Οι εργαζόμενοι στο έλεος των εργοδοτών...

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

Οι εργαζόμενοι στο έλεος των εργοδοτών...

Ομήρους στη διάθεση τη εργοδοσίας παραδίδει η κυβέρνηση τους εργαζομένους! Όσα είχαν κατακτηθεί εδώ και δεκαετίες στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, ανατράπηκαν μέσα σε τρεις μόνο ώρες από το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη το βράδυ, με την έγκριση ενός ντροπιαστικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί τη Δευτέρα (13/12) σε μια μόνο συνεδρίαση στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα έρθει στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου την Τρίτη (14/12), προκειμένου να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Η κυβέρνηση διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, με τις επιχειρήσεις να αποκομίζουν πάμφθηνη εργατική δύναμη και μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ο εκάστοτε εργοδότης θα νομιμοποιείται πλέον να απολύει οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει ή να καταργεί τις ισχύουσες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και να πραγματοποιεί μειώσεις μισθών μέσω των επιχειρησιακών.

Εργασιακές σχέσεις «λάστιχο»

Βάσει του σχεδίου νόμου, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, ώστε η αμοιβή τους να είναι ανάλογη με της αμοιβή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας, χωρίς προσαυξήσεις. Παράλληλα, επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες, ενώ επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης σε έμμεσο εργοδότη στους 36 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Μετά την πάροδο των 36 μηνών, ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.

Ρυθμίζεται για πρώτη φορά η «δοκιμαστική περίοδος εργασίας», που έχει διάρκεια έως 12 μήνες και η σύμβασή εργασίας θα μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης. Με άλλα λόγια, όσοι εργάζονται στον ίδιο εργοδότη για λιγότερο από ένα χρόνο, θα μπορούν να απολύονται χωρίς αποζημίωση. Παράλληλα, το νομοσχέδιο επανακαθορίζει σε ένα μήνα το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας 1-2 ετών. Αν υπάρξει προειδοποίηση, η αποζημίωση θα αντιστοιχεί σε μισό μισθό, ενώ σε περίπτωση μη προειδοποίησης, η αποζημίωση θα αντιστοιχεί σε ένα μισθό.

Περί της Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΕΣΣΕ), οι μισθοί είναι δυνατόν να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, όπου, αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία. Δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Αλλαγές στη διαιτησία

Η προσφυγή στη διαιτησία θα μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς στις εξής περιπτώσεις: α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση, ή β) από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.

Η διαιτησία θα χρησιμοποιείται μόνο για τον καθορισμό βασικού ημερομισθίου και μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΕΔ γίνεται 7μελες από 11μελές. Θα συγκροτείται από 3 εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, από έναν εκπρόσωπο των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, καθώς και από έναν πρόεδρο, που θα επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση των 6 μελών. Παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, θα είναι ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα.

Μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ

Για τις ΔΕΚΟ, προβλέπεται θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα (μικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Εξαιρούνται Πρόεδροι, Διοικητές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα (μικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά προοδευτικά (ξεκινώντας από οριακές μειώσεις στις αποδοχές και φτάνοντας στη μέγιστη μείωση του 10%) σε περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Επιπλέον, θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακής εργασίας, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες μέρες. Η μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου 25%.

Η οικονομική εποπτεία των ΔΕΚΟ θα περάσει στο υπουργείο Οικονομικών και τα αρμόδια υπουργεία θα περιορίζονται στη «λειτουργική εποπτεία». Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών πλέον θα ασκεί άμεσα έλεγχο σε επιχειρήσεις από την Αττικό Μετρό Α.Ε. μέχρι η ΕΡΤ. Οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να υποβάλουν ανά τρίμηνο οικονομικές καταστάσεις, που θα ελέγχουν ορκωτοί ελεγκτές, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί ακόμη και να διακόπτει τη χρηματοδότηση στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Νέες φορολογικές αυξήσεις

Επίσης, προβλέπεται ακόμα αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%. Παράλληλα, προβλέπει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα, από το ισχύον 11% στο 6,5%.

Προβλέπεται αναστολή της διερεύνησης του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.

Ακόμη, μειώνεται ο φόρος κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), αυξάνονται τα επιχειρηματικά τιμολόγια εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση.

Επίσης, παρέχονται κίνητρα για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών ταξινόμησης και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεσαίας εργοστασιακής αξίας, ενώ μειώνεται ο συντελεστής του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και την αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.

Μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο

Για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, προβλέπεται η καθολική εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις. Σε αυτό τον κανόνα προσμετρούνται ως προσλήψεις οι τυχόν μετατάξεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο στενό δημόσιο τομέα (π.χ. από δημόσιες επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση προς την κεντρική κυβέρνηση). Ακόμη, μειώνονται για το 2011, σε σχέση με το 2010, κατά 15% σε σχέση με το 2010 οι συμβάσεις προσωπικού με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου.

Μειώσεις μισθών και στην Αγροτική Τράπεζα

Τέλος, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων. Οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ ακυρώνονται, ενώ οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται. Οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του ταμείου.

Υποκρισία και παραπλάνηση από την κυβέρνηση

Στη γνωστή μέθοδο της παραπλάνησης, που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν, κατέφυγαν και πάλι οι υπουργοί της κυβέρνησης, προκειμένου να εξαπατήσουν τους Έλληνες πολίτες. Προκειμένου να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις, μίλησαν για επιπλέον «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα για το «τελικό περιεχόμενο», ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συμφωνήσει πλήρως με ΕΕ και ΔΝΤ για όλα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Όσο για την κ. Λούκα Κατσέλη, τι να πούμε; Έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει το ντροπιαστικό αυτό νομοσχέδιο σε... «μηχανισμό προστασίας των εργαζομένων» (!), ενώ, επιβεβαιώνοντας τη ζούγκλα που θα ακολουθήσει στις εργασιακές σχέσεις, είπε ότι «η εφαρμογή των συμβάσεων και οι διαστάσεις που αυτή θα πάρει, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τη μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση και την ωριμότητα των εργοδοτών».

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Μόνο στα παραμύθια διάβασα για δίκαιες κοινωνίες. Πάντα η διεκδίκηση ήταν μια άνυση μάχη, που σχεδόν πάντοτε υπερίσχυε ο δυνατός. Έτσι και τώρα το κεφάλαιο φαίνεται πανίσχυρο και επιβάλλει τους όρους του απροκάλυπτα και δικτατορικά!
Έχουμε χρέος (οι λαοί), να ενωθούμε και να αντιδράσουμε, γιατί μόνο έτσι είμαστε δυνατοί. Διασπασμένοι και ξεκομένοι, είμαστε έρμαια της τύχης...

Μαριάννα
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.