Οι πολλές «έξυπνες» συσκευές καθιστούν τους ανθρώπους λιγότερο ευτυχισμένους

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (12 Ψήφοι)

Οι πολλές «έξυπνες» συσκευές καθιστούν τους ανθρώπους λιγότερο ευτυχισμένους

Μπορεί η τεχνολογία να διευκολύνει τη ζωή μας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Ακριβώς το αντίθετο μάλλον, όπως προέκυψε από έρευνα Ελλήνων ερευνητών της διασποράς για τα νέα «γκάτζετ» των «έξυπνων» σπιτιών (smart homes).

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσες περισσότερες «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές έχει κανείς στο σπίτι του, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος νιώθει. Αντίθετα, όταν οι συσκευές που βρίσκονται γύρω του είναι λιγότερες, αισθάνεται καλύτερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ηλικία δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, αφού εξίσου ικανοποιημένοι ή ανικανοποίητοι με αυτές τις συσκευές στο σπίτι τους νιώθουν τόσο οι νεότεροι, όσο και οι μεγαλύτεροι. 

Ο επικεφαλής τον καθηγητή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, Σάββας Παπαγιαννίδης, και ο συνεργάτης του λέκτορας μάρκετινγκ, δρ Ελευθέριος Αλαμάνος, αμφότεροι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, ρώτησαν 457 ανθρώπους στις ΗΠΑ πόσες διαφορετικές συσκευές χρησιμοποιούν από έναν κατάλογο 29 συσκευών «έξυπνου» σπιτιού, όπως «έξυπνα» φώτα, αισθητήρες κίνησης, «έξυπνα» ηχεία, κ.ά.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι οι πρώτες συσκευές προσθέτουν αξία στη ζωή των ανθρώπων, εντούτοις οι καταναλωτές εμφανίζονται στην πορεία απρόθυμοι να μετατρέψουν όλες τις παραδοσιακές ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές τους σε «έξυπνες», οι οποίες να ενσωματώνουν δηλαδή τεχνητή νοημοσύνη. 

Παράλληλα, όπως προέκυψε, οι έχοντες μεγάλη οικογένεια είναι πιο απρόθυμοι να γεμίσουν το σπίτι τους με «έξυπνες» συσκευές, ενώ, αντίθετα, η επιθυμία για χρήση τους αυξάνεται όσο μεγαλύτερο σπίτι έχουν οι κάτοχοί τους.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν πουληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 14 δισεκατομμύρια συσκευές για «έξυπνα» σπίτια και το νούμερο παρουσιάζει ραγδαία άνοδο. 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.