tempo.gr

tempo.gr | Online περιοδικό ποικίλης ύλης

Το artAZ και η The Box Gallery παρουσιάζουν την έκθεση «The Invasion»

Το artAZ και η The Box Gallery παρουσιάζουν την έκθεση «The Invasion»

( 11 Ψήφοι )
Σύνταξη-επιμέλεια: tempo team | Πέμπτη, 16.09.10 17:07
 

Το artAZ και η The Box Gallery παρουσιάζουν την έκθεση «The Invasion»Πέντε καλλιτέχνες, από την Αθήνα και το Λονδίνο, εισβάλλουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσουν επίσημα τη λειτουργία της The Box Gallery και να συστήσουν στο κοινό το εικαστικό παράλληλο σύμπαν της Street Art, μέσα από την έκθεση «The Invasion».

Η έκθεση μας αποκαλύπτει, μέσα από το έργο των πέντε χαρακτηριστικών εκπροσώπων της εγχώριας και διεθνούς Street Art, τους βασικούς κώδικες του ξεχωριστού αυτού εικαστικού ιδιώματος.

Στα πλαίσια της «εισβολής». οι καλλιτέχνες, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σκληρότητα και κυνισμό, δημιουργούν εικόνες - πνευματικά και ψυχικά τοπία - που κατοικούνται από σύμβολα και μεταφορές. Μέσα από τα έργα τους σχολιάζουν, με τρόπο άμεσο και καυστικό, τα ερεθίσματα που δέχονται από το αστικό τοπίο και αφήνουν την υπογραφή τους στην πόλη.  Οι εικαστικές τους παρεμβάσεις είναι πράξεις ανάκτησης του χαμένου φυσικού χώρου που, δεδομένα, τους ανήκει.

Πρόκειται για μία εισαγωγή στον πραγματικό κόσμο της Street Art - μία ματιά πέρα από τις μόδες, τις εφήμερες τάσεις και τον (εμπορικό κυρίως) ενθουσιασμό που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο εικαστικό ιδίωμα αυτό το διάστημα. Μία περιήγηση στους ανατρεπτικούς δρόμους και τις απρόβλεπτες εικαστικές στροφές – χώρους γεμάτους οπτικές δηλώσεις που ενσωματώνονται στον κόσμο αντί να προσπαθούν να διαχωριστούν από αυτόν. Χρησιμοποιώντας οπτικό λεξιλόγιο κατανοητό σε παγκόσμια εμβέλεια, η Street Art γυρίζει την πλάτη στις άσκοπα ακατάληπτες προσεγγίσεις του mainstream και επιλέγει να μιλήσει με τη γλώσσα της αμεσότητας, μέσα από απείθαρχες, αναιδείς και δυναμικές εικόνες που αιχμαλωτίζουν τον θεατή σε ακαριαίους συσχετισμούς.

Η έκθεση παρεκκλίνει από τα καθιερωμένα και ως προς το στήσιμο της, καθώς δομικά στοιχεία του χώρου χρησιμοποιούνται για να εντείνουν την οπτική εμπειρία, ενώ οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν στους τοίχους της γκαλερί αλλά και έξω από αυτήν, ακολουθώντας την έμπνευση τους, χωρίς να περιορίζονται από συμβάσεις.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αλεξάνδρα Κολλάρου, ενώ η διοργάνωση είναι του artAZ, σε συνεργασία με την THE BOX Gallery.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα ξεκινήσει και η διάθεση του έργου «3 TITS» του The Krah – μίας μεταξοτυπίας περιορισμένης έκδοσης 50 αντιτύπων που εγκαινιάζει παράλληλα τη σειρά εικαστικών εκδόσεων AP by artAZ.

Οι καλλιτέχνες

Ο Esek_one συνεχίζει τη διαδρομή του ανάμεσα σε καλοκάγαθους εφιάλτες. Οι μεταλλαγμένες, τερατόμορφες φιγούρες του μπερδεύουν, καθώς προκαλούν φρίκη και μαζί συμπάθεια και συνδυάζουν την κυνικότητα με τον ρομαντισμό, σε ένα σουρεαλιστικό, σχεδόν λυρικό μίγμα. Αντλώντας στοιχεία από την φαντασία και την καθημερινότητα του ο καλλιτέχνης δημιουργεί εικόνες που πλημμυρίζουν τον θεατή με διαρκώς εναλλασσόμενα συναισθήματα και χτυπάνε κατευθείαν στο υποσυνείδητο, αφυπνίζοντας επιθυμίες, φόβους και αισθήματα που προϋπάρχουν στην καρδιά του.

