Εθνικό νόμισμα το... αμερικανικό δολάριο!

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

dollars 87384566

Την αντικατάσταση του ευρώ από το αμερικανικό δολάριο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, σε περίπτωση εξόδου τους από την Ευρωζώνη, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», βλέποντας οι Αμερικανοί τη γερμανική επιβολή να δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό ορίζοντα, ετοιμάζουν την περαιτέρω διείσδυσή τους στη γηραιά ήπειρο. Άλλωστε, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει και ο δρόμος έχει ανοίξει ύστερα από τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επιχείρηση διάσωσης του ευρώ μέσω της ελληνικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει εκπονηθεί σχέδιο-πρόταση 74.000 λέξεων που προέρχεται από ομάδα εργασίας οικονομικών ερευνητών, η οποία το επεξεργάστηκε και το διέθεσε στο Τμήμα Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED). Η αρχή και δοκιμή του εν λόγω συνταρακτικού και φιλόδοξου αμερικανικού σχεδίου θα γίνει και πάλι στη χώρα μας.

Το σκεπτικό της μελέτης είναι ότι η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει το χάος σε περίπτωση εξόδου της από το ευρώ, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο σύνδεσης («pegging») της «νέας δραχμής» με το δολάριο.

Η χώρα μας θα υιοθετήσει το αμερικανικό νόμισμα ως de facto εθνικό νόμισμα για μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών και η «νέα δραχμή», που δεν θα κυκλοφορεί, θα χρησιμοποιείται μόνο για τη σύναψη συμφωνιών Swap μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με αρχική ισοτιμία, παραδείγματος χάριν, 30 προς 1.

Οι επιπτώσεις του εγχειρήματος

Ποιές όμως θα είναι οι επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, το πρώτο αποτέλεσμα θα ήταν μια σημαντική υποτίμηση του ευρώ έως και 50%, ιδιαίτερα αν υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη και άλλων χωρών ή αν σημειωθεί κλιμάκωση των χρηματοοικονομικών πιέσεων, πράγμα σχεδόν βέβαιο.

Παράλληλα, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου, θα μειωθεί αναλόγως η δολαριακή αξία του οφειλόμενο σε ευρώ ελληνικού χρέους. Έτσι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το εύρος της υποτίμησης του ευρωπαϊκού νομίσματος, είναι πιθανό το ελληνικό χρέος να μειωθεί μέχρι και κατά 50% χωρίς να γίνει «κούρεμα» και χωρίς τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα παράσχει χρηματοοικονομική στήριξη στη χώρα μας, παρέχοντας δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας θα προβεί στην έκδοση της «νέας δραχμής», η οποία, όπως προαναφέραμε, θα χρησιμοποιείται για ανταλλαγές και συμφωνίες Swap με τη FED, προκειμένου η τελευταία να τροφοδοτεί την ελληνική οικονομία με δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της 5ετούς μεταβατικής περιόδου, η FED θα καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και τα τυχόν ελλείμματα του προϋπολογισμού με κεφάλαιά της που θα έχουν γίνει Swap με «νέες δραχμές», ενώ τέλος, ύστερα από τα 5 χρόνια της μεταβατικής περιόδου, θα κυκλοφορήσει στην αγορά η «νέα δραχμή».

Μας συμφέρει ή όχι;

Τελικά, το σχέδιο των ΗΠΑ συμφέρει τη χώρα μας ή έχουμε να χάσουμε περισσότερα από αυτά που θα κερδίσουμε; Στη μελέτη αναφέρονται μόνο τα οφέλη, όπως η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και τουριστών, η ενίσχυση της διπλωματικής στήριξης από τις ΗΠΑ, θετικές εξελίξεις στο θέμα της ΑΟΖ κ.α. 

Εντούτοις, αν και το σενάριο φαντάζει ιδανικό, το πολιτικό αντίτιμο θα είναι τεράστιο αν εφαρμοστούν όσα διαβάσατε προηγουμένως. Κι αυτό διότι η πολιτική εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ θα είναι πολλαπλάσια της σημερινής, χωρίς πλέον να υπάρχει και το ευρωπαϊκό αντίβαρο.

Από την άλλη πλευρά, η περαιτέρω εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που επιθυμεί η Γερμανία δεν είναι επίσης ελκυστική επιλογή, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα της «κινεζοποίηση» των Ελλήνων, αλλά και μετατροπή της χώρας σε οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτο.

Συνεπώς, και οι δύο αυτές προοπτικές είναι εκ των πραγμάτων αρνητικές και δεν επιφυλάσσουν δυστυχώς τίποτα καλό για τους πολίτες.

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

πολιτεία των ΗΠΑ θα γίνουμε σε λίγο έτσι όπως πάει το πράγμα.. τον Ομπάμα βλέπω για επόμενο πρωθυπουργό..

kinezos
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.