Ούτε ένας δεν είχε το θάρρος να πει «όχι» στον Προϋπολογισμό

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

Ούτε ένας δεν είχε το θάρρος να πει «όχι» στον Προϋπολογισμό

Πολύς θόρυβος και αναταραχή για το τίποτα στο ΠΑΣΟΚ, αφού άπαντες οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τάχθηκαν υπέρ του κατά κοινή ομολογία πιο σκληρού Προϋπολογισμού από την μεταπολίτευση και μετά, ο οποίος και υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 142 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε μόνο τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε το σύνολο του Προϋπολογισμού, ενώ «όχι σε όλα» δήλωσαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία και την Δημοκρατική Αριστερά.

Από την συνεδρίαση απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Τ. Ιατρίδου, οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθέτησή τους με επιστολές, που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες ψήφοι.

Για «πρόσκαιρες δυσκολίες» έκανε νωρίτερα λόγο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες και οι οίκοι αξιολόγησης». «Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 απαλλασσόμαστε από το Μνημόνιο» τόνισε, προσθέτοντας πως «τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας».

Παράλληλα κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι κρύβει αλήθειες και ότι είναι η ΝΔ εκείνη που έβαλε δύο φορές τη χώρα σε επιτήρηση, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος σε ό,τι αφορά τη διάσωση της οικονομίας από τη χρεοκοπία, τη σταθεροποίηση της χώρας και την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών, ώστε να γίνει η Ελλάδα μία χώρα που δεν βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις, που δεν θα χρειάζεται μνημόνια και επιτηρήσεις».

«Λόγω των δικών σας πολιτικών κόπηκαν οι συντάξεις. Ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να αντέξει το βάρος του ελλείμματος και το έκρυβε. Μας πέταξε τη βόμβα» υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Τώρα πολλά έχετε να προτείνεται. Γιατί δεν μείνατε να τα κάνετε; Γιατί λιποτακτήσετε;», πρόσθεσε.

«Δεν ζητάμε να συμφωνήσετε σε κάθε τι που κάνουμε, ζητούμε να αναλάβετε ευθύνες μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας», δήλωσε και εκτίμησε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι εφικτοί.

«Πολλοί αναρωτιόνται σήμερα εάν πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχία της χώρας ή να ποντάρουν στην αποτυχία. Μάλλον κ. Σαμαρά, από αυτά που άκουσα, ποντάρετε στην αποτυχία», δήλωσε καταλήγοντας.

«Αλλάξτε πολιτική τώρα! Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε», τόνισε στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.«Βαφτίσατε το μνημόνιο ως μονόδρομο, για να συγκαλύψει την ιστορική του αδυναμία και τις πρόσφατες ευθύνες του. Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και υποστήριξε ότι «υπάρχουν δύο αλήθειες, αυτή που δεν ομολογεί η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η μνημονιακή πολιτική δεν ξεπερνά το πρόβλημα και από την άλλη ότι υπάρχει ελπίδα και μια άλλη προοπτική».

«Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας. Γιατί, όποιο μείγμα πολιτικής κι αν χρησιμοποιηθεί, ούτε το χρέος και τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν, ούτε ανταγωνιστική θα γίνει η Ελλάδα, ούτε θα αποφύγει την χρεοκοπία», τόνισε στην ομιλία της, η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

«Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση και στην κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εσάς και την τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, είναι το χρέος», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Να ζητήσει η Ελλάδα μετάθεση του χρέους της για μια 10ετία, πρότεινε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, και κάλεσε σε «ουσιαστική συνεννόηση» τους πολιτικούς αρχηγούς.

Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 «προανήγγειλε πολύ ενδιαφέρουσες κυοφορούμενες εξελίξεις: Η κυβερνητική πλειοψηφία αμφισβητείται, όχι γιατί διαγράφονται οι διαφωνούντες, αλλά γιατί δεν έχει κοινωνική συναίνεση. Έγινε προσπάθεια απ΄ τα κυβερνητικά επιτελεία για μια ένεση αισιοδοξίας, αλλά η συναίνεση αναζητείται πλέον, όχι στην κοινωνία, αλλά στην ΝΔ, στο ΛΑΟΣ, στη "Δημοκρατική Συμμαχία" - οπουδήποτε εκτός απ’ την κοινωνία». «Το χρέος διαρκώς θα αυξάνεται και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η ανεργία, ο τιμάριθμος, η ανασφάλεια, η βία διαρκώς θα αυξάνονται. Πάνε μαζί αυτά. Το μόνο που δεν θα αυξάνεται, είναι το έλλειμμα. Αυτό όντως θα μειώνεται. Είναι αυτό αντιστάθμισμα για όλα τα προηγούμενα; Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα και σ’ αυτό δεν απαντά η κυβέρνηση. Απαντά πως έτσι θα ξαναβγούμε στις αγορές για να ξαναδανειστούμε. Οι αγορές όμως, δεν είναι ανίκητες - είναι οι πρώτες που προσαρμόζονται αρκεί να έχουν σοβαρό αντίπαλο. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σε σύντομη παρέμβασή του υπενθύμισε την «διόγκωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης» και την άνοδο της ανεργίας στους 700.000 ανέργους. «Η κρίση αποτελεί κλασσική κρίση υπερσυσσώρευσης πλούτου, απέναντι στην οποία, η εργατική τάξη θα πρέπει να παλέψει, μαζί με το ΚΚΕ, για την διαμόρφωση προϋποθέσεων, για μια πραγματική λαϊκή εξουσία», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής.

«Όταν το 2013 το χρέος θα έχει ανέλθει στα 450 δισ. ευρώ, από ποια χώρα θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση έστω και ένα σεντ; Κάποιοι ελπίζετε ότι δεν θα είστε εδώ τότε, αλλά εγώ ελπίζω πως θα είστε όλοι εδώ», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου, στην ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τους πρώην συναδέλφους του, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Όταν ναυαγήσει το πλοίο που θα βουλιάξετε, οι ποντικοί θα φάνε στο κεφάλι την ξυλιά, από αυτούς που θα βρίσκονται ήδη στη θάλασσα», τόνισε.

«Τι θα πούνε τότε αυτοί που ακολούθησαν αυτήν την "γενναία" πολιτική για την οποία μιλάνε σήμερα; Μυξιάρικα θα κλαψουρίζουν και θα λένε ότι πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, γιατί το 2013-14-15 έχουμε να πληρώσουμε 150 δισ. Τι μαγικά θα κάνετε τότε; Ή ελπίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση και θα έχετε λουφάξει σε κάποια γωνιά στο βάθος της ιστορίας;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Θα πείτε να πάρουμε δεύτερο Μνημόνιο. Αλλά εσείς πανηγυρίζατε την επομένη του πρώτου Μνημονίου, λέγοντας ότι "επετεύχθη ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση την επομένη των εκλογών».

«Η ώρα του δεύτερου Μνημονίου, με τα λαϊκά εισοδήματα συντετριμμένα κατά 50%, δεν θα είναι η εποχή των πονηρών πολιτευτών που έρχονται σήμερα στο βήμα κλαψουρίζοντας, και λέγοντας πως μπορεί να είμαστε και με τον χωροφύλακα και τον αστυφύλακα, πιστεύοντας ότι μπορούμε να διαδεχθούμε τον κ. Παπανδρέου, αποτελώντας το αριστερό άλλοθι του ΠΑΣΟΚ. Αυτά συνέβαιναν τις εποχές των πονηρών πολιτευτών. Όταν ναυαγήσει το πλοίο που θα βουλιάξετε, οι πόντικοι θα φάνε στο κεφάλι την ξυλιά, από αυτούς που θα βρίσκονται ήδη στη θάλασσα», κατέληξε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς. «Δεν μπορεί κανένας πρωθυπουργός να καρατομεί βουλευτές, μόλις τελειώνουν τις ομιλίες τους», δήλωσε ο Γιάννης Δημαράς τονίζοντας ότι «αυτό το προνόμιο το έχει μόνον ο λαός προς τον οποίο λογοδοτούν όλοι». Παράλληλα μίλησε για γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης, αλλά και λοιδορίας από ξένους και γηγενείς. «Η πατρίδα μπορεί να πωλείται σε αισχροκερδείς πολυεθνικές, αλλά αυτός ο λαός μένει όρθιος. Αυτή η πατρίδα πρέπει μήπως γονατισμένη να υποταχθεί στους επικυρίαρχους του χρήματος; Αναμφίβολα όχι», επισήμανε. «Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός είναι ο χειρότερος, αντικοινωνικότερος και αντιλαϊκότερος», τόνισε και ζήτησε από όλους «να στείλουν μήνυμα ότι εδώ δεν είναι Wall Street αλλά το ελληνικό κοινοβούλιο και οι πολίτες όχι μετοχές».

