tempo.gr

tempo.gr | Online περιοδικό ποικίλης ύλης

Οι πλούσιοι γίνονται «κροίσοι»

Οι πλούσιοι γίνονται «κροίσοι»

( 2 Ψήφοι )
Σύνταξη-επιμέλεια: Τατιάνα Τσεγγενέ | Κυριακή, 25.11.07 16:43
 

megistanesbig.jpgΟι πλούσιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι. Μόλις πρόσφατα η λίστα του περιοδικού Forbes έφτασε να μετρά 946 ανθρώπους που έχουν περιουσία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Όλοι σχεδόν είναι επιχειρηματίες από ιδιοκτήτες τηλεπικοινωνιακών κολοσσών και χαλυβουργίας μέχρι ιδιοκτήτες ομάδων και πλοίων.

Για 13η συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή βρέθηκε ο ιδιοκτήτης και συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates ο οποίος έχει γίνει και πολύ γνωστός για τις δωρεές του κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του μόνο από την περασμένη χρονιά κατά 6δις δολάρια φτάνοντας την συνολικά στα 56δις δολάρια. Ο φίλος του και έμπειρος επενδυτής Warren Buffet παρέμεινε στην 2η θέση. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 20δις δολάρια φτάνοντας τα 52δις δολάρια. Τρίτος στην κατάταξη βρίσκεται ο Μεξικανός ιδιοκτήτης τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Κάρλος Σλιμ Χέλου ο οποίος αύξησε τα χρηματικά του αποθέματα κατά 19δις δολάρια με την περιουσία του να αγγίζει τα 49δις δολάρια. Η Λουίζα Κρολ η οποία βοήθησε για να συνταχθεί η συγκεκριμένη λίστα τόνισε ότι φέτος ήταν μια «ασυνήθιστη χρονιά» αφού πέρσι οι δισεκατομμυριούχοι ήταν μόλις...793!.

Παρότι οι ΗΠΑ παρέμειναν η πατρίδα των δισεκατομμυριούχων (εκεί βρίσκεται το 44% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη) χρόνο με τον χρόνο το ποσοστό αυτό μειώνεται. Και σε αυτό παίζουν ρόλο οι αναπτυσσόμενοι οικονομικοί γίγαντες που ακούνε στο όνομα Κίνα και Ινδία. 14 νέα πρόσωπα από την Ινδία μπήκαν στην λίστα μόνο φέτος. Με συνολικά 36 δισεκατομμυριούχους η Ινδία έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία η οποία έχει 24 και μέχρι πρόσφατα είχε τον μεγαλύτερο αριθμό των πλουσιότερων ανθρώπων της Ασίας. Στο Top-20 φιγουράρουν 3 ονόματα Ινδών «κροίσων» με πρώτο αυτό του Laksmi Mittal, Ινδού πολίτη που μένει στο Λονδίνο και κατέχει τον κολοσσό κατασκευής ατσαλιού Mittal Steel. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρίσκεται στο Νο5 της λίστας με 32δις δολάρια περιουσία.

Σύμφωνα με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων η Κίνα βρίσκεται στην 2η θέση πίσω από τις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει 106 ανθρώπους οι οποίοι έχουν περιουσία που ξεπερνάει το 1δις δολάρια. Την χρονιά που διανύουμε μπήκαν στην λίστα 13 νέα ονόματα Κινέζων με ένα από αυτά να είναι της κυρίας Li Wei η οποία έχει στην κατοχή της την εταιρία Synear Food Holding. Η εταιρία αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως κατασκευής παγωμένου φαγητού και φυσικά είναι ένας βασικός προμηθευτής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Αυτό που ξεχωρίζει τους Κινέζους «κροίσους» από τους υπόλοιπους του πλανήτη είναι η νεαρή τους ηλικία. Ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει τα 45 χρόνια. Συγχρόνως πολλοί από αυτούς είναι άκρως αγαπητοί στην χώρα γιατί δίνουν υπέρογκα ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μόνο πέρσι η Κινεζική εταιρία Maecenas μοίρασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και της υγείας. Η αλήθεια είναι όμως ότι στο εξωτερικό πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους. Ήδη οι ειδικοί αναμένουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα επενδύσουν τα χρήματα τους αγοράζοντας εταιρίες-κολοσσούς από τον υπόλοιπο πλανήτη. Μέσα σε όλα αυτά δεν αποκλείεται να αρχίσουν να εμφανίζονται και υποψήφιοι αγοραστές ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης από την Άπω Ανατολή.

