Αναξιοκρατία και διαφθορά οι κύριες αιτίες του brain drain

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (13 Ψήφοι)

Αναξιοκρατία και διαφθορά οι κύριες αιτίες του brain drain

Οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό εξαιτίας κυρίως της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, σύμφωνα με έρευνα της ICAP People Solutions.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 92% όσων αποφασίζουν να φύγουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή είναι πτυχιούχοι και γενικά άτομα πολύ υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, ενώ σε ποσοστό 60% είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα προτού πάρουν τη μεγάλη απόφαση να την εγκαταλείψουν.

Η πλειοψηφία φαίνεται πως επιλέγει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ οι κυριότεροι κλάδοι απασχόλησης είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, ο ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός τομέας, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας.

Ένας στους δύο εργαζόμενους απασχολείται ως απλός υπάλληλος, ωστόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων έχουν υπεύθυνη θέση, πράγμα που αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους. Την ίδια στιγμή, είναι ελάχιστοι εκείνοι που απασχολούνται ως επιχειρηματίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς παραμένουν στο εξωτερικό για τουλάχιστον 3 χρόνια. Μάλιστα, το 1/3 δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα.

Πέρα από την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά, ένας δεύτερος σημαντικός λόγος που οδηγεί τους μορφωμένους Έλληνες στο εξωτερικό είναι η οικονομική κρίση.

Όσο για τις βασικές προϋποθέσεις της επιστροφής πίσω στην πατρίδα τους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αυτές θα ήταν η εύρεση εργασίας με αντίστοιχες αποδοχές που λαμβάνουν στο εξωτερικό και η βελτίωση της οικονομίας γενικότερα.

Παράλληλα, ένα μικρό ποσοστό που έχει ήδη επαναπατριστεί, δηλώνει ότι οι βασικοί λόγοι επιστροφής ήταν οικογενειακές υποχρεώσεις που σχετίζονται με γονείς ή παιδιά.

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Η Ελλάδα αργοπεθαίνει και εμείς παρακολουθούμε. Τα παιδιά μας φεύγουν όλα έξω γιατί εδώ δεν υπάρχει καμιά ελπίδα ειδικά αν δεν έχεις δόντι, μόνο με γνωστό πια βρίσκεις μια δουλειά που να πληρώνεσαι αξιοπρεπώς αλλιώς βιώνεις την ανασφάλεια και την εξαθλίωση. Η πλήρης απαξίωση των πάντων, πονάει η ψυχή μου.

Ελένη Π.
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.