Η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράξει φόρους ή να κόψει το ρεύμα, σύμφωνα με το ΣτΕ

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

8_imeres_kai_mia_kiriaki_839344

Παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιτρέπει στη ΔΕΗ (ή σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία ηλεκτροδότησης) να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση που πελάτες της αρνούνται να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων.

Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι, κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επικαλείται την υπ' αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι τότε «παρκο-εταιρείες» του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των αυτοκινήτων και επέβαλαν πρόστιμα σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αυτής, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η ΔΕΗ και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Και είναι σαφές ότι τόσο η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων αποτελούν στοιχεία δημόσιας εξουσίας.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ' εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Ακολουθεί το «κρίσιμο» άρθρο 11, της υπ' αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του ΣτΕ:

11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας,ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής, μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες.Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης, κάνοντας κλικ εδώ

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.