί να κάψει μάγισσες, ακούει τις πλευρές ισόποσα και καταλήγει.

Το να έχεις συμμετέχει σε μία τόσο σημαντική διαδικασία ενδυναμώνει την εσωτερική σου βεβαιότητα ότι πρόσφερες κάτι σημαντικό στην ευδαιμονία του κοινωνικού συνόλου, συμμετείχες στο κορυφαίο γεγονός της Νομικής Επιστήμης, κάθισες σε μία αίθουσα δικαστηρίου που είναι όνειρο κάθε δικηγόρου.

Ο θεσμός του ενόρκου εκφράζει το αίσθημα της κοινωνίας, υμνεί τη δημοκρατία ως χώρο διάπλασης ανθρώπου με ελεύθερη σκέψη, ριζώνει τον σεβασμό απέναντι ακόμα και στο πρόσωπο του κατηγορουμένου.

Ο κάθε κατηγορούμενος δικαιούται μία αξιοπρεπή δίκη, στο Ποινικό Δίκαιο ζητούμενο είναι η απονομή δικαιοσύνης αλλά και η αποτελεσματική και δίκαιη απόδοση ευθυνών.

Το σημαντικό είναι να αποφευχθεί ο ακραίος συναισθηματισμός, η κυριαρχία του κοινωνικού άγριου ενστίκτου, και η προσπάθεια να συμμετέχουν στη δικαστική εξουσία με υπευθυνότητα και καθαρό νου.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.