Με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η Ανατολική Ευρώπη έχει ήδη να παρατάξει αρκετούς δισεκατομμυριούχους οι οποίοι έχουν αγοράσει βιομηχανίες, εταιρίες τεχνολογίας και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι περισσότεροι από τους 15 δισεκατομμυριούχους που ανακοινώθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης προέρχονται από την Πολωνία και την Ουκρανία. Μόνο 3 προέρχονται από άλλες χώρες με την Τσεχία και την Ρουμανία να εμφανίζουν τους πρώτους τους «κροίσους».


Σε εικόνες: Οι δισεκατομμυριούχοι της Ανατολικής Ευρώπης


Ο πλουσιότερος άνθρωπος όλης της Ανατολικής Ευρώπης είναι ο Τσέχος Πετρ Κέλνερ ο οποίος έχει περιουσία η οποία αγγίζει τα 6δις δολάρια και βρίσκεται στην 119η θέση της λίστας του Forbes. Ο 43χρονος ξεκίνησε την πορεία του προς την κορυφή της Ανατολικής Ευρώπης όταν το 1992 η κυβέρνηση της Τσεχίας άρχισε να ιδιωτικοποιεί εταιρίες δημοσίου. Ο Κέλνερ πήρε δάνειο 1εκ. δολάρια εκείνη την εποχή για να εκσυγχρονίσει τα μικρά ασφαλιστικα γραφεία που είχε για να καταφέρει μέσα σε 15 χρόνια να έχει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της χώρας ονόματι Pojistovna Ceska. Η αξία της εταιρίας αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 2,7δις δολάρια.

Επτά από τους 15 πάμπλουτους ανθρώπους της Ανατολικής Ευρώπης αύξησαν την περιουσία τους τα τελευταία χρόνια κατά 2δις δολάρια ή και περισσότερο. Ο Ουκρανός Ρινάτ Αχμέτοφ του οποίου η περιουσία εκτιμάται γύρω στα 4δις δολάρια έχει φτάσει στο σημείο αυτό με την ενασχόληση του με το κάρβουνο και το ατσάλι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και υποβοηθούμενος από τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Αχμέτοφ έγινε γνωστός στην παγκόσμια σκηνή με την ιδιωτικοποιήση της μεγαλύτερης μεταλλουργικής εταιρίας ονόματι «Krivorojstal». Μαζί με τον συνεργάτη του Βίκτορ Πίντσουκ κατάφερε να αγοράσει τον όμιλο αλλά οι αρχές δεν το επέτρεψαν με αποτέλεσμα να τον αγοράσει τελικά ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Λάκσμι Μιτάλ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Πολωνίας είναι ο Μιχάλ Σολόβοφ με την περιουσία του να φτάνει τα 2,3δις δολάρια. Ο οδηγός αυτοκινήτων και ιδιοκτήτης εφημερίδας κατάφερε να φτιάξει τόσο μεγάλη περιουσία επενδύοντας στην εταιρία χημικών Dwory. Αγόρασε την εταιρία η οποία ήταν καταχρεωμένη και την μετέτρεψε σε κατασκευαστική κεραμιδιών, ξύλινων πατωμάτων και real estate. Το τελευταίο μάλιστα κάνει θραύση στην Πολωνία με την εταιρία Ernst & Young να υπολογίζει ότι μόνο πέρσι 11δις ευρώ επενδύθηκαν στην Πολωνία σε αυτό τον τομέα. Η Πολωνία μπήκε στην Ε.Ε. το 2004 και πέρσι ο ρυθμός ανάπτυξης έτρεξε στο 6,1% που είναι και ο μεγαλύτερος των τελευταίων 9 χρόνων. Την ίδια στιγμή η ανεργία στην Πολωνία έπεσε στο 14,9% το 2006 από το 17,6% που ήταν το 2005. Και οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο ευοίωνες για το τέλος αυτού του χρόνου αφού μιλούν για μείωση της ανεργίας στο 10%.

Την ίδια στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης της Ουκρανίας αναμένεται να ξεπεράσει το 6,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα στην Ουκρανία. Από την μια η χώρα ετοιμάζεται να μπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κάτι που θα αυξήσει την οικονομική της δύναμη αλλά από την άλλη η πολιτική κατάσταση στην χώρα δεν είναι καθόλου σταθερή.

Ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Ιον Τίριακ είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της συγκεκριμένης χώρας και βρίσκεται στην 13η θέση στην Ανατολική Ευρώπη με περιουσιακά στοιχεία 1,1δις δολάρια. Είναι γνωστός μεγιστάνας αλλά και παίκτης του χόκεϊ που πήρε μέρος στους Ολυμπιακού Αγώνες του 1960 που έγιναν στην Ρώμη. Αυτή τη στιγμή ο Τίριακ ασχολείται με το real estate.

Στην 14η θέση της λίστας που αφορά την Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται ο Σέρβος μεγιστάνας Μίροσλαβ Μίσκοβιτς. Είναι επίσης γνωστός αθλητής του στίβου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ίδρυσε την εταιρία Delta M η οποία ασχολείται με τραπεζικά προϊόντα και ασφάλειες ζωής. Τώρα επενδύει τα χρήματα του σε real estate με την περιουσία του να φτάνει το 1δις δολάρια.

Μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι αν η Ρωσία έμπαινε στην λίστα της Ανατολικής Ευρώπης τότε οι πρώτες 15 θέσεις της συγκεκριμένης λίστας θα άνηκαν σε ρώσους μεγιστάνες. Ο 15ος ρώσος κροίσος μάλιστα έχει περιουσία 6δις δολάρια κάτι που σημαίνει ότι ο Πετρ Κέλνερ όχι μόνο δεν θα ήταν στην πρώτη θέση της λίστας αλλά το όνομα του δεν θα ήταν πουθενά μέσα στους 15 πρώτους.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το tempo.gr παρακαλεί του φίλους αναγνώστες του να γράφουν με ελληνικούς και όχι με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish), όπως επίσης να αποφεύγουν και την υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Ο χώρος των σχολίων προσφέρεται σε όλους για να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, χωρίς καμία λογοκρισία από την πλευρά των Διαχειριστών, αρκεί η διατύπωση να βρίσκεται πάντοτε σε κόσμια πλαίσια. Επισημαίνεται ότι όσα σχόλια είναι συκοφαντικά, προσβλητικά, υβριστικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, συνδέσμους προς πορνογραφικό υλικό ή κάθε είδους άσεμνο και απαγορευμένο περιεχόμενο, θα διαγράφονται αυτομάτως.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Περισσότερα Θέματα:

James Dean, ο αιώνιος έφηβος του σινεμά

Ο James Dean σκοτώθηκε σε δυστύχημα σε ηλικία μόλις 24 ετών, στο απόγειο της δόξας του, δημιουργώντας έναν μύθο γύρω από το όνομά του, ο οποίος παραμένει ακόμα και σήμερα το διαχρονικό πρότυπο αμφισβήτησης και εφηβικής τόλμης στο παγκόσμιο σινεμά. Συμβολίζει εκείνο τον αποξενωμένο έφηβο, ο οποίος στην κρίσιμη ηλικία που βιώνει, προσπαθεί…

«Το κυνήγι της χαμένης Ευτυχίας» - Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο εν κινήσει

Ένα πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο παρουσιάζουν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου «ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ» και η «VC» στο VARIBOBI CLUB, υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. «Το κυνήγι της χαμένης Ευτυχίας» του Χάρη Γεωργιάδη είναι ένα διαδραστικό θεατρικό δρώμενο στο οποίο οι θεατές γίνονται… δράστες! Περπατώντας…

Orson Welles, η ιδιοφυΐα της μεγάλης οθόνης

Έπεισε όλο το έθνος της Αμερικής πως έχουν καταλάβει τη χώρα εξωγήινοι και παρέμεινε μία αστείρευτη ευφυΐα μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Orson Welles παραμένει μία ιδιοφυΐα της μεγάλης οθόνης, ένας καλλιτέχνης με αστείρευτη έμπνευση που κατάφερε να συνδυάσει τη ριζοσπαστική σκηνοθεσία και την πρωτότυπη πλοκή. Η αστείρευτη…

Οι 5 κορυφαίοι χαρακτήρες ελληνικών σειρών όλων των εποχών

Οι ελληνικές σειρές μας χάρισαν μερικούς αξεπέραστους πρωταγωνιστές, οι οποίοι με τις ατάκες, την τρέλα και τον χαρακτήρα τους, έμειναν άφθαρτοι και διαχρονικοί. Ας δούμε τους πέντε από τους πιο διαχρονικούς ήρωες της μικρής οθόνης. Λάζαρος (Είσαι το ταίρι μου): Ο Λάζαρος είναι ο «φευγάτος» τύπος της διπλανής πόρτας, εκείνος που ζει…

Η Ρένα του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης

Η Ρένα του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης. Η Ρένα με το πηγαίο της χιούμορ, την έξυπνη ατάκα και την ατολμία της, πόσες φορές άραγε να μας χάρισε το γέλιο όταν όλα γύρω μας ήθελαν να μας κάνουν να κλαίμε; Η Ρένα που δε δίσταζε σε τίποτα, που εξέφραζε ακριβώς αυτό που αισθανόταν, δίχως να υποκύπτει στις παγίδες του κοινωνικού…

Παρατηρώντας την «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ

Η τέχνη είναι το σπουδαιότερο μέσο που έχει ένας άνθρωπος προκειμένου να εκφράσει όλα αυτά που κρύβει στον εσωτερικό του κόσμο. Η τέχνη μας χάρισε μερικούς ανεπανάληπτους πίνακες οι οποίοι συγκίνησαν και θα συγκινούν εσαεί τους φιλότεχνους. Η Κραυγή, ο υπέροχος πίνακας του Νορβηγού Έντβαρντ Μουνκ, ανήκει στα σπουδαιότερα έργα τέχνης όλων…

