tempo.gr

tempo.gr | Online περιοδικό ποικίλης ύλης

Οι πλούσιοι γίνονται «κροίσοι»

Οι πλούσιοι γίνονται «κροίσοι»

( 2 Ψήφοι )
Σύνταξη-επιμέλεια: Τατιάνα Τσεγγενέ | Κυριακή, 25.11.07 16:43
 

megistanesbig.jpgΟι πλούσιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι. Μόλις πρόσφατα η λίστα του περιοδικού Forbes έφτασε να μετρά 946 ανθρώπους που έχουν περιουσία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Όλοι σχεδόν είναι επιχειρηματίες από ιδιοκτήτες τηλεπικοινωνιακών κολοσσών και χαλυβουργίας μέχρι ιδιοκτήτες ομάδων και πλοίων.

Για 13η συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή βρέθηκε ο ιδιοκτήτης και συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates ο οποίος έχει γίνει και πολύ γνωστός για τις δωρεές του κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του μόνο από την περασμένη χρονιά κατά 6δις δολάρια φτάνοντας την συνολικά στα 56δις δολάρια. Ο φίλος του και έμπειρος επενδυτής Warren Buffet παρέμεινε στην 2η θέση. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 20δις δολάρια φτάνοντας τα 52δις δολάρια. Τρίτος στην κατάταξη βρίσκεται ο Μεξικανός ιδιοκτήτης τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Κάρλος Σλιμ Χέλου ο οποίος αύξησε τα χρηματικά του αποθέματα κατά 19δις δολάρια με την περιουσία του να αγγίζει τα 49δις δολάρια. Η Λουίζα Κρολ η οποία βοήθησε για να συνταχθεί η συγκεκριμένη λίστα τόνισε ότι φέτος ήταν μια «ασυνήθιστη χρονιά» αφού πέρσι οι δισεκατομμυριούχοι ήταν μόλις...793!.

Παρότι οι ΗΠΑ παρέμειναν η πατρίδα των δισεκατομμυριούχων (εκεί βρίσκεται το 44% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη) χρόνο με τον χρόνο το ποσοστό αυτό μειώνεται. Και σε αυτό παίζουν ρόλο οι αναπτυσσόμενοι οικονομικοί γίγαντες που ακούνε στο όνομα Κίνα και Ινδία. 14 νέα πρόσωπα από την Ινδία μπήκαν στην λίστα μόνο φέτος. Με συνολικά 36 δισεκατομμυριούχους η Ινδία έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία η οποία έχει 24 και μέχρι πρόσφατα είχε τον μεγαλύτερο αριθμό των πλουσιότερων ανθρώπων της Ασίας. Στο Top-20 φιγουράρουν 3 ονόματα Ινδών «κροίσων» με πρώτο αυτό του Laksmi Mittal, Ινδού πολίτη που μένει στο Λονδίνο και κατέχει τον κολοσσό κατασκευής ατσαλιού Mittal Steel. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρίσκεται στο Νο5 της λίστας με 32δις δολάρια περιουσία.

Σύμφωνα με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων η Κίνα βρίσκεται στην 2η θέση πίσω από τις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει 106 ανθρώπους οι οποίοι έχουν περιουσία που ξεπερνάει το 1δις δολάρια. Την χρονιά που διανύουμε μπήκαν στην λίστα 13 νέα ονόματα Κινέζων με ένα από αυτά να είναι της κυρίας Li Wei η οποία έχει στην κατοχή της την εταιρία Synear Food Holding. Η εταιρία αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως κατασκευής παγωμένου φαγητού και φυσικά είναι ένας βασικός προμηθευτής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Αυτό που ξεχωρίζει τους Κινέζους «κροίσους» από τους υπόλοιπους του πλανήτη είναι η νεαρή τους ηλικία. Ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει τα 45 χρόνια. Συγχρόνως πολλοί από αυτούς είναι άκρως αγαπητοί στην χώρα γιατί δίνουν υπέρογκα ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μόνο πέρσι η Κινεζική εταιρία Maecenas μοίρασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και της υγείας. Η αλήθεια είναι όμως ότι στο εξωτερικό πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους. Ήδη οι ειδικοί αναμένουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα επενδύσουν τα χρήματα τους αγοράζοντας εταιρίες-κολοσσούς από τον υπόλοιπο πλανήτη. Μέσα σε όλα αυτά δεν αποκλείεται να αρχίσουν να εμφανίζονται και υποψήφιοι αγοραστές ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης από την Άπω Ανατολή.

