«Βαβέλ» ο Ολυμπιακός

3 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 3.00 (4 Ψήφοι)

Ολυμπιακός

Καλές οι μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο το ελληνικό στοιχείο θα είναι μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές, αφού αποχώρησαν γηγενείς ποδοσφαιριστές, όπως ο Άκης Στολτίδης, ο Τάσος Πάντος και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, και την ίδια στιγμή ήρθαν μόνο ξένοι.

Φτάνει κανείς να ρίξει μια ματιά στην ενδεκάδα που ετοιμάζει ο Έβαλντ Λίνεν για τον αγώνα με τη Μακάμπι, ώστε να καταλάβει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Όλοφ Μέλμπεργκ (Σουηδός), Ραούλ Μπράβο (Ισπανός), Φρανσουά Μοντεστό (Γάλλος), Ντουντού Σεαρένσε (Βραζιλιάνος), Εντζο Μαρέσκα (Ιταλός), Ντένις Ρόμενταλ (Δανός), Κέβιν Μιραλάς (Βέλγος), Όσκαρ Γκονζάλεθ (Ισπανός) και Λουίς Ντιόγκο (Βραζιλιάνος), ενώ τη σύνθεση συμπληρώνουν δύο Έλληνες εκ των οποίων ο ένας είναι ο 39χρονος Νικοπολίδης, που έμεινε στο λιμάνι την τελευταία στιγμή, και ο αναπληρωματικός Γιώργος Γκαλίτσιος.

Κατά τα άλλα, στην αποστολή υπάρχουν επίσης οι Ούργκο Πάρντο (Ρουμάνος), Αριέλ Ιμπαγάσα (Αργεντινός), Ζαουάντ Ζαϊρί (Μαροκινός), Χοσέ Χολέμπας (Ελληνογερμανός), Μπάλαζ Μέγερι (Ούγγρος), Ματ Ντάρμπισιρ (Άγγλος), Βασίλης Τοροσίδης, Κώστας Μήτρογλου, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, οι ελπίδες Γιώργος Κατσικογιάννης και Γιάννης Φετφατζίδης, ενώ ανήκουν επίσης στο δυναμικό της ομάδας ο νεοαποκτηθείς από τη Λίβερπουλ Άλμπερτ Ριέρα (Ισπανός) και ο Ντένις Επστάιν (Γερμανός).

Συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι ο Γερμανός Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος δεν επελέγη τυχαία, καθώς, πέραν των προπονητικών αρετών του, μιλάει αρκετές γλώσσες, πράγμα που του επιτρέπει να συνεννοείται χωρίς πολλά προβλήματα με τους περισσότερους από τους ποδοσφαιριστές του. Κάτι είναι κι αυτό…

Από όλους όσους προαναφέραμε, πάντως, ο μόνος Έλληνας που θα πρέπει να θεωρείται 100% σίγουρος στην ενδεκάδα της νέας χρονιάς είναι ο Βασίλης Τοροσίδης. Και αυτό διότι ο Νικοπολίδης θα αλλάζει πιθανότατα σε αρκετά ματς με τον διάδοχό του Πάρντο, ο Αβραάμ δεν θα πρέπει να θεωρεί ασφαλή τη θέση του καθώς υπάρχει πλέον η λύση Μοντεστό και τέλος ο γερμανοθρεμένος Κώστας Μήτρογλου αναμένεται να δώσει πολλές «μάχες» κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τον ακριβοπληρωμένο Ντιόγκο για μια θέση στην επίθεση.

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Με την επικείμενη ολοκλήρωση της μεταγραφής του Ουρτάδο, το ρόστερ του Ολυμπιακού «κλείνει» στους 28 παίκτες εκ των οποίων οι 19(!) είναι ξένοι, ενώ η ομάδα διαθέτει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές από 14 διαφορετικές Εθνικότητες.

Έλληνες μετρημένοι στα δάχτυλα

Μια ομάδα πραγματικός πύργος της Βαβέλ κινδυνεύει να γίνει ο Ολυμπιακός μετά και τις τελευταίας μεταγραφικές προσθήκες. Οι Έλληνες παίκτες που θα είναι στο ρόστερ της ομάδας τη νέα σεζόν είναι μόλις 9 στον αριθμό και είναι οι εξής: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Α.Παπαδόπουλος, Γκαλίτσιος, Μήτρογλου, Γ. Παπαδόπουλος, Κατσικογιάννης, Φετφατζίδης, Ποτουρίδης. Να τονίσουμε πως οι υπόλοιποι… μικροί του Ολυμπιακού έπειτα από απόφαση του Βαλβέρδε είτε θα δοθούν δανεικοί είτε θα παραμείνουν την ομάδα Κάτω των 21.

Από τους 9 Έλληνες οι 8 είναι μέχρι 25 ετών ενώ μόλις ο Νικοπολίδης είναι μεγαλύτερος και μάλιστα κατά πολύ καθώς διανύει ήδη το 39ο έτος της ηλικίας του! Αυτό δείχνει πως το Ελληνικό στοιχείο της ομάδας έχει μέλλον. Πάντως μόλις και μεταβίας 3 με 4 από τους 9 Έλληνες προορίζονται για βασικοί της ομάδας. Τέλος από τους 9 μόλις οι 2 (Ποτουρίδης, Κατσικογιάννης) προέρχονται από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού καθώς όλοι οι υπόλοιποι που αγωνίστηκαν στις ακαδημίες (π.χ. Φετφατζίδης από Κεραυνό Γλυφάδας) είχαν έρθει από μεταγραφή πριν ενταχθούν στη μικρή ομάδα.