Ο Esek_one είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές της νέας γενιάς καλλιτεχνών. Η εξαιρετικά αναγνωρίσιμη εικαστική γραφή του παραπέμπει στους πρωτοπόρους δασκάλους της παγκόσμιας ιστορίας του εναλλακτικού.

Ο Pure Evil κατατρέχεται μόνιμα από τις εμμονές της παιδικής του ηλικίας. Το Pure Evil Bunny, η μετενσάρκωση του απροστάτευτου λαγού που, όντας παιδί, δολοφόνησε τον κυνηγάει μέχρι σήμερα, επιδρώντας καταλυτικά στo εικαστικό του γίγνεσθαι. Με αυτοσκοπό να τον εκδικηθεί, η εφιαλτική – αλλά συμπαθέστατη - φιγούρα επανέρχεται διαρκώς στο έργο του καλλιτέχνη, αναζητώντας δικαίωση. Τα βαθιά χιουμοριστικά, υπαρξιακά έργα του Pure Evil, εξερευνούν το «ναυάγιο των ουτοπικών ονείρων» και ανήκουν στην (σε διαρκή εξέλιξη) χαρακτηριστική σειρά-φόρο τιμής στο παλιό χρέος. Νέες προσεγγίσεις της χαρακτηριστικής θεματικής θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στην έκθεση.

Ο Pure Evil είναι μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της διεθνούς street σκηνής και θεωρείται γκουρού για μία ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών του είδους.

Ο Sox παρόλο που δεν βλέπει συχνά τηλεόραση, έχει μια εμμονή μαζί της.  Ο καλλιτέχνης μαγεύεται από την τεράστια επίδραση του πρωταρχικού αυτού συμβόλου τεχνολογίας στον πολιτισμό και την κοινωνία του σήμερα.  Ο κόσμος του Sox έχει σαν αφετηρία μια οθόνη αλλά στην ουσία περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Με σαρκαστική διάθεση και μια ανάγκη να βρει στοιχεία ρομαντισμού και φαντασίας στη συναισθηματικά αποστειρωμένη σύγχρονη εποχή, ο καλλιτέχνης πολτοποιεί την αστική σήψη και ορίζει τη δική του αντίληψη των πραγμάτων, προσθέτοντας χρώματα, συναισθήματα και εικόνες σε ένα φανταστικό μπλέντερ.

Ο Sox, αν και άργησε να παραδοθεί στο κάλεσμα του δρόμου, είναι ένας από τους ταχύτερα εξελισσόμενους και αφοσιωμένους καλλιτέχνες της Ελληνικής σκηνής.

Ο The Krah εξερευνά ασταμάτητα τον ψυχεδελικό του κόσμο: βιο-οργανικές φόρμες, πολυεπίπεδεα φουτουριστικά οικοδομήματα, χάι τεκ φιγούρες, υβριδικές οντότητες που αιωρούνται στο όριο της συνείδησης, ενέργεια και εκτυφλωτικά χρώματα συνθέτουν το φανταστικό και διφορούμενο αυτό πεδίο όπου όλα είναι πιθανά. Αντηχήσεις ιερογλυφικών εκλιπόντων πολιτισμών, κλεφτά στιγμιότυπα από το μακρινό μέλλον και γραφιστικα αριστοτεχνήματα αναδύονται μέσα από μία φαντασία που δουλεύει υπερωρίες και εμπνέεται από το αστικό χάος και την αταξία.

Ο The Krah είναι σήμερα ο πιό καταξιωμένος Έλληνας street artist διεθνώς. Το αιχμηρό εικαστικό του ιδίωμα του έχει κερδίσει φανατικούς θαυμαστές σε όλον τον κόσμο.

