Η αντίληψη του χρόνου ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (27 Ψήφοι)

Η αντίληψη του χρόνου ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου

Όταν αναπολείτε τις εποχές της νιότης σας, πολύ πιθανόν οι περισσότεροι από εσάς να έχετε την αίσθηση ότι ο χρόνος τότε κυλούσε αρκετά πιο αργά απ’ ότι σήμερα που μεγαλώσατε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει την επιστήμη πάρα πολλές φορές και έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες κατά καιρούς. Παράλληλα, έχουν διεξαχθεί επίσης μέχρι στιγμής διάφορες έρευνες, προσφέροντας χρήσιμα συμπεράσματα.

Μια τέτοια έρευνα πραγματοποίησαν το 2005 ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Ludwig Maximilian στο Μόναχο, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από 499 συμμετέχοντες ηλικίας 14-94 ετών σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό που διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το περιοδικό «Scientific American», ήταν πως όλες οι ηλικίες αντιλαμβάνονταν το ίδιο τις μικρές χρονικές περιόδους (π.χ. μέρες, εβδομάδες, μήνες), αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ένιωθαν ότι ο χρόνος περνούσε πιο γρήγορα για μεγαλύτερες περιόδους (π.χ. δεκαετίες).

Οι συμμετέχοντες άνω των 40 ετών δήλωσαν, μάλιστα, ότι ο χρόνος κυλούσε πιο αργά όταν ήταν μικρά παιδιά και πως επιτάχυνε κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις νέες εμπειρίες που αποκτά κανείς, καθώς επίσης και στον… ίδιο το χρόνο.

Επί παραδείγματι, ένας χρόνος στη ζωή ενός 5χρονου αποτελεί το 1/5 της ζωής του, ενώ αντίθετα ένας χρόνος στη ζωή ενός 20χρονου είναι το 1/20. Άρα η σημασία που του αποδίδουμε είναι σχετική με τα χρόνια που έχουμε περάσει σε αυτόν τον πλανήτη.

Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μνήμες με βάση τις νέες εμπειρίες, οι οποίες ανακαλούνται πιο εύκολα σε σχέση με τις συνηθισμένες.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας θέλει να μπορεί να ανακαλεί «μοναδικά» γεγονότα πιο εύκολα σε περίπτωση που συμβούν ξανά, ούτως ώστε να αντιδράει σωστά.

Δεδομένου συνεπώς ότι ο εγκέφαλος θυμάται ευκολότερα τις νέες εμπειρίες κι έχουμε περισσότερες νέες εμπειρίες όσο πιο νέοι είμαστε, είναι φυσιολογικό να θυμόμαστε καλύτερα τα νεανικά μας χρόνια σε σχέση με τα χρόνια της μέσης ηλικίας. 

Υπάρχει όμως μια μοναδική λύση για να θυμόμαστε την κάθε μέρα μας το ίδιο καλά όπως τη νιότη μας, αλλά και να την απολαμβάνουμε στο μέγιστο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν συνεχίσουμε να:

α) μαθαίνουμε νέα πράγματα,

β) ταξιδεύουμε,

γ) αποκτάμε συνεχώς νέες εμπειρίες.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.