Με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η Ανατολική Ευρώπη έχει ήδη να παρατάξει αρκετούς δισεκατομμυριούχους οι οποίοι έχουν αγοράσει βιομηχανίες, εταιρίες τεχνολογίας και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι περισσότεροι από τους 15 δισεκατομμυριούχους που ανακοινώθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης προέρχονται από την Πολωνία και την Ουκρανία. Μόνο 3 προέρχονται από άλλες χώρες με την Τσεχία και την Ρουμανία να εμφανίζουν τους πρώτους τους «κροίσους».


Σε εικόνες: Οι δισεκατομμυριούχοι της Ανατολικής Ευρώπης


Ο πλουσιότερος άνθρωπος όλης της Ανατολικής Ευρώπης είναι ο Τσέχος Πετρ Κέλνερ ο οποίος έχει περιουσία η οποία αγγίζει τα 6δις δολάρια και βρίσκεται στην 119η θέση της λίστας του Forbes. Ο 43χρονος ξεκίνησε την πορεία του προς την κορυφή της Ανατολικής Ευρώπης όταν το 1992 η κυβέρνηση της Τσεχίας άρχισε να ιδιωτικοποιεί εταιρίες δημοσίου. Ο Κέλνερ πήρε δάνειο 1εκ. δολάρια εκείνη την εποχή για να εκσυγχρονίσει τα μικρά ασφαλιστικα γραφεία που είχε για να καταφέρει μέσα σε 15 χρόνια να έχει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της χώρας ονόματι Pojistovna Ceska. Η αξία της εταιρίας αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 2,7δις δολάρια.

Επτά από τους 15 πάμπλουτους ανθρώπους της Ανατολικής Ευρώπης αύξησαν την περιουσία τους τα τελευταία χρόνια κατά 2δις δολάρια ή και περισσότερο. Ο Ουκρανός Ρινάτ Αχμέτοφ του οποίου η περιουσία εκτιμάται γύρω στα 4δις δολάρια έχει φτάσει στο σημείο αυτό με την ενασχόληση του με το κάρβουνο και το ατσάλι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και υποβοηθούμενος από τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Αχμέτοφ έγινε γνωστός στην παγκόσμια σκηνή με την ιδιωτικοποιήση της μεγαλύτερης μεταλλουργικής εταιρίας ονόματι «Krivorojstal». Μαζί με τον συνεργάτη του Βίκτορ Πίντσουκ κατάφερε να αγοράσει τον όμιλο αλλά οι αρχές δεν το επέτρεψαν με αποτέλεσμα να τον αγοράσει τελικά ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Λάκσμι Μιτάλ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Πολωνίας είναι ο Μιχάλ Σολόβοφ με την περιουσία του να φτάνει τα 2,3δις δολάρια. Ο οδηγός αυτοκινήτων και ιδιοκτήτης εφημερίδας κατάφερε να φτιάξει τόσο μεγάλη περιουσία επενδύοντας στην εταιρία χημικών Dwory. Αγόρασε την εταιρία η οποία ήταν καταχρεωμένη και την μετέτρεψε σε κατασκευαστική κεραμιδιών, ξύλινων πατωμάτων και real estate. Το τελευταίο μάλιστα κάνει θραύση στην Πολωνία με την εταιρία Ernst & Young να υπολογίζει ότι μόνο πέρσι 11δις ευρώ επενδύθηκαν στην Πολωνία σε αυτό τον τομέα. Η Πολωνία μπήκε στην Ε.Ε. το 2004 και πέρσι ο ρυθμός ανάπτυξης έτρεξε στο 6,1% που είναι και ο μεγαλύτερος των τελευταίων 9 χρόνων. Την ίδια στιγμή η ανεργία στην Πολωνία έπεσε στο 14,9% το 2006 από το 17,6% που ήταν το 2005. Και οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο ευοίωνες για το τέλος αυτού του χρόνου αφού μιλούν για μείωση της ανεργίας στο 10%.

Την ίδια στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης της Ουκρανίας αναμένεται να ξεπεράσει το 6,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα στην Ουκρανία. Από την μια η χώρα ετοιμάζεται να μπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κάτι που θα αυξήσει την οικονομική της δύναμη αλλά από την άλλη η πολιτική κατάσταση στην χώρα δεν είναι καθόλου σταθερή.

Ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Ιον Τίριακ είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της συγκεκριμένης χώρας και βρίσκεται στην 13η θέση στην Ανατολική Ευρώπη με περιουσιακά στοιχεία 1,1δις δολάρια. Είναι γνωστός μεγιστάνας αλλά και παίκτης του χόκεϊ που πήρε μέρος στους Ολυμπιακού Αγώνες του 1960 που έγιναν στην Ρώμη. Αυτή τη στιγμή ο Τίριακ ασχολείται με το real estate.