Το ασπρόμαυρο σύμπαν του Yellowish χαρακτηρίζεται από ακραίο σουρεαλισμό και εξαντλητική λεπτομέρεια. Οι ακριβείς, φρικώδεις πινελιές του έχουν μία κρυφή βάση στη γεωμετρία και αναπτύσσονται σχεδόν πάντα οργανικά, σαν αντίδραση στα ερεθίσματα που αντιλαμβάνεται. Η αυτόματη οπτική γραφή του  μας μεταφέρει σε ένα φανταστικό χωροχρόνο που δεν είναι όσο ονειρικός όσο αρχικά φαίνεται, καθώς κατοικείται από μυριάδες απρόσμενα, εξωτικά όντα και βρίθει από υπαινιγμούς για εφιάλτες.

Ο Yellowish, αν και δημιουργεί πρωτίστως για να εξελίσσεται σαν άνθρωπος, έχει καταφέρει να αποκτήσει πιστό κοινό οπαδών και να τραβήξει την προσοχή, μεταξύ άλλων, διεθνών brand names όπως το Αγγλικό MTV.

Quick Info
Τίτλος έκθεσης: The Invasion
Καλλιτέχνες: Esek_one, Pure Evil, Sox, The Krah, Yellowish
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου
Παραγωγή: artAZ & Box Gallery
Εγκαίνια: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 7 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Παρασκευή, 10:30-15:00 & 17:30-20:30. Σάββατο, 10:30-15:00
THE BOX Gallery: Απελλού 6, Πλατεία Ναβαρίνου, Θεσσαλονίκη, 231 3050315
Συνεργασία: Zoltan Tribe
Χορηγοί επικοινωνίας: Soul Magazine, Republic 100,3 fm, thess.forfree.gr
Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης


THE BOX Gallery

«We come from the streets!»

Με οδηγό αυτό το μότο, η THE BOX Gallery κάνει την είσοδο της στον εικαστικό χάρτη της Ελλάδας. Η άφιξη έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό: Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική Street Art γκαλερί της χώρας.

Η μίνι αίθουσα τέχνης, δημιούργημα του πρωτοπόρου της Ελληνικής Street Art σκηνής Αργύρη (ΣΕΡ) Σαρασλανίδη και της συντηρήτριας έργων τέχνης Σιμόνης Φοντάνα, έχει μία σημαντική αποστολή: να μας γνωρίσει «εκ των έσω» τον μαγικό κόσμο της Street Art, ένα εικαστικό είδος που διέπεται από τη δική του ανατρεπτική φιλοσοφία, αισθητική και κώδικες.

Η γκαλερί θα συστήσει στο κοινό τις διαφορετικές εκφράσεις της Street Art μέσα από  συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και εξειδικευμένους επιμελητές. Η THE BOX Gallery θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες με παγκόσμια αναγνώριση αλλά και ανερχόμενα ταλέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η γκαλερί λειτουργεί και σαν art shop, με εικαστικά αντικείμενα, art toys και έργα σε εκδόσεις από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα της γκαλερί ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου με την ομαδική έκθεση “The Invasion” (επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου / παραγωγή: artAZ) ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, guerilla δράσεις και λοιπές διοργανώσεις του δρόμου!

artAZ

Το artAZ (www.artaz.gr) είναι μία διεθνής εικαστική πλατφόρμα για την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης. Με επίκεντρο τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες, το artAZ έχει σαν βασική αποστολή να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική και παγκόσμια εικαστική σκηνή, να καλλιεργεί και να προωθεί το νέο ταλέντο, να ανακαλύπτει και να παρουσιάζει ότι πιο νέο και ενδιαφέρον υπάρχει στον κόσμο της τέχνης.