«Η ψυχή του ανθρώπου δεν γερνάει, μένει πάντα παιδική…» - Συνέντευξη με τις συγγραφείς του βιβλίου «Το Κάστρο των Παραμυθιών»

Μια νότα αισιοδοξίας και χαράς έρχεται να σκορπίσει στη μουντή καθημερινότητά μας «Το Κάστρο των Παραμυθιών», ένας συλλογικός τόμος με δέκα εικονογραφημένες ιστορίες, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από θρύλους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Το ιδιαιτέρως πρωτότυπο βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας…

Ομαδική έκθεση: «Έργα που αναδεικνύουν το ύφασμα του καναπέ»

Μια ξεχωριστή έκθεση, με «έργα που αναδεικνύουν το ύφασμα του καναπέ», θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 20:00 ο χώρος τέχνης «9 ΕΝΝΕΑ». Σύμφωνα με το βιβλίο «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω», οι σκληροπυρηνικοί του εικαστικού κόσμου δεν εγκρίνουν τα «έργα τα οποία, αντί να προβληματίζουν τον θεατή, αναδεικνύουν το ύφασμα…

Πρόσφατα Δημοφιλή

Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβετε την ευθύνη της ζωής σας;

Οι  άνθρωποι γεννιούνται δύο φορές: την πρώτη βιολογικά από τη μητέρα…

Αυτοί που σε πλήγωσαν

Το χειρότερο ποιο είναι, ξέρεις; Να νιώθεις κενός. Να μη νιώθεις ούτε…

Εκείνος που κακοποιεί ένα ζώο βρίσκεται ένα στάδιο πριν ξεκινήσει να κακοποιεί έναν άνθρωπο

Ακούμε πολλές φορές ανθρώπους να οργίζονται κάθε φορά που γίνεται νύξη…

Όχι στο αυτομαστίγωμα

Σε κάποιες περιστάσεις στη ζωή μας στην προσπάθειά μας να κάνουμε…

Ο περιεργο-μαγνήτης μου και η υπερφόρτωση εγκεφάλου!

Τα περίεργα γεγονότα είναι στην καθημερινότητα όλων ή κάποιοι έχουμε…

Back in Time

Οι χειρότερες ταινίες όλων των εποχών

Αν έχετε σαδομαζοχιστικές τάσεις και θέλετε για κάποιον ακατανόητο…

Οι 11 κορυφαίες ταινίες του Γούντι Άλεν

Ο Γούντι Άλεν έχει στο βιογραφικό του πλειάδα έργων και θεωρείται ως…

«Ο γέρος και η θάλασσα» του Χέμινγουεϊ σε ένα εντυπωσιακό animation φιλμ

Βασισμένη στη πασίγνωστη νουβέλα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η…

Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο ποιητής της ανθρώπινης περιπέτειας

Γράφει η Δήμητρα Σμυρνή Για το Θόδωρο Αγγελόπουλο, το…

Θεόφιλος Καΐρης, ο φιλόσοφος της νεότερης Ελλάδας που ξεπέρασε τα εσκαμμένα

Ο Θεόφιλος Καΐρης, ακολούθησε την μοίρα όλων των μεγάλων διανοητών,…

Θρίλερ και ταινίες τρόμου που άφησαν εποχή (Β' μέρος αφιερώματος)

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τις καλύτερες ταινίες τρόμου και θρίλερ…

Επιλογές Συντακτικής Ομάδας

Οι τεχνικές προπαγάνδας των ΜΜΕ

Του Ευστράτιου Παπάνη* Κατά τον Ellul (1965) η προπαγάνδα αποτελεί…

Ιερά τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου

Καινούργιοι μεγάλοι σταρ εμφανίζονται στη μεγάλη οθόνη κατά καιρούς,…

Οι Ιρανές δεν ντύνονται όπως νομίζεις

Το στερεότυπο που αρκετοί έχουν στο μυαλό τους για τις γυναίκες από…

Αυτή τη Δημοκρατία εννοούν;

Επτά χρόνια πριν, ανυποψίαστοι πρωτοακούγαμε για την αμερικάνικη…

Κλεπτομανία

Η κλεπτομανία ορίζεται ως μία συναισθηματική διαταραχή του ελέγχου…

5 ευγενικές χειρονομίες που εκλείπουν στις μέρες μας

Η ευγένεια στις ημέρες μας είναι μία υπόθεση τόσο δύσκολη που πολλοί…
Στείλε το άρθρο σου

transparent

transparent


Το tempo.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα.

Δέχομαι τα cookies από αυτό τον ιστότοπο.
Όροι χρήσης