Οικονομική κατρακύλα χωρίς τέλος: Οι μισθοί στην Ελλάδα χειρότεροι και από της Βουλγαρίας
- tempo team ΕΛΛΑΔΑ
Πιο φτωχοί ακόμα και από τους Βούλγαρους είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι, σύμφωνα με ανάλυση του Βλάση Μισσού, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος των Οικονομικών Αναλύσεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται δείχνουν ότι στην Ένωση των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένης σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης.
Τα μαντάτα ήταν δυσάρεστα εδώ και αρκετό καιρό, καθώς κατά το τελευταίο έτος τα στοιχεία της Eurostat έδειχναν ότι η χώρα μας είχε μείνει πίσω στην αγοραστική δύναμη από τα πιο φτωχά κράτη της γηραιάς ηπείρου.
Συγκεκριμένα, κράτη του Ανατολικού μπλοκ, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρουμανία, κατάφεραν να μας ξεπεράσουν. Ήμασταν σε καλύτερη θέση μόνο από τη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, αλλά και αυτό όχι για πολύ.
Την ίδια στιγμή που οι μισθοί έχουν πάρει την κάτω βόλτα για τα καλά, ο χρόνος εργασίας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα δύο πρώτα χρόνια οικονομικής ανάκαμψης ύστερα από την πανδημία, οι εργοδότες επιμήκυναν τις ώρες εργασίας χωρίς παράλληλα να αυξήσουν τις αμοιβές.
Από το 2020, που καταγράφηκε καθίζηση των συνολικών ωρών εργασίας στην ΕΕ των 27 λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, έως και το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο υπολογίζεται σε 3,4% έναντι 9,25% στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι τριπλάσια του μέσου όρου. Όσον αφορά το 2023, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 27.
Τα πράγματα είναι λοιπόν αρκετά δύσκολα και υπό αυτές τις το brain drain δεν μπορεί να αναστραφεί, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, ειδικά εφόσον δεν πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας και διαφάνειας.
Κάποιοι νομίζουν ότι με αναξιοκρατία, ρουσφέτια και μηχανισμούς επιδοτήσεων που συντηρούν κομματικούς στρατούς, η οικονομία θα βελτιωθεί ως δια μαγείας. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
Η χώρα θα σταματήσει να βουλιάζει πραγματικά όταν αλλάξουν πρώτα οι νοοτροπίες και στη συνέχεια οι πολιτικές. Μόνο τότε.