Πίσω σε μισθούς του παρελθόντος και στη φτώχεια

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

Πίσω σε μισθούς του παρελθόντος και στη φτώχεια...

Στα επίπεδα του 2003 έχουν «υποτιμηθεί» οι μισθοί των Ελλήνων λόγω της κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος της φτώχειας απειλεί ολοένα και περισσότερους πολίτες και μετατοπίζεται από τους ηλικιωμένους στα νεότερα ζευγάρια και στους εργαζομένους, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα της Ελλάδος. 

Την περσινή χρονιά η μείωση των αποδοχών σε πραγματικές τιμές (μαζί με τον πληθωρισμό) έφτασε το 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 11,3% για τους συνταξιούχους και ξεπέρασε ακόμη και το 14% στον ιδιωτικό τομέα.

Εντός του τρέχοντος έτους αναμένονται ακόμα χειρότερα, καθώς οι μέσες αμοιβές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5% με 5,7% και η ανεργία θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 υπολογίζεται στο 15% με 16,5% και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πιθανολογείται ότι θα αγγίξει το 18%. Πρόκειται, δηλαδή, για ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.000.000 ανέργους!

Πιο αναλυτικά, για το κούρεμα των αποδοχών το 2010, που γύρισε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πολλά χρόνια πίσω, σημειώνεται πως οι σε πραγματικούς όρους αμοιβές μειώθηκαν κατά 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους και 9,5% για τους απασχολούμενους στις ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα οι μέσες συντάξεις υποχώρησαν κατά 11,3%.

Στον ιδιωτικό τομέα, και με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμάται ότι το 40% με 50% των μισθωτών αντιμετώπισαν περικοπές αποδοχών της τάξης του 10%. Οι απώλειες εισοδήματος, αφού υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, ξεπερνά το 14%.

Έτσι, υπολογίζεται ότι η αγοραστική δύναμη των αποδοχών υποχώρησε για τους δημοσίους υπαλλήλους σε επίπεδο χαμηλότερο του 2003, ενώ στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά μέσο όρο σε επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με το 2006.

Για τη φετινή χρονιά, η τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι οι αποδοχές θα μειωθούν εκ νέου κατά 5% με 5,7% σε μέσα επίπεδα.

Και βέβαια, στην Έκθεση δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, που προαναγγέλθηκαν μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση.

Στην Έκθεση γίνεται επίσης λόγος για στοιχεία από ευρωπαϊκή έρευνα (EU SLIC 2009), που δείχνουν πως η παιδική φτώχεια αυξήθηκε δραματικά την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, το 2009 το 23,4% των παιδιών έως 15 ετών διαβιούσαν σε φτωχά νοικοκυριά έναντι 19,3% το 2005.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους έφθασε στο 13,8% και ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ε.Ε. των 27, πίσω μόνο από τη Ρουμανία (17,9%).

Όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος, οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι οδηγούνται με γοργά βήματα στη φτώχεια μετά τη μείωση των πραγματικών αποδοχών το 2010, τις νέες περικοπές του 2011, αλλά και τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται νέοι με αποδοχές χαμηλότερες από τις κατώτατες σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010.

Ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.147.000 άτομα.

Το 60,3% του φτωχού πληθυσμού και το 21,4% του μη φτωχού έχουν οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους 500 ευρώ.

Σχόλια (3)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Ουσιαστικά ξεκινήσαμε το ταξίδι ...επιστροφής στη φτώχεια (αυτό μου θυμίζει το Σημίτη: "εμείς προχωρούμε μπροστά κι όποιος ...αντέξει!". Το ζητούμενο είναι αν εμείς θα αντέξουμε. Και είναι στην πραγματικότητα το ζητούμενο, γιατί μάθαμε να ζούμε σ έναν κόσμο ευμάρειας, σε μια κοινωνία που τίποτα δεν της έλειπε...

Darkman
Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Ποιου παρελθόντος είναι το θλεμα (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2333.aspx ). Καλή Ανάσταση.

papagiannis charis
Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Μας προετοιμαζουν για το μεγαλο κανονι. Ερχεται η χρεοκοπια πριν το 2012 και θα κλαψει κοσμος και κοσμακης. Τα χειροτερα να τα περιμενετε απο Ιουνιο-Ιουλιο και μετα.

Πάνος
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.