BLM - MAGA: Δύο κινήματα που εξέθεσαν τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (44 Ψήφοι)

BLM - MAGA: Δύο κινήματα που εξέθεσαν τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Το Black Lives Matter και το Make America Great Again αποτελούν δύο κοινωνικά κινήματα που έχουν απασχολήσει πολύ στην Αμερική, αλλά και παγκοσμίως. Πρόκειται για φαινόμενα που παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες και διαφορές τόσο όσον αφορά τη συγκρότηση και λειτουργία τους, όσο και την αντιμετώπισή τους από τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ.

Το BLM δεν υποκινείται από έναν συγκεκριμένο ηγέτη, αλλά είναι περισσότερο μια αυθόρμητη μαζικότητα καταπιεσμένων με κοινή συνείδηση, που λειτουργεί με οδηγό το αίσθημα των κοινών δεινών και της αδικίας, έχοντας στόχο την αντίσταση και τον ενεργό αγώνα για κοινωνική αλλαγή.

Την 1η Ιουνίου 2020, μέλη του συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία και τις φυλετικές ανισότητες. Ύστερα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, οι κατασταλτικές δυνάμεις απομάκρυναν το ειρηνικό πλήθος από την πλατεία Λαφαγιέτ, χρησιμοποιώντας χημικά, λαστιχένιες σφαίρες και βία, ενώ προχώρησαν σε 289 συλλήψεις.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2013, το κίνημα είχε κάνει την εμφάνισή του στα κοινωνικά δίκτυα με το χάσταγκ #BlackLivesMatter ύστερα από την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για τη δολοφονία του 17χρονου Αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν, ενώ το 2014 οι διαδηλώσεις σε Φέργκιουσον και Νέα Υόρκη εξαιτίας της δολοφονίας των Αφροαμερικανών Μάικλ Μπράουν και Έρικ Γκάρνερ, συντάραξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

BLM - MAGA: Δύο κινήματα που εξέθεσαν τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Η στάση που επιδεικνύει ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στους ειρηνικούς διαδηλωτές του BLM αποτελεί ουσιαστικά μια επίδειξης ισχύος της κρατικής εξουσίας απέναντι στους καταπιεσμένους, μη προνομιούχους της χώρας, που αγωνίζονται εδώ και πολλές γενιές για να σταθούν ως ίσοι προς ίσους κόντρα σε ένα σύστημα που τους κρατάει πίσω. Πρόκειται για μια «μάχη» που μας γυρίζει στο 1619, όταν οι πρώτοι Αφρικανοί σκλάβοι πάτησαν το πόδι τους στο Νέο Κόσμο. Κι αν έχουν αλλάξει πολλά από τότε, ο ρατσισμός, τα άνισα δικαιώματα, οι αποστερήσεις και η εξαθλίωση που βιώνουν οι μαύροι της Αμερικής παραμένουν μια πραγματικότητα μέχρι σήμερα.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι που οδηγούσε ανέκαθεν στη συγκρότηση τέτοιων κινημάτων και σε κοινωνικές συγκρούσεις. Το πρώτο βήμα είναι συνήθως οι ειρηνικές κινητοποιήσεις, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, ωστόσο όταν οι κυβερνήσεις δεν αντιδρούν ή αντιδρούν βίαια, είναι πολύ πιθανόν οι ομάδες των καταπιεσμένων να απαντήσουν με βία. Οι πολιτικές και κοινωνικές ανισότητες αποτελούν τα σημαντικότερα αίτια για την εκδήλωση βίαιων συγκρούσεων.

Ο ρατσισμός απέναντι στους μαύρους των ΗΠΑ έχει απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια τους ερευνητές εξαιτίας των αρνητικών στερεοτύπων των λευκών, που αντανακλούν ακόμα και τώρα μια εικόνα των μαύρων ως σκλάβων χειρώνακτων σε αγροτικές εργασίες. Οι ρατσιστικές προκαταλήψεις, που ήθελαν τους μαύρους για ένα τμήμα του λευκού αμερικανικού πληθυσμού να είναι τεμπέληδες, προληπτικοί, αγράμματοι, χαμηλής νοημοσύνης ή επιρρεπείς στην εγκληματικότητα, έχουν μειωθεί κατακόρυφα από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί. Η κάλυψη των κινητοποιήσεων του BLM από τα ΜΜΕ δίνει συνήθως έμφαση περισσότερο στα έκτροπα, παρά στους στόχους των διαδηλωτών που είναι η ουσία. Έτσι, τα αιτήματά τους περνούν σε δεύτερη μοίρα.

BLM - MAGA: Δύο κινήματα που εξέθεσαν τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Ως εκ τούτου, τα μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν παθητικά την πραγματικότητα, αλλά την ερμηνεύουν, την κατασκευάζουν και προσδίδουν σε αυτήν τα δικά τους νοήματα, επηρεάζοντας τις αντιλήψεις και τις στάσεις του κοινού για το εκάστοτε ζήτημα. Και βέβαια, πίσω από τη λειτουργία τους αυτή βρίσκονταν ανέκαθεν τα συμφέροντα της κατεστημένης τάξης πραγμάτων, που επιδιώκει διαχρονικά τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για να διασφαλίζει τη συναίνεσή της. Με τον τρόπο αυτό, διατηρεί την ηγεμονία της, που σημαίνει ότι, πέραν του οικονομικού ελέγχου, επιβάλλει επίσης τον δικό της τρόπο ζωής και τη δική της κουλτούρα.

