Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του τσιγάρου

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (9 Ψήφοι)

Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του τσιγάρου

Περισσότεροι από 7,1 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται στο κάπνισμα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του παγκόσμιου «Άτλαντα Καπνού», που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Για τον Καπνό ή την Υγεία» στη Νότια Αφρική.

Πιο συγκεκριμένα, το 2016 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας το καπνίσματος 5,1 εκατομμύρια άνδρες και 2 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτούς, μάλιστα, στην πλειοψηφία τους ήταν ενεργητικοί καπνιστές, ενώ μόλις οι 884.000 θάνατοι (ποσοστό περίπου 12%) αφορούν το παθητικό κάπνισμα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα κέρδη των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του πλανήτη ξεπέρασαν τα 62,27 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι για τον θάνατο κάθε καπνιστή αντιστοιχούν κέρδη περίπου 9.730 δολαρίων.

Μάλιστα, στο στόχαστρο της βιομηχανίας προϊόντων καπνού έχουν τεθεί, όπως φαίνεται, οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς οι άνθρωποι σε αυτές δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό από τους αντικαπνιστικούς νόμους.

«Κάθε θάνατος από τον καπνό θα μπορούσε να αποφευχθεί και κάθε κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μειώσει το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της επιδημίας καπνού», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέφρι Ντρόουπ, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Παράλληλα, ο ερευνητής δρ Νιλ Σλούγκερ υποστήριξε ότι «ο καπνός προκαλεί βλάβη σε κάθε στάδιο του κύκλου της ζωής του, από την καλλιέργεια έως την διάθεσή του. Συνδέεται με έναν ολοένα αυξανόμενο κατάλογο ασθενειών, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και επιδεινώνει τη φτώχεια, ιδίως όταν αρρωσταίνει λόγω του καπνίσματος και πεθαίνει ο στυλοβάτης ενός νοικοκυριού».

Εξαιτίας των στοχευμένων και επιθετικών προσπαθειών μάρκετινγκ από τις καπνοβιομηχανίες, μόνο στην υποσαχάρια Αφρική η κατανάλωση καπνού έχει αυξηθεί κατά 52% μεταξύ 1980-2016, από 164 σε 250 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Αιθιοπία και η Σενεγάλη το κάπνισμα είναι πια συχνότερο μεταξύ των νέων παρά μεταξύ των ενηλίκων.

Η ενεργητική χρήση καπνού και η παθητική έκθεση των ανθρώπων στον καπνό κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τον «Άτλαντα».

Περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές σήμερα, από τους οποίους πάνω από 80% ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (ανάλογο είναι και το ποσοστό αυτών των χωρών στους συνολικούς θανάτους λόγω καπνού).

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καπνίζουν καθημερινά πάνω από 12.000 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.