Στην 14η θέση της λίστας που αφορά την Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται ο Σέρβος μεγιστάνας Μίροσλαβ Μίσκοβιτς. Είναι επίσης γνωστός αθλητής του στίβου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ίδρυσε την εταιρία Delta M η οποία ασχολείται με τραπεζικά προϊόντα και ασφάλειες ζωής. Τώρα επενδύει τα χρήματα του σε real estate με την περιουσία του να φτάνει το 1δις δολάρια.

Μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι αν η Ρωσία έμπαινε στην λίστα της Ανατολικής Ευρώπης τότε οι πρώτες 15 θέσεις της συγκεκριμένης λίστας θα άνηκαν σε ρώσους μεγιστάνες. Ο 15ος ρώσος κροίσος μάλιστα έχει περιουσία 6δις δολάρια κάτι που σημαίνει ότι ο Πετρ Κέλνερ όχι μόνο δεν θα ήταν στην πρώτη θέση της λίστας αλλά το όνομα του δεν θα ήταν πουθενά μέσα στους 15 πρώτους.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το tempo.gr παρακαλεί του φίλους αναγνώστες του να γράφουν με ελληνικούς και όχι με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish), όπως επίσης να αποφεύγουν και την υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Ο χώρος των σχολίων προσφέρεται σε όλους για να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, χωρίς καμία λογοκρισία από την πλευρά των Διαχειριστών, αρκεί η διατύπωση να βρίσκεται πάντοτε σε κόσμια πλαίσια. Επισημαίνεται ότι όσα σχόλια είναι συκοφαντικά, προσβλητικά, υβριστικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, συνδέσμους προς πορνογραφικό υλικό ή κάθε είδους άσεμνο και απαγορευμένο περιεχόμενο, θα διαγράφονται αυτομάτως.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Περισσότερα Θέματα:

Η σημασία της αρχής και του τέλους στο λογοτεχνικό βιβλίο

Ο θεματικός πυρήνας ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ή, με άλλα λόγια, η πλοκή, οι ήρωες, ο χώρος και ο χρόνος, ξεκινούν από μια βάση, την αρχή, κατόπιν διανύουν μια ανοδική, και, συνάμα, δύσκολη πορεία, τη μέση, και, έπειτα από αρκετό κόπο και μόχθο, καταλήγουν σε μια υψηλή κορυφή, το τέλος, όπου από εκεί μπορούμε να ατενίσουμε όλα όσα μας…

Αντρέι Ταρκόφσκι, ο ποιητής της εικόνας που «μιλούσε» με τη σιωπή

Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι (1932-1986) αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου και τον σημαντικότερο ίσως Ρώσο σκηνοθέτη μετά τον Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο οποίος υπήρξε μια από τις βασικές επιρροές του. Το έργο του βέβαια δεν είναι τόσο πλούσιο σε ποσότητα, αφού σε 23 χρόνια γύρισε μόλις επτά ταινίες…

«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα

Μόλις κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση και περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το βιβλίο «Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» της Σπυριδούλας Κούτρα. Η συγγραφέας γράφει για δύο ζωές. Αυτή που ξεκινάει με το πρώτο σου κλάμα και αυτή τη δεύτερη επιλεγμένη, κατακτημένη, ξαναχτισμένη με πείσμα ζωή που δομείται αποκλειστικά από σένα και…

Δωρεάν προβολή online της ταινίας «Μέρες Βροχής» του Αλεσσάντρο Σπηλιωτόπουλου

Την ταινία «Μέρες Βροχής - Rainy Days» του Αλεσσάντρο Σπηλιωτόπουλου διαθέτουν δωρεάν για online προβολή οι συντελεστές της, προσπαθώντας έτσι να συμβάλλουν στην ψυχαγωγία όλων εμάς που βιώνουμε τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια ταινία η οποία προωθήθηκε όλο αυτό το διάστημα μέσω διάφορων…

Η απουσία σου

Έβρεχε. Παράξενη κοπέλα, το δέρμα της χλωμό, με έντονα μάτια, έμοιαζε σαν τη βροχή που έπεφτε στο παράθυρό της. Οι αστραπές που έριχνε έμοιαζαν με τα μάτια της, που φεγγοβολούσαν μέσα στο σκοτάδι. Τα κόκκινα μάγουλά της που έκαιγαν από έρωτα, είχαν χλομιάσει, είχε νιώσει άδεια. Η καρδιά όταν αδειάζει, μοιάζει με κίτρινο κερί που σβήνει.…

Επίλογοι

Τα πρώτα καρβέλια φεύγουν για το μοναστήρι μέσα σε ψάθινα καλάθια. Τα πρώτα χρόνια φορτώνονταν στον Ηρακλή, το μοναδικό μουλάρι του χωριού. Καθώς φτιάχτηκε ο δρόμος για την πόλη, ανέλαβε τη δουλειά το φορτηγάκι. Παρόλα αυτά ο Ηρακλής συνέχιζε το ίδιο δρομολόγιο κάθε πρωί μέχρι τη μονή και πάλι πίσω στην πλατεία. Μια παγερή μέρα, κάποιος…