Η συνεργασία του artAZ με την THE BOX gallery βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, καθώς πρόκειται για τους μοναδικούς Ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται συστηματικά στον τομέα της Street Art.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το tempo.gr παρακαλεί του φίλους αναγνώστες του να γράφουν με ελληνικούς και όχι με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish), όπως επίσης να αποφεύγουν και την υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Ο χώρος των σχολίων προσφέρεται σε όλους για να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, χωρίς καμία λογοκρισία από την πλευρά των Διαχειριστών, αρκεί η διατύπωση να βρίσκεται πάντοτε σε κόσμια πλαίσια. Επισημαίνεται ότι όσα σχόλια είναι συκοφαντικά, προσβλητικά, υβριστικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, συνδέσμους προς πορνογραφικό υλικό ή κάθε είδους άσεμνο και απαγορευμένο περιεχόμενο, θα διαγράφονται αυτομάτως.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Περισσότερα Θέματα:

Orson Welles, η ιδιοφυΐα της μεγάλης οθόνης

Έπεισε όλο το έθνος της Αμερικής πως έχουν καταλάβει τη χώρα εξωγήινοι και παρέμεινε μία αστείρευτη ευφυΐα μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Orson Welles παραμένει μία ιδιοφυΐα της μεγάλης οθόνης, ένας καλλιτέχνης με αστείρευτη έμπνευση που κατάφερε να συνδυάσει τη ριζοσπαστική σκηνοθεσία και την πρωτότυπη πλοκή. Η αστείρευτη…

Οι 5 κορυφαίοι χαρακτήρες ελληνικών σειρών όλων των εποχών

Οι ελληνικές σειρές μας χάρισαν μερικούς αξεπέραστους πρωταγωνιστές, οι οποίοι με τις ατάκες, την τρέλα και τον χαρακτήρα τους, έμειναν άφθαρτοι και διαχρονικοί. Ας δούμε τους πέντε από τους πιο διαχρονικούς ήρωες της μικρής οθόνης. Λάζαρος (Είσαι το ταίρι μου): Ο Λάζαρος είναι ο «φευγάτος» τύπος της διπλανής πόρτας, εκείνος που ζει…

Η Ρένα του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης

Η Ρένα του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης. Η Ρένα με το πηγαίο της χιούμορ, την έξυπνη ατάκα και την ατολμία της, πόσες φορές άραγε να μας χάρισε το γέλιο όταν όλα γύρω μας ήθελαν να μας κάνουν να κλαίμε; Η Ρένα που δε δίσταζε σε τίποτα, που εξέφραζε ακριβώς αυτό που αισθανόταν, δίχως να υποκύπτει στις παγίδες του κοινωνικού…

Παρατηρώντας την «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ

Η τέχνη είναι το σπουδαιότερο μέσο που έχει ένας άνθρωπος προκειμένου να εκφράσει όλα αυτά που κρύβει στον εσωτερικό του κόσμο. Η τέχνη μας χάρισε μερικούς ανεπανάληπτους πίνακες οι οποίοι συγκίνησαν και θα συγκινούν εσαεί τους φιλότεχνους. Η Κραυγή, ο υπέροχος πίνακας του Νορβηγού Έντβαρντ Μουνκ, ανήκει στα σπουδαιότερα έργα τέχνης όλων…

«Η ψυχή του ανθρώπου δεν γερνάει, μένει πάντα παιδική…» - Συνέντευξη με τις συγγραφείς του βιβλίου «Το Κάστρο των Παραμυθιών»

Μια νότα αισιοδοξίας και χαράς έρχεται να σκορπίσει στη μουντή καθημερινότητά μας «Το Κάστρο των Παραμυθιών», ένας συλλογικός τόμος με δέκα εικονογραφημένες ιστορίες, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από θρύλους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Το ιδιαιτέρως πρωτότυπο βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας…

Ομαδική έκθεση: «Έργα που αναδεικνύουν το ύφασμα του καναπέ»

Μια ξεχωριστή έκθεση, με «έργα που αναδεικνύουν το ύφασμα του καναπέ», θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 20:00 ο χώρος τέχνης «9 ΕΝΝΕΑ». Σύμφωνα με το βιβλίο «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω», οι σκληροπυρηνικοί του εικαστικού κόσμου δεν εγκρίνουν τα «έργα τα οποία, αντί να προβληματίζουν τον θεατή, αναδεικνύουν το ύφασμα…

