Μπιν Λάντεν – Ο πατέρας της τρομοκρατίας (Part I)

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

binladenbig2.jpgΣτους αρματωμένους συντρόφους του και στους υπαλλήλους των ειδικών υπηρεσιών του είναι γνωστός με τα ψευδώνυμα Μοτζαχέντ, Αμπού-Αμπντάλα, Χατζί, διευθυντής. Ο υπόλοιπος πλανήτης τρέμει και μόνο στο άκουσμα του πραγματικού ονόματος του που δεν είναι άλλο από το Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σε αυτόν ανήκουν οι λέξεις: «Δεν κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που φοράνε στρατιωτικές φόρμες ή καθημερινά ρούχα. Για μας όλοι αυτοί είναι κινητοί στόχοι».

Ένας μυστηριώδης σεϊχης

Προσωπικά ο Μπιν Λάντεν σε καιρό ειρήνης δεν έχει σκοτώσει κανέναν ή μάλλον καλύτερα δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για κάτι τέτοιο. Η παρουσία του πάνω στον πλανήτη όπως λέει ο ίδιος είναι πολύ διαφορετική όπως ο πόλεμος εναντίον των «καφίρ» δηλαδή των αλλόθρησκων ή η ετοιμασίας της «παγκόσμιας Ισλαμικής επανάστασης» και την εγκατάσταση της «νέας αρχής». Και το πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι η χρηματοδότηση για τον παγκόσμιο τρόμο. Χτίζει εκπαιδευτικές μονάδες σε όλο τον Ισλαμικό κόσμο, αγοράζει όπλα και εξοπλισμό για τους «πολεμιστές του Αλάχ» και τους πληρώνει αδρά και γενναιόδωρα για να εκτελούν με ακρίβεια και επιτυχημένα τις οργανωμένες τους επιχειρήσεις. Ως πιστός Μουσουλμάνος ο Μπιν Λάντεν έχει 4 συζύγους. Αλλά μιμούμενος βασιλιάδες, σουλτάνους και σεϊχηδες έχει δημιουργήσει το δικό του μικρό χαρέμι. Ως επαγγελματίας τρομοκράτης γνωρίζει φυσικά όσο κανένας άλλος να χειρίζεται όπλα. Σέβεται πολύ το ισραηλινό όπλο «Ούζι» αλλά δεν πιάνει ποτέ στα χέρια του ένα «σιωνιστικό όπλο». Λατρεύει τρέξιμο πάνω σε καμήλες αλλά προτιμά να οδηγεί τζιπ Τογιότα. Ωστόσο το κυριότερο χόμπι του μυστηριώδους σεϊχη είναι να κυνηγάει με την βοήθεια γερακιού. 

Αυτή την εποχή ο «νονός» της τρομοκρατίας έχει γίνει ένας πραγματικός ήρωας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή για να ακριβολογούμε ένας αντι-ήρωας. Οι φωτογραφίες του δεν υπάρχουν μόνο στα αρχεία των πλέον καταζητούμενων της Ιντερπολ αλλά και σε τοίχους του Σουδάν, του Πακιστάν και της Αλβανίας όπου είναι πολύ διάσημος. Συγχρόνως πολλά site είναι αφιερωμένα στον ίδιο.

Η ζωή του

Η ζωή του Μπιν Λάντεν όπως των περισσότερων εγκληματιών καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Παρόλα αυτά οι πληροφορίες που μαθαίνουμε εδώ και μερικά χρονιά για κάποια κομμάτια της ζωής του έχουν δημιουργήσει μια εικόνα για τον φανατικό αυτό τρομοκράτη. Δυτικοί επισκέπτες που είχαν την τύχη να φιλοξενηθούν (και να παραμείνουν ζωντανοί) από τον Μπιν Λάντεν έχουν να λένε για τις άκρως αριστοκρατικές συνήθειες του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αλλά και την αγνή του ανατολίτικη φιλοξενία. Συνήθως πρόσφερε στους επισκέπτες του τσάι, Βεδουϊνικο καφέ, Αραβικές πίτες, κατσικίσιο τυρί, ελιές και μαρμελάδα. Είναι πάντοτε ντυμένος με ένα παραδοσιακό φαρδύ μπουρνούζι και στο κεφάλι του φοράει «κούφια» (καρό φακιόλι ακριβώς σαν κι αυτό που φορούσε ο πρώην ηγέτης των παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ) ή χοντρό Αφγανικό καπέλο. Κανόνας του είναι να μιλάει χαμηλόφωνα, σχεδόν ψιθυριστά. Ωστόσο οι άνθρωποι του τον υπακούν άνευ όρων. Το πλήρες όνομα του είναι Οσάμα Μπιν Μοχάμεντ Μπιν Αβάντ Μπιν Λάντεν και κατάγεται από αγροτική οικογένεια της Υεμένης η οποία μετακόμισε στην Σαουδική Αραβία στα χρόνια του πετρελαϊκού «μπάμ» και έγινε πλούσια από την κατασκευή κτιρίων και δρόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά ο Οσάμα ήταν το 17ο από τα 52 παιδιά του Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν ο οποίος δημιούργησε το 1931 την εταιρία «Μπιν Λάντεν Group» που γιγαντώθηκε χρόνο με τον χρόνο. Η οικογένεια Μπιν Λάντεν έφτασε σε τόσο υψηλή κοινωνική θέση που απέκτησε το δικαίωμα να επισκευάζει τους μουσουλμανικούς ναούς στην Μέκκα και στην Μεδίνα. Αυτή την εποχή η εταιρία «Σαούντι Μπιν Λάντεν Group» έχει 60 υποκαταστήματα σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη και ασχολείται με χημικά έργα, τηλεπικοινωνίες και δορυφορικές συνδέσεις. Είναι επίσης περίεργο φαινόμενο ότι στις εταιρίες απασχολούνται Αμερικανοί επιχειρηματίες κάτι που σημαίνει ότι η καριέρα τους εξαρτάται από τον Μπιν Λάντεν. Αυτοί είναι οι λόγοι που η οικογένεια του Λάντεν είναι από τις πιο πλούσιες στον πλανήτη. Η περιουσία της οικογένειας εκτιμάται γύρω στα 5δις δολάρια εκ των οποίων τα 300εκ. δολάρια ανήκουν στον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τα πρώτα χρόνια του τρομοκράτη

