Πυρηνικός κίνδυνος στη γειτονιά μας

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

Πυρηνικός κίνδυνος στη γειτονιά μας

Την ώρα που η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με τους ειδικούς να φοβούνται το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολέθρου στη Φουκουσίμα, ο κίνδυνος για παρόμοια ατυχήματα υπάρχει δυστυχώς και στην ίδια τη γειτονιά μας.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από καιρό για την ετοιμότητα των ρουμανικών υπηρεσιών σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό της Τσερνάβοντα της Ρουμανίας, εκτιμώντας πως δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν μια πιθανή καταστροφή.

Όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2009, που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks, για την αντιµετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης υπάρχει στο σταθµό µια οµάδα μόλις επτά ατόμων, τα οποία μάλιστα εκπαιδεύονται μόνο µια φορά τον µήνα.

Σε συζήτηση με δημοσιογράφους αναφορικά με την ασφάλεια του σταθμού, ο διευθυντής του σταθμού Ιονέλ Μπουτσούρ τόνισε πως οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και θα μπορούσαν να αντέξουν έναν μεγάλο σεισμό, ενώ η εταιρεία «Nuclearelectrica National Company», που εκμεταλλεύεται τον σταθμό, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι μπορούν να αντέξουν σεισμούς ακόμη και άνω των 8 ρίχτερ. Σύμφωνα με την εταιρεία, «ο ισχυρότερος σεισµός που θα µπορούσε να πλήξει τη Ρουµανία είναι 7 - 7,5 ρίχτερ», ενώ ένας σεισμός του μέγιστου μεγέθους για τον οποίο έχει σχεδιαστεί ο σταθμός «μπορεί να σημειωθεί μια φορά στα χίλια χρόνια».

Παράλληλα, ο διευθυντής παραγωγής του σταθμού Νταν Μπίγκου εξήγησε ότι ο σταθμός έχει 2.500 τόνους νερού για να εξασφαλίσει ότι οι αντιδραστήρες θα παραμείνουν κρύοι επί 15 ώρες αν κοπεί το ηλεκτρικό, καθώς και δύο γεννήτριες ντίζελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. ανατολικά του Βουκουρεστίου, τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία το 1997 και ο δεύτερος το 2007, ενώ πλέον σχεδιάζεται η επέκτασή του με άλλους δύο αντιδραστήρες.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.