Έρχεται στην Αθήνα η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι

Δύο μαγικές βραδιές στο Christmas Theater θα μας χαρίσει η σπουδαία Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι, που θα έρθει στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση, με 100 εξαίρετους μουσικούς, έχοντας στο πόντιουμ έναν ζωντανό μύθο της Ρωσικής μουσικής σχολής, τον Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ. Θα παρουσιαστούν από τη μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας οι διάσημες…

Παρουσίαση βιβλίου: «Το κάστρο των παραμυθιών» - Παρουσιάζει η Μ. Πονηράκη

Τον συλλογικό τόμο με τίτλο «Το κάστρο των παραμυθιών» θα παρουσιάσει η συγγραφέας Μαριλένα Πονηράκη την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12:00 στην Έπαυλη Δροσίνη στην Κηφισιά, στο πλαίσιο του θεσμού «Άνοιξη Τεχνών» του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης με δραματοποίηση και ένα από τα…

Πρόσφατα Δημοφιλή

Αγορά και Εκπαίδευση

Στην εποχή της μετανεωτερικότητας που διανύουμε δεν είναι λίγοι αυτοί…

Ο χαμένος χρόνος

Πολλές φορές, η ρουτίνα της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις,…

Όταν ένα κοντινό μας πρόσωπο πιστεύουμε ότι πάσχει από αλκοολισμό

Τα πρόσωπα που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ συχνά πιστεύουν ότι δεν…

Timing και άλλα τέτοια στολίδια

Ο τέλειος χρόνος.. Η σωστή ώρα.. Το καλό timing ρε παιδί μου. Μάθαμε…

Υπάρχει τρόπος να ανοίξει αυτό το κουτί; Ναι, υπάρχει…

Είναι εδώ και κάποια χρόνια που η τηλεόραση στο σπίτι μου δεν ανοίγει.…

Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβετε την ευθύνη της ζωής σας;

Οι  άνθρωποι γεννιούνται δύο φορές: την πρώτη βιολογικά από τη μητέρα…

Back in Time

10 ταινίες και ο λόγος που άλλαξαν τη ζωή μου

1. Όσα παίρνει ο άνεμος Για την ανεπανάληπτη φράση της Katie Scarlett…

Γεώργιος Παπανικολάου, ένας σπουδαίος Έλληνας

Πώς μπορείς να μείνεις αδιάφορη απέναντι σε έναν άνθρωπο που…

Kind of blue, η επιτομή της jazz μουσικής

Η jazz ανήκει στα είδη της μουσικής που επιθυμώ να ακούσω το βράδυ,…

Η «ψυχή» των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946, γεννήθηκε ο πιο χαρισματικός ροκ…

Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο ποιητής της ανθρώπινης περιπέτειας

Γράφει η Δήμητρα Σμυρνή Για το Θόδωρο Αγγελόπουλο, το…

Θρίλερ και ταινίες τρόμου που άφησαν εποχή

Όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να κάνουμε ένα αφιέρωμα για τις…

Επιλογές Συντακτικής Ομάδας

Αυτή τη Δημοκρατία εννοούν;

Επτά χρόνια πριν, ανυποψίαστοι πρωτοακούγαμε για την αμερικάνικη…

Καρυωτάκης - Πολυδούρη: Μια ιστορία από το παρελθόν

Είναι φορές που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις αν τα γεγονότα που…

Γιατί ο Καπιταλισμός δημιουργεί άσκοπες δουλειές - Του David Graeber

Είναι σαν κάποιος εκεί έξω να επινοεί άσκοπες δουλειές μόνο και μόνο…

Θρίλερ και ταινίες τρόμου που άφησαν εποχή (Β' μέρος αφιερώματος)

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τις καλύτερες ταινίες τρόμου και θρίλερ…

Διάσημοι άνθρωποι που οδηγήθηκαν από την αποτυχία στην επιτυχία

Αν δεν αποτύχεις στη ζωή, δεν θα μπορέσεις ποτέ να γευτείς την…

Ιερά τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου

Καινούργιοι μεγάλοι σταρ εμφανίζονται στη μεγάλη οθόνη κατά καιρούς,…
Στείλε το άρθρο σου

transparent

transparent


Το tempo.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα.

Δέχομαι τα cookies από αυτό τον ιστότοπο.
Όροι χρήσης