Ο Οσάμα γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1957 στην πόλη Τζέντα η οποία είναι στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε εκεί που γεννήθηκε το Ισλάμ δηλαδή στην πόλη Χιντζάζ. Ως έφηβος ο Οσάμα ήταν γνωστός για το πάθος του με την θρησκεία αλλά και την επιθετικότητα και την αποστροφή που επεδείκνυε σε οποιονδήποτε είχε αντίθετη γνώμη. Σαν μαθητής των μεγαλύτερων τάξεων προκαλούσε τους φίλους του να χτυπούν τους συμμαθητές του που πίστευε ότι ήταν εχθροί του Αλλάχ. Στην ηλικία των 16 ετών ο Οσάμα προσχώρησε σε ένα από τα Ισλαμικά φονταμελιστικά γκρουπ της Σαουδικής Αραβίας. Πολύ πιθανόν αυτό συνέβη μετά από παρακίνηση της μητέρας του η οποία ήταν φανατική Μουσουλμάνα. Αργότερα ο Μπιν Λάντεν υπηρέτησε και στην αστυνομία του «βασιλείου» της Σαουδικής Αραβίας η οποία έλεγχε αν οι πολίτες τηρούσαν τους νόμους σύμφωνα με το Κοράνι χωρίς όμως να ανέβει σε υψηλά κλιμάκια.

Η ιδεολογία του Νο1 τρομοκράτη στον πλανήτη (αυτή είναι η θέση που κατέχει στα κιτάπια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) πήρε σάρκα και οστά στο πανεπιστήμιο του Βασιλιά Αμπντέλ Αζίζ της Τζέντα. Σε αυτό το «σχολείο» του συντηρητισμού γνώρισε τον διάσημο σεϊχη Αμπντάλα Αζάμ ο οποίος έγινε στην συνέχεια ο πνευματικός πατέρας του αλλά και ο εκφραστής της ιδεολογίας των «Αφγανών Αράβων», Ισλαμικών εξτρεμιστών οι οποίοι έχουν διαπράξει τις πλέον αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ακριβώς μετά την αποφοίτηση του και αφού πήρε το πτυχίο οικονομίας και διοίκησης ο Οσάμα πήγε στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Τον Ιανουάριο του 1980 στο Πεσαβάρ του Πακιστάν ο Οσάμα διοικούσε ήδη ένα στρατό 2.000 Αράβων εθελοντών μαχητών, κυρίως νέων ανδρών οι οποίοι δεν είχαν κάποια άλλη ενασχόληση παρά μόνο να πάρουν μέρος στην «Τζιχάντ» που δεν είναι άλλο από τον Ισλαμικό ιερό πόλεμο. Ο Οσάμα και οι σύντροφοι του έγιναν διάσημοι για την μεσαιωνική και απάνθρωπη συμπεριφορά που είχαν απέναντι στους Σοβιετικούς στρατιώτες και αξιωματικούς αιχμαλώτους. Την ίδια στιγμή οι «μαχητές της πίστης» έκαναν και εμπόριο ναρκωτικών. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο Οσάμα δεν πήγε στο Αφγανιστάν μόνο με δική του πρωτοβουλία αφού οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισαν να στηρίξουν την αντίσταση των Αφγανών Μουσουλμάνων με αποτέλεσμα να ζητήσουν την βοήθεια της οικογένειας Λάντεν η οποία είχε στενές σχέσεις με τον…θρόνο. Και ο Μπιν Λάντεν ουσιαστικά πήγε εκεί ως αντιπρόσωπος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον το ξεκίνημα της στρατιωτικής καριέρας του Λάντεν είναι στενά συνδεδεμένο με τις ειδικές υπηρεσίες της χώρας του οι οποίες είδαν στο πρόσωπο του έναν φερέλπι και συνάμα πλούσιο νέο που έψαχνε για περιπέτεια. Από το ξεκίνημα της παραμονής του στο Πακιστάν και στην συνέχεια στο Αφγανιστάν, ο Οσάμα που ήταν μόλις 22 χρονών έδειξε ότι δεν είναι μόνο ένας ταλαντούχος οργανωτής αλλά και ένας ικανότατος επιχειρηματίας. Πήγε στον πόλεμο παίρνοντας μαζί του τις τεχνικές κατασκευαστικές γνώσεις του. Στο πρώτο στάδιο της επαναστατικής του δουλειάς κατασκεύαζε τούνελ κάτω από τα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν απ’ όπου οι μουτζαχεντίν και τα όπλα τους έμπαιναν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς. Όταν «ξεκαθάρισε» κάπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν ο Μπιν Λάντεν επέστρεψε πίσω στην χώρα του και άρχισε να στρατολογεί εθελοντές για τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Με τα λεφτά που έπαιρνε από τους Σαούντι (Βασιλιάδες της χώρας) και τα μέσα που διέθετε έκανε εξάσκηση στον στρατό των εθελοντών στα στρατόπεδα που είχε χτίσει ο ίδιος στην «Μασαντάτ» και στην «Αλ-Ανσάρ» στο νότιο Σουδάν, στην Πεσαβάρ και στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή ο Μπιν Λάντεν έγινε στόχος των διοικούντων της CIA. Ένας σύνδεσμος μεταξύ τους ήταν ο τυφλός Αιγύπτιος σεϊχης Ομάρ Αμπντουραχμάν ο οποίος ήταν αυτός που οργάνωσε την δολοφονία του Αιγύπτιου προέδρου Ανβάρ Σαντάτ ο οποίος μάλιστα κατάφερε να αποφύγει την δικαιοσύνη δραπετεύοντας στο Αφγανιστάν. Η Αφγανική εποποιία τερμάτισε με τον Μπιν Λάντεν να παίρνει μέρος στην μάχη του Τζαλαλαμπάντ το 1989 η οποία ανάγκασε τους Σοβιετικούς να υποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. Μετά το τέλος του πολέμου ο Λάντεν επέστρεψε στην Σαουδική Αραβία και ασχολήθηκε και πάλι με τις επιχειρήσεις καταφέρνοντας μάλιστα να γίνει ιδιοκτήτης αρκετών εμπορικών εταιριών σε Αραβικές χώρες, στην Γερμανία και στην Μεγάλη Βρετανία.