Αυτή τη μόνη λέξη

Με τον Μάνο γνωρίζονταν από παιδιά. Στην ίδια στενή γειτονιά, σπίτια διπλανά. Όταν πέθανε ο κυρ Απόστολος και άδειασε το χαμηλό σπίτι στα δεξιά, είχε ευχηθεί η Μυρτώ να ερχόταν μια μεγάλη οικογένεια. Σαν πέρασε ο χειμώνας και πήρε ο ήλιος τον ανήφορο, τα παράθυρα στη Μενάνδρου 14 άνοιξαν διάπλατα. Το τραπεζάκι της βεράντας στόλιζε πλέον…

Ταξιδεύοντας…

(για τον Λευτέρη… που πάντα θα αξίζει το όνομά του) Κλείνοντας την πόρτα πίσω εκείνο το βράδυ, ένιωσε το κάθε βήμα του να σκάβει σαν γηραιός τυφλοπόντικας μια στοά μέχρι το υπόγειο. Χαμογέλασε στη σκέψη. Δεν είχε υπόγειο. Κακοτεχνίες. Αυτά πλήρωνε τώρα. Γιατί  έρχονται στιγμές που θέλεις να πετάξεις μέσα ένα χαλί, μια κουζίνα με καμένο…

Πρόσφατα Δημοφιλή

Μια προσωπική άποψη για τον πόνο

Τίτλος τραγουδιού: "A pena" (μετάφραση «ο πόνος») Μια προσωπική άποψη…

Ο Χίτσκοκ καθαιρείται

Τα οξυμμένα πνεύματα και η γενικότερη ανάφλεξη της αμερικανικής…

Οι αναμνήσεις των συναισθημάτων μου...

Η μνήμη είναι σαν μία λίμνη αναμνήσεων. Άλλες τις ψαρεύουμε -όταν…

Ο χρόνος αδέκαστος και αμείλικτος κριτής

Ο χρόνος άπαντα τοίσιν ύστερον φράσει. Λάλος γαρ ούτος ουκ ερωτώσιν…

Η σημασία της αρχής και του τέλους στο λογοτεχνικό βιβλίο

Ο θεματικός πυρήνας ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ή, με άλλα λόγια, η…

Εμπειρίες ψυχικής δύναμης

Είναι βράδυ και κάθομαι στο παρκαρισμένο σβηστό αμάξι μου, στη θέση του…

Back in Time

Όταν ο «βασιλιάς» Έλβις Πρίσλεϊ βίωνε την αποτυχία

Λένε πως η αποτυχία είναι απαραίτητη για την ίδια την επιτυχία και…

Αντρέι Ταρκόφσκι, ο ποιητής της εικόνας που «μιλούσε» με τη σιωπή

Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι (1932-1986) αποτελεί έναν από τους…

Οι κορυφαίες ατάκες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας ταινίες του παλιού καλού κινηματογράφου,…

Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο ποιητής της ανθρώπινης περιπέτειας

Γράφει η Δήμητρα Σμυρνή Για το Θόδωρο Αγγελόπουλο, το…

Οι 11 κορυφαίες ταινίες του Γούντι Άλεν

Ο Γούντι Άλεν έχει στο βιογραφικό του πλειάδα έργων και θεωρείται ως…

Γεώργιος Παπανικολάου, ένας σπουδαίος Έλληνας

Πώς μπορείς να μείνεις αδιάφορη απέναντι σε έναν άνθρωπο που…

Επιλογές Συντακτικής Ομάδας

Διάσημοι άνθρωποι που οδηγήθηκαν από την αποτυχία στην επιτυχία

Αν δεν αποτύχεις στη ζωή, δεν θα μπορέσεις ποτέ να γευτείς την…

Κλεπτομανία

Η κλεπτομανία ορίζεται ως μία συναισθηματική διαταραχή του ελέγχου…

Ιερά τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου

Καινούργιοι μεγάλοι σταρ εμφανίζονται στη μεγάλη οθόνη κατά καιρούς,…

Καρυωτάκης - Πολυδούρη: Μια ιστορία από το παρελθόν

Είναι φορές που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις αν τα γεγονότα που…

Οι Ιρανές δεν ντύνονται όπως νομίζεις

Το στερεότυπο που αρκετοί έχουν στο μυαλό τους για τις γυναίκες από…

Αυτή τη Δημοκρατία εννοούν;

Επτά χρόνια πριν, ανυποψίαστοι πρωτοακούγαμε για την αμερικάνικη…
Στείλε το άρθρο σου

transparent

transparent


Το tempo.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα.

Δέχομαι τα cookies από αυτό τον ιστότοπο.
Όροι χρήσης