Αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους

3.25 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 3.25 (4 Ψήφοι)

alkool_1600_b.jpgΙδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στην Ελλάδα, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων ηλικίας 15 με 20 χρόνων πίνουν τουλάχιστον δέκα φορές το μήνα, ενώ το 4% των εφήβων σε όλο τον κόσμο πίνουν σε καθημερινή βάση.

Εξίσου ανησυχητικό θεωρείται και το γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, παρόλο που οργανικά είναι λιγότερο ανθεκτικές σε αυτό, συγκριτικά με τους άνδρες.

Το γεγονός ότι το αλκοόλ έχει γίνει αναπόσπαστο συμπλήρωμα της διασκέδασης των νέων διαφαίνεται και από το ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν πιει πάνω από 40 φορές στη ζωή τους ενώ ένας στους 4 έχει καταναλώσει αυτή τη ποσότητα το τελευταίο χρόνο.

Όσον αφορά για το πια παιδιά πίνουν περισσότερο, αυτό που προκύπτεί είναι ότι αυτά που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές αρχίζουν το ποτό σε μικρότερες ηλικίες αλλά τα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων μεθούν συχνότερα και περισσότερο. Εντυπωσιακό επίσης είναι και το γεγονός ότι στους έφηβους αρέσουν τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος, αφού οι περισσότεροι προτιμούν ποτά όπως η βότκα, το ουίσκι κτλ. και όχι οινοπνευματώδη όπως η μπύρα ή το κρασί.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) Ευάγγελος Ακριβιάδης, το ποσοστό των νέων που καταναλώνουν τουλάχιστον 10 φορές το μήνα αλκοόλ, στη χώρα μας αγγίζει το 17% για τα αγόρια και το 9% για τα κορίτσια. «Η κατάχρηση αλκοόλης ευθύνεται για το 15-20% των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κίρρωση και περίπου το 10% των ασθενών που παρουσιάζει πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος».

Τόνισε επίσης ότι το αλκοόλ στις γυναίκες έχει μεγαλύτερη τοξική επίδραση επειδή από τη φύση τους έχουν περισσότερο λίπος από τους άντρες. «Η γραμμή που διαχωρίζει την κατανάλωση από την κατάχρηση είναι πολύ λεπτή», επεσήμανε, «δυστυχώς όμως φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι, ανεξαρτήτου ηλικίας χάνουν το μέτρο».

Τέλος, πρόσθεσε ότι το κρασί που αποτελεί και παραδοσιακό προϊόν για τη χώρα μας, φαίνεται πως δεν έχει την ίδια τοξική επίδραση με τα άλλα ποτά και επειδή καταναλώνεται σε συνδυασμό με φαγητό δεν έχει την ίδια απορρόφηση.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.