Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (2 Ψήφοι)

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Έχουν ειπωθεί τόσα και τόσα το προηγούμενο διάστημα για τη διατροφή των μαθητών κατά την παραμονή τους στο σχολείο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να δώσουν τη δέουσα προσοχή για αυτό το κομμάτι, καταρτίζοντας ένα συγκεκριμένο πλάνο για το τι θα τρώνε τα παιδιά τους καθημερινά. Δεν είναι μόνο θέμα υγείας, πράγμα που από μόνο του είναι κρίσιμο, αλλά και απόδοσης στα μαθήματα.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή, εκτός από τον σημαντικό ρόλο που έχει στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού, επηρεάζει σημαντικά τις σχολικές επιδόσεις και την πρόοδό του. Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής που θα βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά στο σχολείο, θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και σε σταθερή βάση πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες», επισημαίνει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου Διατροφολόγος-Διαιτολόγος στο Metropolitan Hospital, ο οποίος δίνει και παραδείγματα διατροφικά ισορροπημένων γευμάτων.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες από τροφές όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με μια σταθερή παροχή ενέργειας, γεγονός που διευκολύνει τη μάθηση. Είναι πολύ σημαντικό να περιέχονται στο πρωινό του παιδιού τρόφιμα με υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ένα παράδειγμα ισορροπημένου πρωινού για τα παιδιά στο σπίτι είναι: 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι, 1 αυγό και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι, ενώ μια εύκολη λύση για θρεπτικό σνακ στο σχολείο είναι η μπανάνα.

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας

Οι πρωτεΐνες είναι στοιχεία απαραίτητα για τη δομή των κυττάρων, την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών, την καλή λειτουργία και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος ενός παιδιού.

Στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής του παιδιού πρέπει να περιέχονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το αυγό και το κρέας.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά σε όλα τα στάδια της ζωής γιατί βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, επηρεάζουν θετικά την εγκεφαλική λειτουργία και τη γνωστική ανάπτυξη και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Μια επιλογή για γεύμα στο σχολείο είναι ένα σάντουιτς σολομού ή τόνου με αβοκάντο και άλλα λαχανικά.

Μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες

Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι πλήρης σε μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιδιαιτέρως σημαντική για την ανάπτυξή τους είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Γι` αυτό πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής που θα περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, σε καθημερινή βάση.

Ενυδάτωση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά να παραμένουν καλά ενυδατωμένα, για να αποτρέπεται η κόπωση και να διατηρείται υψηλό το επίπεδο συγκέντρωσής τους. Η σωστή ενυδάτωση μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Η καλύτερη λύση για ενυδάτωση είναι το νερό και οι φυσικοί χυμοί από φρέσκα φρούτα.

Έτοιμα σνακ

«Τα έτοιμα σνακ δυστυχώς αποτελούν διατροφική παγίδα, διότι περιέχουν πολλά πρόσθετα συστατικά αλλά και ζάχαρη ή αλάτι. Επειδή όμως δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος προετοιμασίας γεύματος για το σχολείο, μια καλή λύση για έτοιμο σνακ είναι μια μπάρα βρώμης με μέλι και ξηρούς καρπούς, που θα την επιλέξουν οι γονείς, αφού πρώτα ελέγξουν τη διατροφική της ετικέτα αναφορικά με τα πρόσθετα συστατικά και την ποσότητα σακχάρων που περιέχει», καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.