Προσφυγές κατά του Μνημονίου

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (1 Ψήφος)

dnt_26373344jpg

Αίτηση ακύρωσης του Μνημονίου, που έχει υπογράψει η χώρα μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατατέθηκε την Πέμπτη (29/7) στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς. Αυτό που ζητούν είναι να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά αντίθετα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και στις διεθνείς συμβάσεις τα οικονομικά μέτρα που επεβλήθησαν.

Πιο συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λειβαδιάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού, ο ενιαίος φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί του ΕΣΥ κλπ.

Οι εν λόγω φορείς παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός ανέφερε ότι οι λόγοι που προβάλλονται στην προσφυγή αφορούν θέματα τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά. Ο πρώτος λόγος, είπε ο κ. Παξινός, σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845 του 2010, που αν και κατ΄ουσία αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι άλλο κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας κατά παράβαση του άρθρου 36 του Συντάγματος.

Η παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας στην οποία εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη προστατεύεται από την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο κ. Παξινός ανέφερε ακόμα ότι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και στη συνδικαλιστική ελευθερία. Τη στιγμή μάλιστα που με τη νέα συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ είπε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς, όπως σημείωσε, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν εκχωρήσει άνευ όρων όλες τις αρμοδιότητες στον υπουργό Οικονομικών και την τρόικα. Έτσι απευθυνόμαστε στη μόνη εξουσία που φαίνεται να αντιστέκεται, τη δικαστική, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο κ. Παξινός ανέφερε ότι με την επιβολή οικονομικών μέτρων από την τρόικα καταλύεται κάθε έννοια δικαίου και υποθηκεύεται το μέλλον της Ελλάδας για δεκαετίες.

Ο καθηγητής Γρηγόρης Κασιμάτης, που ήταν ο συντονιστής της ομάδας η οποία συνέταξε την προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χαρακτήρισε πρωτοφανή τα μέτρα αυτά στη νεοτέρα ιστορία της Ελλάδας, ενώ έθεσε και θέματα κυριαρχίας του κράτους.
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η όλη κατάσταση είναι έκρυθμη και το Σεπτέμβριο θα «φουντώσει».

Διαβάστε ολόκληρη την αίτηση ακύρωσης του Μνημονίου

Υπόμνημα στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας από τη ΓΣΕΕ

Την ίδια στιγμή, η ΓΣΕΕ ζητά με υπόμνημα που κατέθεσε την επείγουσα ενεργοποίηση του τακτικού ελεγκτικού μηχανισμού της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), εξαιτίας της παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από τα νομοθετικά μέτρα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του διεθνούς μηχανισμού δανεισμού της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη, κεντρικά ζητήματα της προσφυγής αποτελούν η παράνομη κρατική παρέμβαση με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κατώτατων ορίων προστασίας που επί δεκαετίες διασφαλίζονται από τις Εθνικές Γενικές ΣΣΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων.

Οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές της δεν μπορούν, λέει η ΓΣΕΕ, να αποτελέσουν επιχείρημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων που προστατεύονται από το ελληνικό Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, που δεσμεύουν τη χώρα.

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Για Διαβάστε και αυτό:

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ! ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ

Θρίαμβος! Ιστορική ημέρα. Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κίνησε ποινική δίωξη για Εσχάτη Προδοσία (ΠΚ 134) κατά της Κυβέρνησης και των «Βουλευτών» που ψήφισαν το Μνημόνιο, μετά από την από 27-05-2010 μήνυσή μου.

Οι προδότες έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν με την κατηγορία της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. Αυτή είναι η Εκδίκηση του Λαού. Εγώ καταθέτω την 11-01-2011 στην Χαλκίδα. Αυτή είναι η νέα μας Εθνική Εορτή. Η πολιτική κηδεία των Προδοτών άρχισε. Σύντομα και ο Ενταφιασμός των.

Συμπατριώτες: Η Ελλάδα «κυβερνάται» από «ανθρωποειδή υπό κατηγορία για εσχάτη προδοσία». Αυτός είναι ο «τίτλος» των παρασιτοβιούντων στην Βουλή κι όσων τους ακολουθούν.

Αυτός είναι ο πάτος της παρακμής και του εκφυλισμού της φυλής μας. Γι αυτό το μόνο που μας αναμένει είναι η Αναγέννηση στα χέρια σας.

Διαδώστε το, για να ικανοποιηθεί, χαρεί και αναθαρρήσει ο Λαός.


Δημ. Αντωνίου (www.zoidosia.blogspot.com)

Ανώνυμος
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.