Δείτε ποια ΜΜΕ χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες!

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

Δείτε ποια ΜΜΕ χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες

Νέος νόμος υποχρεώνει όλες τις τράπεζες -για λόγους διαφάνειας- να δημοσιεύουν στο εξής τις λίστες των διαφημίσεων, χορηγιών και δωρεών τους προς τα Μέσα Ενημέρωσης κάθε μορφής, καθώς και στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επέλεξαν στο πλαίσιο της προβολής τους, αλλά και της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης. 

Συνεπείς, λοιπόν, στην υποχρέωση του άρθρου 6 του Ν4374/2016, που για πρώτη φορά επιβλήθηκε στο τραπεζικό τομέα, οι ελληνικές τράπεζες ανήρτησαν ήδη στους διαδικτυακούς τόπους τους ενδελεχείς λίστες με τις διαφημιστικές δαπάνες τους.

Έτσι, μπορεί πλέον ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται και να εξάγει τα συμπεράσματά του όσον αφορά τα ποσά που διοχετεύονται σε μεγάλους ομίλους ή επιχειρηματίες και τη στήριξη που απολαμβάνουν μεγάλα ή μικρότερα ΜΜΕ. Η εν λόγω Διάταξη κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθούν περιπτώσεις προνομιακής μεταχείρισης και αναίτιων αποκλεισμών από τη διαφημιστική πίτα συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τις συνακόλουθες οικονομικές ανισότητες.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση των τραπεζών για ανάρτηση των διαφημιστικών τους δαπανών έχει αναδρομική ισχύ από το 2015. Ως εκ τούτου, οι λίστες που έχουν τη δυνατότητα να δουν όλοι διαδικτυακά αφορούν την περσινή χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν:

Κάντε κλικ εδώ για τη λίστα της Eurobank

Κάντε κλικ εδώ για τη λίστα της Εθνικής Τράπεζας

Κάντε κλικ εδώ για τη λίστα της Τράπεζας Πειραιώς

Κάντε κλικ εδώ για τη λίστα της Attica Bank

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurobank, τα περισσότερα χρήματα από τη διαφημιστικό της μπάτζετ έλαβαν ο ANTENNA TV με 509.575 ευρώ, το Mega Channel με 492.859 ευρώ και ο Alpha Δορυφορική Τηλεόραση με 474.483 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank κατέβαλε συνολικά σε επιχειρήσεις ΜΜΕ 7.584.736,81 ευρώ. Παράλληλα, το σύνολο των δωρεών της σε νομικά πρόσωπα αγγίζει το ποσό των 2.070.285,07 ευρώ, ενώ οι δωρεές σε συνολικά 45 φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκαν στα 51.585,90 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα δαπάνησε 6,39 εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις και 8,67 εκατ. ευρώ για χορηγίες, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε σε διαφήμιση 19,373 εκατομμύρια ευρώ και σε χορηγίες 5,189 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, η Attica Bank κατέβαλε συνολικά 1,843 εκατ. ευρώ  σε ΜΜΕ και για χορηγίες 196.163 ευρώ.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.