Ισπανική παροικία

Οι 9 Έλληνες του Ολυμπιακού δίνουν λοιπόν μια βραχεία κεφαλή στο Ελληνικό στοιχείο της ομάδας καθώς οι Ισπανοί τους… πλησιάζουν απειλητικά καθώς με την προσθήκη του Ουρτάδο θα φτάσουν τους 6 στον αριθμό! Οι Ισπανοί του Βαλβέρδε είναι λοιπόν οι εξής: Ραούλ Μπράβο, Όσκαρ, Φουστέ, Πάρντο, Ριέρα και Ουρτάδο. Βάλτε και τον Βαλβέρδε και τους… βοηθούς του και έχουμε μια σωστή Ισπανική παροικία στο Λιμάνι, που όμοιά της δεν είχαν γνωρίσει ποτέ οι «ερυθρόλευκοι».

"Ερυθρόλευκοι" από κάθε γωνιά της γής!

Και μετά τους Ισπανούς συναντάμε δύο Ούγγρους και δύο Βραζιλιάνους. Όντως για τα δεδομένα του Ολυμπιακού μόλις(;) δύο Βραζιλιάνοι (Ντουντού, Βάντερσον) είναι αξιοπερίεργο, ενώ ταυτόχρονα δύο Ούγγροι (Μέγιερι, Νέμεθ) φαντάζουν πολλοί. Και εδώ είναι που αρχίζει να χτίζεται ο φημισμένος Πύργος της Βαβέλ: Ακολουθούν άλλοι 9 ποδοσφαιριστές από 9 διαφορετικές Εθνικότητες: Μοδεστό (Γαλλία), Πάντελιτς (Σερβία) Χολέμπας (Γερμανία), Ρόμενταλ (Δανία), Ζαϊρί (Μαρόκο), Μαρέσκα (Ιταλία), Μέλμπεργκ (Σουηδία), Ιμπαγάσα (Αργεντινή), Μιραλάς (Βέλγιο).

Και οι ξένοι δεν τελειώνουν εδώ. Αν κοιτάξει κανείς τους δανεικούς που έχει ήδη δώσει ο Ολυμπιακός θα καταλάβει: Σουμπίνιο, Λεονάρντο, Ντιόγκο (Βραζιλία), Ντάρμπισιρ (Αγγλία) Επστάιν (Γερμανία) και μόλις δύο Έλληνες (Σοϊλέδης, Νικλητσιώτης).

Αν υπολογίσουμε λοιπόν και τους δανεικούς (που έτσι κι αλλιώς ανήκουν στην ομάδα του Ολυμπιακού) μιλάμε για 35 παίκτες εκ των οποίων οι 26 ξένοι! Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός πως από τις 10 φετινές μεταγραφές και οι 10 είναι ξένων παικτών (εκκρεμεί η απόκτηση του Παπάζογλου). Είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορετικές γλώσσες που μιλάνε οι ποδοσφαιριστές αγγίζουν τις 10 στον αριθμό και η πολυγλωσσία αυτή καθιστά τους μεταφραστές αν μη τι άλλο απαραίτητους στις «ερυθρόλευκες» προπονήσεις.

Οι "Έλληνες" από... σπόντα

Παρηγοριά στον… άρρωστο μπορεί να αποτελεί το γεγονός πως τρεις εκ των ξένων (Χολέμπας, Μιραλάς, Πάντελιτς) έχουν ένα κάποιο Ελληνικό στοιχείο πάνω τους. Οι Μιραλάς και Χολέμπας έχουν μακρινή Ελληνική καταγωγή (το μαρτυρά και το όνομά τους άλλωστε) ενώ ο Πάντελιτς έζησε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη από τα 14 μέχρι τα 18 του χρόνια.

Παγκόσμιο Φαινόμενο

Και φυσικά όλα αυτά την ώρα που ο Μπλάτερ και η FIFA σκέφτονται να εφαρμόσουν το περίφημο σύστημα 6+5 για την υποχρεωτική παρουσία γηγενών ποδοσφαιριστών στις 11άδες των ομάδων. Πάντως η αλήθεια είναι πως αυτό το πολυεθνικό μείγμα που τείνει να φτιάξει ο Ολυμπιακός το συναντάμε και σε ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη (εξαίρεση αποτελεί η Μπαρτσελόνα) με το Αγγλικό Πρωτάθλημα μάλιστα να έχει ποσοστό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που αγγίζει το 50%!

Μένει να δούμε αν ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα καταφέρει να μετατρέψει τον υπο κατασκευή Πύργο της Βαβέλ σε… Θρύλο της Βαβέλ εντός του αγωνιστικού χώρου, ανακτώντας τα σκήπτρα του Πρωταθλητή για την ομάδα του Πειραιά, έστω και με ομάδα που έχει μόνο… μυρωδιά Ελληνική…

gazzetta.gr

gazzettas
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.