Επιχείρηση «φακελώματος» όλων των Ελλήνων;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (2 Ψήφοι)

Επιχείρηση «φακελώματος» όλων των Ελλήνων!

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την «Κάρτα του πολίτη», που σχεδιάζεται να αντικαταστήσει την αστυνομική μας ταυτότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται πως επιχειρείται συνολικό «φακέλωμα» όλων των πολιτών, αφού μερικά από τα στοιχεία που θα αποτυπώνονται και θα εμπεριέχονται στην εν λόγω κάρτα θα είναι δείγμα DNA, αποτύπωμα φωνής, βιομετρική φωτογραφία, ΑΜΚΑ και ενιαίος εκλογικός αριθμός, ενώ θα δίνεται επίσης η δυνατότητα πρόσβασης στον ιατρικό φάκελό μας.

Η κυβέρνηση φέρεται να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την αντιμετώπιση φαινομένων πλαστοπροσωπίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση στις συναλλαγές μας με το Δημόσιο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχοντας ως στόχο της απλά τη συγκέντρωση ευαίσθητων και προσωπικών πληροφοριών για τη ζωή μας, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για κάθε χρήση, με τον κίνδυνο βέβαια να βρεθούν σε λάθος χέρια πάντοτε να ελλοχεύει.

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι διαβεβαιώσεις που δίνονται περί εισαγωγής περιορισμένου αριθμού δεδομένων και εξασφάλισης του απορρήτου είναι υποκριτικές και αποσκοπούν στο να καμφθούν οι πολλές αντιδράσεις του κόσμου. Αντιδράσεις οι οποίες είναι σαφέστατα δικαιολογημένες, καθώς υπάρχει έντονος φόβος μήπως τα δεδομένα μας γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για κατασταλτική, εμπορική ή άλλη χρήση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, έγκριτοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η κάρτα παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και τα ατομικά δικαιώματά του, περιφρουρεί τα προσωπικά δεδομένα κάθε πολίτη, αλλά και κατοχυρώνει το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής.

Σύμφωνα με τον Ν. 2472/1997 για τα προσωπικά δεδομένα, η τήρηση και η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο με τη συναίνεση του προσώπου που αφορούν, το οποίο απαιτείται να έχει προηγουμένως επακριβώς ενημερωθεί για το τι είδους χρήση και επεξεργασία θα γίνει, πόσο διάστημα θα διαρκέσει, ποιοι σκοποί θα εξυπηρετηθούν, ποιος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση και τη χρήση και ποιες προδιαγραφές ασφαλείας έχουν υιοθετηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα περιέλθουν σε χέρια τρίτων.

Είναι γεγονός ότι το θέμα της «Κάρτας του πολίτη» απασχολεί σημαντικά και το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί πολύ το κατά πόσο παραβιάζονται οι ελευθερίες μας, αμέσως μετά βέβαια και από τη συγκεκριμενοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου όσον αφορά το ζήτημα. Αναμένουμε τις εξελίξεις...

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Δεν την βλέπω να περνάει αυτή η κάρτα εύκολα...

διαφημιστικα δωρα
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.