Αντισυνταγματικό κρίθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)
Ασφαλιστικό   ΝομοσχέδιοΑντισυνταγματικές έκρινε πέντε βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το δημόσιο η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έγιναν και παρατηρήσεις για τη νομιμότητα άλλων διατάξεων.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι αντισυνταγματική διατάξεις είναι οι εξής:

- Η διάταξη (άρθρο 2) που υπαγάγει στο ΙΚΑ τους δημοσίους υπαλλήλους στη λογική ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην περιουσία με την ενοποίηση εύρωστων με ελλειμματικά ταμεία.

- Οι ρυθμίσεις (άρθρο 4 και 7) που δίδουν τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση -κι όχι με νόμο όπως έκριναν οι ανώτατοι δικαστές- να καθορίζονται οι συντάξεις και η αναπροσαρμογή τους κατά παράβαση του συντάγματος που δεν επιτρέπει σε αυτά τα θέματα εξουσιοδοτήσεις σε υπουργούς.

- Η διάταξη (άρθρο 6) που καθορίζει το ποσοστό μειώσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στη λογική ότι προβλέπει μεγαλύτερες μειώσεις για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας των δύο φύλων.

- Η διάταξη (άρθρο 8) που θέτει ως προϋπόθεση για την αποστέρηση της σύνταξης χηρείας τη διαφορά ηλικίας τουλάχιστον δέκα ετών μετά των συζύγων, με το σκεπτικό ότι τα κριτήρια που πρέπει να θέσει ο νόμος πρέπει να είναι γενικά και αντικειμενικά.

- Η διάταξη που εξομοιώνει τους δικαστές με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους στις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, στη λογική ότι μια τέτοια ρύθμιση παραβιάζει τη δικαστική ανεξαρτησία.

Please publish modules in offcanvas position.