Έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Σπαθάρης

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

spatharis_3929395b.jpgΈφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου (9/5) ο κορυφαίος καραγκιοζοπαίχτης και δάσκαλος Ευγένιος Σπαθάρης. Ο 85χρονος ήταν η ψυχή του Θεάτρου Σκιών και ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη.

Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά από ατύχημα που είχε μεσοβδόμαδα στο Ινστιτούτο Γκαίτε, κατά την προσέλευσή του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου.

Οι γιατροί έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο ο μεγάλος δάσκαλος είχε υποστεί αιμάτωμα στο κεφάλι και είχε κριθεί εγκεφαλικά νεκρός.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε το 1924 στην Κηφισιά και συνέχισε την τέχνη του πατέρα του, επίσης κορυφαίου καραγκιοζοπαίχτη της εποχής του, Σωτήρη Σπαθάρη.

Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου, ήταν ο πατέρας του. Ξεκίνησε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις, αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Από τότε έχει δώσει πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια, ειδικά για το Θέατρο Σκιών.

Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη , και με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις «Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτωρας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ έχει κάνει περιοδείες σε πολλές χώρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Καλό ταξίδι!..

 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.