«Τα μνημονιακά δάνεια δόθηκαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι στην Ελλάδα»

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

«Τα μνημονιακά δάνεια δόθηκαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι στην Ελλάδα»

Κόντρα στη συνεχή προπαγάνδα των τελευταίων ετών για τα δανεικά των Μνημονίων που ήταν δήθεν αναγκαία για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων πολιτών και να σωθεί η χώρα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» αποκάλυψε ότι στον ελληνικό προϋπολογισμό διοχετεύτηκε λιγότερο από το 5% από αυτά τα πλουσιοπάροχα δάνεια, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ όλα τα υπόλοιπα χρήματα δαπανήθηκαν για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές», σημειώνει η εφημερίδα, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η «Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου.

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες», τονίζει ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, που συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, τα 86,9 δισ. ευρώ των χρημάτων πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, τα 52,3 δισ. αξιοποιήθηκαν για την εξόφληση τόκων, ενώ τα υπόλοιπα 37,3 δισ. κατέληξαν στην επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Το συμπέρασμα που εξήγαγαν, λοιπόν, οι οικονομολόγοι ήταν ότι στον ελληνικό προϋπολογισμό κατέληξαν μόλις 9,7 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί λιγότερο από το 5% των συνολικών δανείων, όπως προαναφέραμε.

«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει:

«Οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους, καθώς σε αυτές διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε στο μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

Απ’ την πλευρά του, ο Γιόργκ Ρόχολ καταλήγει: «Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010. Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον πού πάνε τα λεφτά. Πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.