Ποιοι δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα με το κοινωνικό τιμολόγιο

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Ποιοι δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα με το κοινωνικό τιμολόγιο

Έφθασε η ώρα για να προχωρήσουν σε υποβολή αιτήσεων στην ΗΔΙΚΑ οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος, προκειμένου να μειώσουν το ύψος των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Οι ενδιαφερόμενοι για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), πρέπει εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς του TaxisNet.

Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης 2021 όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού, και της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021 όσον αφορά την ακίνητη περιουσία.

Για να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχοι ΚΟΤ, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

2. Μετά τη συναίνεσή σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TaxisNet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς.

5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Υποβολή Αίτησης». Εάν έχετε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Προϋποθέσεις χορήγησης του ΚΟΤ:

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο ΚΟΤ, θα πρέπει:

1. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του.

2. Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του.

3. Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει. Διευκρινίζεται ότι στα όρια κατανάλωσης δε λαμβάνεται υπόψη η νυχτερινή κατανάλωση για τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινού τιμολογίου, με εξαίρεση τη Ζ’ κατηγορία δικαιούχων.

4. Να πληροί τις προϋποθέσεις μιας από τις κατηγορίες καταναλωτών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως αναφέρονται στο σάιτ της ΗΔΙΚΑ, με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.