Social Hackers Academy: Μια σχολή προγραμματισμού που προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση προσφύγων και ανέργων

4.9285714285714 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.93 (14 Ψήφοι)

Social Hackers Academy

Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Social Hackers Academy», με σκοπό την κοινωνική ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση ανέργων, προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων, μέσα από την εκπαίδευσή τους στον προγραμματισμό, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα.

Οι ιδρυτές της Ακαδημίας εντόπισαν ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την εκπαίδευση των χιλιάδων προσφύγων που κατέφθασαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια κι αυτό διότι, αν και έχουν βρεθεί από κυβερνητικούς οργανισμούς και ΜΚΟ οι οικονομικοί πόροι για τις κατοικίες, τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης τους, είναι γεγονός ότι ελάχιστα χρήματα δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν να απασχοληθούν και να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους. Οι άνθρωποι όμως που σήμερα έχουν την ανάγκη μας, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Κατά συνέπεια, η επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή τους ένταξη αποτελεί μονόδρομο.

Την ίδια στιγμή, 100.000 Έλληνες συνάνθρωποί μας, απόφοιτοι θετικών σχολών, βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και ο επαγγελματικός τους βίος προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαβίωση και την ποιότητα ζωής τους. 

Social Hackers Academy

Η βασική ιδέα, λοιπόν, των ιθυνόντων του πρώτου ελληνικού coding school ήταν μία: «Μην τους δίνεις ψάρια, αλλά δίδαξέ τους πώς να ψαρεύουν». Βάσει του εν λόγω σκεπτικού, οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, μπορούν να γίνουν οι αυριανοί προγραμματιστές, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς στον συγκεκριμένο τομέα.

Εξάλλου, η ζήτηση για εργασία υψηλής εξειδίκευσης είναι μεγαλύτερη από την προσφορά εργαζομένων με τις συγκεκριμένες δεξιότητες. Ως εκ τούτου, η Ακαδημία αποφάσισε να επενδύσει στην εκπαίδευση ανθρώπων που θα εργαστούν ως προγραμματιστές Ιστού και προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέσεις οι οποίες είναι περιζήτητες σε ολόκληρο τον πλανήτη από μεσαίες και μεγαλύτερες εταιρείες.

Social Hackers Academy

Στη διδακτέα ύλη της σχολής βρίσκονται μαθήματα όπως JavaScript, HTML, CSS, Node, Angular, Express και Databasing σε MySQL/MongoDB. Επίσης, προσφέρεται στους σπουδαστές συμβουλευτική υποστήριξη από επιτυχημένους επαγγελματίες του χώρου και εκπαίδευση στη λογική επίλυση προβλημάτων (problem-solving).

Να σημειωθεί ότι η αυτή καινοτόμος και πολύ αξιόλογη προσπάθεια που πραγματοποιείται στη χώρα μας, βρίσκεται στα πρότυπα πρωτοβουλιών που έχουν λάβει χώρα στο εξωτερικό, όπως είναι το “Hack Your Future” στην Ολλανδία, το “Gaza Sky Geeks” στην Παλαιστίνη, κ.ά.

Social Hackers Academy

Τι ψάρια έχει… πιάσει όμως η «Social Hackers Academy» μέχρι στιγμής; Κατά το τελευταίο έτος δραστηριοποίησής της, τα μαθήματα έχουν παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, μετανάστες και πρόσφυγες από την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν. Οι άνθρωποι της Ακαδημίας έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες ώρες μαθημάτων και οι πρώτοι απόφοιτοι βρήκαν ήδη εργασία ή βρίσκονται σε διαδικασία συνεντεύξεων, ενώ η απορρόφηση των πρώτων τάξεων της σχολής εκτιμάται ότι θα φθάσει κατά τις επόμενες εβδομάδες σε ποσοστό 100%. Καθόλου άσχημα, δε νομίζετε;

Όσο για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, τα πρώτα μαθήματα προγραμματισμού ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 και πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη από τοπικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, οι οποίες κάλυψαν τα αρχικά έξοδα της πρωτοβουλίας. Πλέον, το πρώτο ελληνικό coding school έχει προχωρήσει σε μια δεύτερη crowdfunding καμπάνια, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του για μια ακόμη χρονιά.

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη «Social Hackers Academy» ή να έρθετε σε επαφή με τους ανθρώπους της, μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της και στις σελίδες της στα κοινωνικά δίκτυα, όπως στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter.

Social Hackers Academy

Χάρης Περτέσης

Ο Χάρης Περτέσης είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος με ελαττώματα και εμμονές. Αγαπάει την ελεύθερη έκφραση και απεχθάνεται τη μισαλλοδοξία κάθε είδους, όπως επίσης το ψέμα και την υποκρισία. Η γραφή αποτελούσε για εκείνον πάντοτε, πέρα από «εργαλείο» για να βγάζει το ψωμί του, και ένα μικρό καταφύγιο, μέσα στο οποίο απελευθέρωνε τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά του, κάτι που τον βοηθούσε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Σε αυτό το μικρό καταφύγιο σπεύδει μέχρι και σήμερα.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.