Πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει τον αθλητισμό;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (17 Ψήφοι)

Πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει τον αθλητισμό;

Ο αθλητισμός είναι μία μοναδική εμπειρία που βιώνεται εντελώς διαφορετικά από κάθε άνθρωπο. Η άθληση προσφέρει στο άτομο την ευκαιρία να καλλιεργηθεί σωματικά και ψυχικά, να κοινωνικοποιηθεί και να βελτιώσει τον εαυτό του.

Το παιδί ως μία ευαίσθητη ύπαρξη που τώρα ξεκινάει το ταξίδι του στη ζωή, έρχεται κάποτε και αυτό αντιμέτωπο με τον κόσμο των σπορ και του αθλητισμού. Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά στη σημερινή εποχή δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τον αθλητισμό ενώ ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά και όχι τόσο ενδεδειγμένη.

Το παιδί που εκδηλώνει ενδιαφέρον για την άθληση, πρέπει να έχει ταυτόχρονα την ελευθερία να επιλέξει εκείνο το άθλημα με το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή κατευθύνσεις. Οι γονείς όμως οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο της άθλησης αλλά και στην ποιότητα και τη σωστή ειδίκευση του εκάστοτε προπονητή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση ενός παιδιού με τον αθλητισμό είναι να έχει αποκτήσει την απαραίτητη νευρομυϊκή ωριμότητα, γεγονός που δεν ισχύει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με αποτέλεσμα, τα παιδιά αυτής της ηλικίας που αθλούνται, να εμφανίζονται πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς, ακριβώς επειδή έχουν ακόμα μειωμένη κριτική ικανότητα και επειδή το κέντρο βάρους τους βρίσκεται ψηλά.

Τα παιδιά μέσω του αθλητισμού, υιοθετούν υγιεινές συνήθειες και αποφεύγουν, ως επί το πλείστον, τις βλαβερές (κάπνισμα, αλκοόλ, κατάχρηση ουσιών). Εξοικειώνονται με το σώμα τους, μαθαίνουν να το σέβονται και να το ακούν, είναι συνεπείς ως προς τις ανάγκες του (σωστός και επαρκής ύπνος, καθαριότητα κτλ).

Η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να μυήσουν το παιδί σε αθλητικές δραστηριότητες, να του εμφυσήσουν μέσα του την αγάπη για την άθληση. Ένας έξυπνος τρόπος για να κάνει ένας γονιός το παιδί του να αγαπήσει τη σωματική άσκηση είναι να το οδηγήσει στο συμπέρασμα πως θα περνάει με αυτό τον τρόπο περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Το παιχνίδι στην παιδική χαρά και τη θάλασσα, οι περίπατοι, το περπάτημα, το παίξιμο με τη μπάλα, θα εμφυσήσει μέσα του την αγάπη για την άθληση και θα το φέρει σε μία πιο ζεστή και οικεία σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το παιδί μέσω της άθλησης θα εξασφαλίσει καλύτερη υγεία αλλά και θα απομακρυνθεί από την προσκόλληση στην τηλεόραση και το ίντερνετ. Ας δώσουμε βάση σε αυτό το μείζον κομμάτι που αφορά κάθε παιδί αλλά και κάθε άνθρωπο!

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.