Απώλεια 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για το κράτος από τη «μαύρη εργασία»

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

Απώλεια 85 δισ. ευρώ από τη «μαύρη εργασία»

Για υψηλότατο ποσοστό αδήλωτης εργασίας, με έναν στους πέντε εργαζόμενους να είναι ανασφάλιστος, και απώλεια κρατικών εσόδων που φτάνουν τα 85 δισ. ευρώ, έκανε λόγο ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), Μιχάλης Χάλαρης, μιλώντας στη Συνάντηση Εργασίας για την Εμπορία Ανθρώπων και την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών και πραγματοποιήθηκε στις 22-2-2011 στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Ο κ. Χάλαρης τόνισε ότι η αδήλωτη εργασία αποτελεί έναν εκ των βασικών μοχλών της παραοικονομίας, αφού, σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ – ΕΥΠΕΑ το 2010 σε 27.538 επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων, ο αριθμός των εργαζομένων είναι 77.666 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι 19.435.

Από τους 19.435 οι 6.687 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 31,54% σε σχέση με τον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που αντιστοιχεί στις 21.119 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο του εργασιακού trafficking και το Σ.ΕΠ.Ε. εντάσσει την ελεγκτική του δράση σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης (τεχνικά – οικοδομικά έργα, γραφεία ευρέσεως εργασίας, νυχτερινά κέντρα κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου, αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες, αλλά και αυστηρές κυρώσεις σε εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με μαύρη εργασία.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.