Έχει σχέση τελικά ο Φρειδερίκος Νίτσε με το Ναζισμό;
Ο Φρειδερίκος Νίτσε ανήκει στους σπουδαιότερους Φιλοσόφους του 20ου αιώνα με ένα φιλοσοφικό έργο που επηρέασε όλους τους διανοητές μετά από εκείνον. Πρωτότυπος, ανατρεπτικός και τρομερά παρεξηγημένος.
Η νιτσεϊκή φιλοσοφία δημιούργησε ένα νέο μοτίβο σκέψης που απέρριπτε τη χριστιανική διδασκαλία και υποστήριζε τον Υπεράνθρωπο. Στον Υπεράνθρωπο η ελευθερία, η υγεία και η δύναμη χαρακτηρίζονται ως τα απόλυτα αγαθά και η επιστροφή στην αρετή είναι το γνώρισμα εκείνο που θα καταξιώσει τον άνθρωπο. Η θέση του αυτή εκφράζεται ξεκάθαρα στο διάσημο έργο του «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» ,όπου ο άνθρωπος καλείται να επιστρέψει στην αρχέγονη κατάσταση και να δημιουργήσει μία κοινωνία στην οποία δε θα υπάρχουν αδύναμοι.
Η παρερμήνευση του έργου του χαρακτήρισε την προσωπικότητά του. Ο ίδιος μάλιστα είχε προβλέψει την παραποίηση που θα δεχόταν το έργο του από άτομα που θα επιθυμούσαν να σπιλώσουν το έργο και τη φιλοσοφική του αξία.
Ο Νίτσε ανήκει στους παρεξηγημένους φιλοσόφους, επειδή η θεωρία του περί Υπεράνθρωπου και οι φράσεις του όπως «βούληση για δύναμη», χαρακτηρίστηκαν ναζιστικές. Ο ίδιος ο Χίτλερ, μάλιστα, είχε χρησιμοποιήσει αποσπάσματα από τον «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» για να υποστηρίξει την απάνθρωπη και παράλογη ιδεολογία του. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αρνητική στάση σε πολλούς ανθρώπους απέναντι στο πρόσωπό του, ακόμα και από άτομα που έχουν ασχοληθεί με τη Φιλοσοφία του. Ισχύει όμως αυτό;
Φυσικά και όχι. Ο Νίτσε δεν έχει σχέση με το ναζισμό και τον αντισημιτισμό, τον οποίο μάλιστα είχε επικρίνει ουκ ολίγες φορές. Ο Νίτσε έτρεφε θαυμασμό για τον εβραίο Σπινόζα, χαρακτήρισε τον Εβραίο Χάινριχ Χάινε τον μεγαλύτερο ποιητή της Γερμανίας για τον δέκατο ένατο αιώνα, επαινούσε τον Όφενμπαχ, τον Εβραίο συνθέτη οπερέτας, ως τον «τον πιο επιτηδευμένο και χειμαρρώδη σάτυρο που ως μουσικός ακολουθεί τη μεγάλη παράδοση». Επιπλέον, γνώριζε πως ο αγαπημένος του Μπιζέ είχε Εβραίους απογόνους.
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, η στενή του φιλία με τον Εβραίο Πάουλ Ρέε του στέρησε την ευκαιρία για να αναπτύξει αισθηματική σχέση με τη μοναδική ίσως γυναίκα που αγάπησε πραγματικά, τη Λου Σαλομέ. Αν ο Νίτσε ήταν όντως αντισημίτης δε θα εξέφραζε θαυμασμό για τόσα άτομα, ούτε θα επέλεγε για καλύτερο φίλο μίας δεκαετίας έναν άνθρωπο με αυτή την καταγωγή.
Ο Νίτσε αποστρεφόταν τον εθνικισμό και είχε εκφράσει αυτή του την πεποίθηση και στο έργο του «Ανθρώπινο, Πολύ Ανθρώπινο», ασκώντας δριμεία επίθεση στον γερμανικό εθνικισμό. Η φράση του «θα βάλω να σκοτώσουν όλους τους αντισημίτες» προέρχεται από τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν ο ίδιος είχε κυλήσει πια στην παράνοια.
Ο Ζαρατούστρα δεν ωθεί τον άνθρωπο να αποκτηνωθεί και να γίνει απάνθρωπος, αλλά επιθυμεί να τον υπερυψώσει προς το ανθρωπινότερο.
Ένα γεγονός επιπλέον που πολλοί αγνοούν είναι το γεγονός πως η αδελφή του Νίτσε μετά το θάνατό του, παραποίησε πολλά κείμενα από βιβλία του επειδή επιθυμούσε, ούσα οπαδός του ναζισμού, να τα διαμορφώσει έτσι ώστε να συμφωνούν με την παράλογη και απάνθρωπη ιδεολογία του ναζισμού.
Ο Νίτσε είναι ένα φωτεινό πνεύμα, ένας κορυφαίος διανοητής, απαλλαγμένος από κάθε μορφής εθνικιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας. Αξίζει, πραγματικά, να διαβάσει κάποιος τα βιβλία του και να μελετήσει το έργο του, χωρίς να ακούει ανυπόστατες κατηγορίες για το έργο και την προσωπικότητά του.