Διογένης, η εφαρμογή της λιτότητας στην πράξη

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (38 Ψήφοι)

Διογένης, η εφαρμογή της λιτότητας στην πράξη

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην Κόρινθο και ορίστηκε αρχιστράτηγος και ηγεμόνας της Ελλάδας, εξέφρασε μία επιθυμία. Γνώριζε πως σε εκείνη την περιοχή, κατοικούσε ένας παράξενος φιλόσοφος και γνωστός για τις ιδιοτροπίες του, ο Διογένης.

Εξέφρασε, λοιπόν, την επιθυμία του να τον γνωρίσει. Οι στρατηγοί του τον οδήγησαν σε ένα πιθάρι και του γνωστοποίησαν πως αυτό είναι… το σπίτι του!

Ο Μέγας Αλέξανδρος αρχικά εξεπλάγην, αλλά πλησίασε και είδε έναν φιλόσοφο με πυκνή γενειάδα και λιτή, απλοϊκή εμφάνιση.

-Καλησπέρα Διογένη, του είπε. Είμαι ο Αλέξανδρος, πλέον είμαι ηγεμόνας όλων των Ελλήνων. Άκουσα πολλά για εσένα και ήθελα να σε γνωρίσω. Πες μου τι θα ήθελες να κάνω για σένα, είμαι σε θέση να πραγματοποιήσω κάθε σου επιθυμία.

Ο Διογένης, παραμένοντας απαθής, γυρίζει και του αποκρίνεται.

-Ναι, υπάρχει κάτι που θα ήθελα να κάνεις. Κάνε λίγο πιο πέρα γιατί μου κρύβεις τον ήλιο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, έκπληκτος από την ιδιαίτερη απάντηση, γυρίζει και λέει στους ακόλουθούς του:

«Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να είμαι Διογένης».

Διογένης, η εφαρμογή της λιτότητας στην πράξη

Αυτή είναι η γνωστότερη ιστορία της ζωής αυτού του μοναδικού φιλοσόφου, του Διογένη. Μίας προσωπικότητας που σε όλη του τη ζωή ακολούθησε το δρόμο της λιτότητας και έκανε πράξη το να ζεις τη ζωή σου όσο πιο απλά γίνεται. Σε μία εποχή όπου η Δύση μας βομβαρδίζει με διαρκή μηνύματα τύπου «απόκτησε όσο περισσότερα υλικά αγαθά μπορείς» και όλοι οι άνθρωποι δουλεύουν ώρες ατελείωτες προκειμένου να αυξήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, πόσο επίκαιρο θα ήταν το μήνυμα του Διογένη;

Ο Διογένης είναι αγαπημένος μου φιλόσοφος, ακόμα και αν θεωρώ πως προσέγγισε το θέμα της λιτότητας και το έφτασε σε μία ακραία υπερβολή. Η λιτότητα υιοθετήθηκε από πολλούς φιλοσόφους μεταγενέστερα, όπως ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, αλλά ο Διογένης εξέφρασε αυτό το κίνημα με μία αξιοζήλευτη προσήλωση.

Ποιος είναι όμως αυτός ο ξακουστός Διογένης, ο φιλόσοφος που είχε το προσωνύμιο «Σκύλος των Αθηνών»;

Ο Διογένης γεννήθηκε στη Σινώπη της Μικράς Ασίας το 412 π.Χ. και πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία 89 ετών.

Όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας δίπλα στον στοχαστή Αντισθένη. Ο Αντισθένης ήταν εκπρόσωπος της Κυνικής φιλοσοφίας, η οποία πρέσβευε την επιστροφή στη φύση, τη λιτότητα και την αποφυγή των περιττών πραγμάτων. Στηλίτευε την πλεονεξία και θεωρούσε πως η απλότητα είναι το κλειδί της ευτυχίας.

Διογένης, η εφαρμογή της λιτότητας στην πράξη

Ο Διογένης ακολούθησε αυτή τη φιλοσοφική στάση σε ύψιστο βαθμό, υιοθετώντας τη λιτότητα ως τρόπο ζωής. Ξεκίνησε να ζει σε ένα πιθάρι, φορούσε χειμώνα-καλοκαίρι ένα απλό ρούχο και τα μόνα αντικείμενα που κατείχε, ήταν ένα ραβδί και ένα κύπελλο για να πίνει νερό.

Πόσα περιστατικά της ζωής του Διογένη έχω συγκρατήσει και ξεχωρίζω για τον ίδιο;

  • Ο Διογένης κάποτε είδε ένα παιδί να πίνει νερό με τα χέρια του και συνειδητοποίησε πως το κύπελλο του ήταν περιττό. Έτσι και το πέταξε!
  • Ο Διογένης περιφερόταν στους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα φανάρι. Όταν οι Αθηναίοι- που ενώ γελούσαν για τις ιδιοτροπίες του χαρακτήρα του διαπίστωναν πως ακόμα και αυτές έχουν κάποια λογική- τον ρώτησαν γιατί κρατάει το φανάρι, η απάντηση του ίδιου ήταν λιτή: γιατί δεν μπορούσε να βρει έναν τίμιο άνθρωπο ούτε με το φως του φαναριού!

Διογένης, η εφαρμογή της λιτότητας στην πράξη

  • Ο Διογένης εμφάνιζε μία ανισόρροπη κοινωνική συμπεριφορά προσπαθώντας να δείξει πόσο στηλιτεύει την υποκρισία, την ίδια την Αθήνα και τους νόμους της. Συνήθιζε να κάνει τη φυσική του ανάγκη δημόσια και, μάλιστα, δε δίσταζε ούτε και αυτοϊκανοποιηθεί μπροστά στους σοκαρισμένους Αθηναίους!
  • Ο Διογένης είχε και άλλες κάπως… αηδιαστικές συνήθειες. Του άρεσε να φτύνει! Κάποτε ένας Κορίνθιος τον κάλεσε μαζί του σε ένα δείπνο το οποίο θα του παρέθετε ένας πλούσιος της περιοχής. Του έθεσε όμως ως όρο ότι δε θα φτύσει πουθενά κάτω. Εκείνος δέχτηκε. Μόλις όμως μπήκε στο σπίτι του πλούσιου και ο οικοδεσπότης πήγε να τον υποδεχτεί, εκείνος τον έφτυσε στο πρόσωπο! Όταν ο Κορίνθιος του ζήτησε το λόγο εκείνος λιτά απάντησε «σου υποσχέθηκα πως δε θα φτύσω πουθενά κάτω στο πάτωμα!».

Οι ιδιοτροπίες του, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του, η αξιοζήλευτη εγκράτεια που έδειξε σε όλη του τη ζωή, καθιστούν το Διογένη έναν φιλόσοφο μοναδικό –και μαζί με τον Επίκουρο, τους δύο αγαπημένους μου φιλοσόφους από την Αρχαία εποχή.

Διογένης, η εφαρμογή της λιτότητας στην πράξη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Πολυ ενδιαφερουσα αναλυση για την προσωπικοτητα ενος μεγαλου φλοσοφου ,που δυστυχως δεν εχει αναδειχθει οσο πρεπει,μιας και αντιβαινει τα στερεοτυπα της κοινωνιας,και μπορει να θιξει τον κσθωπρεπισμο μας.

Αλεξ
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.