Μια κάπως... διαφορετική πραγματικότητα!

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, λίγο πριν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ κατέκλυσαν τον χώρο γύρω από το Καπιτώλιο και κάποιοι εισέβαλαν μέσα σε αυτό, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα  και βροντοφωνάζοντας «σταματήστε την κλοπή». Εν αντιθέσει με τους πραγματικά αδικημένους του BLM, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κίνηση απελπισίας μιας χαοτικής συσσωμάτωσης ακροδεξιών στοιχείων που εντάσσονται στο νεότευκτο κίνημα «Make America Great Again», μέσω του οποίου παλεύουν για τη διατήρηση των προνομίων τους, με όπλα τους την παραπληροφόρηση, τον εκφοβισμό και τη βία.

Χαρακτηρίζονται, βέβαια, κι αυτοί από το αίσθημα της αδικίας, μόνο που στην πραγματικότητα το αφήγημά τους βασίζεται στο λαϊκιστικό παραλήρημα του πρώην προέδρου, που τους υποκινεί θέλοντας με κάθε τρόπο να γαντζωθεί στην καρέκλα της εξουσίας. Οι οπαδοί του BLM μοιάζουν απόλυτα ταυτισμένοι με τον Τραμπ και είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τυφλά κάθε παράλογη προτροπή του, λειτουργώντας σαν πειθήνια όργανά του.

BLM - MAGA: Δύο κινήματα που εξέθεσαν τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Ήδη από τις 5 Νοεμβρίου 2020, το κίνημα είχε αρχίσει  να κάνει αισθητή την παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα με το χάσταγκ #StopTheSteal και με παράλληλες συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτού του είδους τα κινήματα ξεκινούν πρώτα με προπαγάνδα για να κερδίσουν τη συναίνεση, συγκροτώντας έναν σημαντικό αριθμό συμπαθούντων οπαδών και αποδίδοντάς τους συγκεκριμένη κοινωνική ταυτότητα που τους προσδίδει το αίσθημα του ανήκειν στην ομάδα, ενώ στη συνέχεια επιτυγχάνουν τη δράση, με τη συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις.

Αυτό που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως εντός και εκτός Αμερικής ήταν ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη που επιδεικνύεται κόντρα σε ομάδες όπως του BLM. Οι αρχές δεν ήταν ούτε τόσο εχθρικές, ούτε το ίδιο ετοιμοπόλεμες και αποτελεσματικές κατά την προσέλευση των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και καθώς έμπαιναν μέσα σε αυτό.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στις αίθουσες, να κλέβουν, να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους και να χτυπούν τα όργανα της τάξης. Μετά από τέτοιου μεγέθους επεισόδια, οι συλλήψεις ήταν 69, δηλαδή ελάχιστες σε σχέση με αυτές που πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουνίου στη διαδήλωση των μαύρων διαδηλωτών. Είναι προφανές ότι η μεταχείριση ήταν εντελώς διαφορετική.

BLM - MAGA: Δύο κινήματα που εξέθεσαν τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Παράλληλα, ούτε οι εικόνες ωμής βίας που είδαμε αυτή τη φορά στα ΜΜΕ έμοιαζαν με εκείνες που βλέπει κανείς στις διαδηλώσεις του BLM, ή και σε άλλες διαμαρτυρίες στην Αμερική. Αλλά παρά το γεγονός ότι το πλήθος δεν ήταν αυτή τη φορά καθόλου ειρηνικό, τα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν αρχικά να συμπεριλάβουν τις θέσεις και τα παράπονα των συμμετεχόντων στα ρεπορτάζ τους και όχι απλώς να αρκεστούν στην προβολή των επεισοδίων, όπως συνηθίζουν να κάνουν.

Από την πλευρά τους, τα δεξιά ενημερωτικά δίκτυα και οι ιστοσελίδες, ακόμα και 24 ώρες μετά την πολιορκία του Καπιτωλίου, δεν έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στη βία του όχλου, ενώ υπήρχαν και ενημερωτικά μέσα που δεν την παρουσίαζαν καν, αποφεύγοντας να δημοσιεύσουν φωτογραφίες. Έτσι, διαστρέβλωναν την εικόνα των πραγματικών γεγονότων και των αντιδημοκρατικών ενεργειών.

Εν κατακλείδι, η αντιμετώπιση του BLM των καταπιεσμένων μαύρων Αμερικανών και του MAGA των προνομιούχων υποστηρικτών του Τραμπ ήταν άνιση από πλευράς των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών και των ΜΜΕ. Πρόκειται για δείγματα όχι μόνο των φυλετικών ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν μεγεθυμένα στην αμερικανική κοινωνία, αλλά και της κοινωνικής αδικίας που η εξουσία φροντίζει να συντηρεί, προς όφελος της καθεστηκυίας τάξης.

Χάρης Περτέσης

Ο Χάρης Περτέσης είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος με ελαττώματα και εμμονές. Αγαπάει την ελεύθερη έκφραση και απεχθάνεται τη μισαλλοδοξία κάθε είδους, όπως επίσης το ψέμα και την υποκρισία. Η γραφή αποτελούσε για εκείνον πάντοτε, πέρα από «εργαλείο» για να βγάζει το ψωμί του, και ένα μικρό καταφύγιο, μέσα στο οποίο απελευθέρωνε τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά του, κάτι που τον βοηθούσε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Σε αυτό το μικρό καταφύγιο σπεύδει μέχρι και σήμερα.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.