Η αρχή του κακού!

Ξαφνικά όμως το 1991 συνέβη κάτι πολύ περίεργο. Ο απόγονος μια εκ των πλουσιότερων οικογενειών της χώρας, ο ήρωας του πολέμου του Αφγανιστάν, η απόδειξη της εξυπνάδας των Σαούντι έπεσε σε δυσμένεια από την ίδια του την οικογένεια. Η εξήγηση του τι συνέβη είναι ότι ο νεαρός μουτζαχεντίν έπεσε θύμα του «Αφγανικού συνδρόμου» κάτι που έπαθαν οι περισσότεροι βετεράνοι αυτού του πολέμου. Χωρίς λόγο ο Λάντεν άρχισε να ασκεί δριμεία κριτική στην βασιλική οικογένεια η οποία κατά την γνώμη του υποβοηθούσε την αύξηση της διαφθοράς κάτι που σημαίνει ότι καταπατούσε τους Ισλαμικούς νόμους. Λέγεται όμως ότι ο Οσάμα ήταν κάθετα αντίθετος με την ανάπτυξη του συμμαχικού μετώπου στα ιερά εδάφη της Σαουδικής Αραβίας για την επιχείρηση «Καταιγίδα της ερήμου». Με αυτή την στάση του προκάλεσε την οργή του βασιλιά ο οποίος τον έδιωξε από την χώρα αναγκάζοντας τον να ζητήσει άσυλο από το γειτονικό Σουδάν. Παρόλα αυτά όμως σε αυτή την ιστορία υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία δεν «κολλάνε». Πρώτον παρότι εκδιώχθηκε από την χώρα δεν δηλώθηκε στις Διεθνείς έρευνες ως τρομοκράτης ενώ την Σαουδαραβική υπηκοότητα την είχε μέχρι το 1994 όταν και πήρε την ευθύνη για τις εκρήξεις στις Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Αλ-Ριάντ και στο Νταχράν. Δεύτερον η οικογένεια του Λάντεν δεν υπέστη διώξεις. Η κατασκευαστική εταιρία μάλιστα «Σαούντι Μπιν Λάντεν group» που άνηκε στον Οσάμα συνέχισε από το 1984 που είχε σταματήσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα του 20ου αιώνα που δεν ήταν άλλο από την επέκταση του ιερού τεμένους στην Μέκκα και του τεμένους του Προφήτη στην Μεδίνα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η δυσμένεια στην οποία υπέπεσε ο Λάντεν έχει τόσες πολλές παραλείψεις με αποτέλεσμα να είναι άκρως αμφίβολο υπό ποιο καθεστώς συνέβησαν όλα αυτά.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.