«Είμαι έτοιμος να ψηφίσω εναλλακτικές πολιτικές, αλλά όχι λογικές μονοδρόμου και λογιστικές αντιλήψεις, για αυτό και καταψηφίζω αυτόν τον προϋπολογισμό», δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος και σημείωσε ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι πρόβλημα ευρωζώνης και των βαθιών της ανισορροπιών, ενώ αυτό που επικαθορίζει τον παρόντα προϋπολογισμό είναι η λογική του μνημονίου. «Το χειρότερο για τη λογική του μονοδρόμου, είναι ότι μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε εναλλακτικές πολιτικές», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Παπαχρήστος, τονίζοντας τα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν, ούτε όμως και η εσωτερική υποτίμηση «γιατί κινδυνεύουμε να μπούμε σε μία εσωστρεφή πορεία προς τα κάτω», άρα «το μόνο που απομένει είναι η ανάπτυξη που μπορεί να είναι εξωστρεφής κι αυτό επιτυγχάνεται με κλαδικές και περιφερειακές πολιτικές».

Κριτικά απέναντι στον προϋπολογισμό στάθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης. «Στους δεκατέσσερις μήνες που είμαι βουλευτής πολλές φορές σκέφθηκα και προβληματίσθηκα να παραμείνω ή να παραιτηθω από το αξίωμά, όμως οι όποιες ιδεολογικές μου αναστολές ανατρέπονται μπροστά στον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, εξαπέλυσε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατηγορώντας τους ότι «υπηρετούν συστηματικά το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού, που διαλύει εργαζόμενους, μικρομεσαίους και συνταξιούχους και ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο». Παράλληλα, κατήγγειλε «προφανή σκοπιμότητα» βουλευτών που, «λόγω της γενικότερης κατακραυγής, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θυμήθηκαν να προτείνουν μειώσεις στους μισθούς βουλευτών, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα το ΚΚΕ πολύ καιρό τώρα».

«Είμαστε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που διαχειρίζεται πρωτοφανείς περιστάσεις στο όνομα του έθνους και όχι της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να περάσουμε από αυτό το στάδιο για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία», δήλωσε και πρόσθεσε πως «η κρίση είναι σε εξέλιξη, ο φαύλος κύκλος δεν έχει σπάσει, είμαστε ακόμα σε περιδίνηση και το μέγεθός της είναι τόσο μεγάλο που δυστυχώς μπορούμε να κάνουμε περιορισμένα πράγματα σε εθνικό επίπεδο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό».

«Ποτέ η κυβέρνηση δεν είπε ότι το Μνημόνιο είναι μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, παρά είναι η κωδικοποίηση των όρων του δανείου, υπό την πίεση της κρίσης και της κατάστασης», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Γίνονται τόσα πολλά και δύσκολα πράγματα. Ζούμε όλοι μια πύκνωση του χρόνου, κάθε μέρα ισοδυναμεί με βδομάδα και κάθε εβδομάδα μοιάζει με μήνα και όλα αυτά δεν μπορείς να τα βιώσεις χωρίς αγωνία. Έχουμε επίγνωση τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι, στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Υπάρχει όμως ένας καθαρός καμβάς σε αυτά που γίνονται τους οκτώ αυτούς μήνες», τόνισε.

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Το βουλευτιλίκι έχει πολλά προνόμια. Έχεις πρόσβαση παντού, ρουσφέτι …επικαιροποιημένο, αραλίκι σε καρέκλα (όχι ηλεκτρική), ασυλία και χρήμα μπόλικο… Εσύ θα τ’ άφηνες;;;

Μαριάννα
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.