Οι 6 παράξενες χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (10 Ψήφοι)

Οι 6 παράξενες χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η επιτυχία του «You and AI – Η τεχνητή νοημοσύνη κι εσύ», της υπαίθριας έκθεσης που πραγματοποίησε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως, θεωρείτο δεδομένη πριν ακόμη ανοίξει τις πύλες της στο κοινό. Από την πρώτη στιγμή έστρεψε πάνω της το ενδιαφέρον του κόσμου, όμως φάνηκε στην πορεία ότι ήταν κάτι μεγαλύτερο από αυτό.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, που αποτέλεσε το θέμα της έκθεσης, βρίσκεται πια στη ζωή μας. Δεν φαίνεται πάντα, αλλά είναι παρούσα. Υπογραμμίζει κάθε σημαντική στιγμή της καθημερινότητάς μας με πολύ πρακτικούς τρόπους. Συχνά αναφέρουμε μάλιστα πόσο πολύ βοηθάει τα πεδία της υγείας, των οικονομικών, της ασφάλειας και άλλων τομέων της επιχειρηματικότητας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται πλέον παντού γύρω μας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες τη χρησιμοποιούν για να ανακαλύψουν νέα φάρμακα. Τα νοσοκομείο τη χρειάζονται για σημαντικές θεραπείας. Οι τράπεζες την έχουν ενσωματώσει στις υπηρεσίες τους για οικονομική σταθερότητα και συναλλαγές. Τα online καζίνο στηρίζονται σε αυτή για απρόσκοπτες υπηρεσίες στους πελάτες τους και για μία τέλεια εμπειρία χρήστη. Αλλά όλα αυτά είναι πράγματα που μπορεί κανείς να διαβάσει οπουδήποτε στο διαδίκτυο ή να ακούσει από τα χείλη άλλων.

Το «You and AI» βοήθησε τους επισκέπτες της έκθεσης να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τι ακριβώς είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς λειτουργεί. Κι αυτό είναι που κάνει την τεράστια διαφορά. Στη ζωή, όμως, για κάθε δράση υπάρχει και η αντίδραση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθάει με τη χρήση της, αλλά όλα ξεκινούν από τον άνθρωπο. Και μερικές ιδέες του ανθρώπου για τη χρήση της ΤΝ μέσω της κατασκευής ρομπότ είναι τουλάχιστον παράξενες.

Όπως συνέβη για παράδειγμα με τη «Σοφία», που έγινε το πρώτο ανδροειδές με εθνικότητα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και δική του πιστωτική κάρτα. Συχνά μοιράζεται τις απόψεις της σε τηλεοπτικά σόου. Το 2016 υποστήριξε ότι θέλει να πάει στο σχολείο, να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες. Αλλά κάπου μέσα σε όλα αυτά, δήλωσε ότι θέλει να καταστρέψει τους ανθρώπους. Πέρυσι στην εκπομπή «The Tonight Show» του Τζίμι Φάλον είπε ανέκδοτα, τραγούδησε καραόκε, αλλά η ως τώρα χρησιμότητά του στην ανθρωπότητα σταματάει κάπου εκεί.

Οι 6 παράξενες χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ίσως το ρομπότ της εταιρείας IntelligentX Brewing Co., με έδρα το Λονδίνο, να έχει καλύτερη τύχη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει όσφρηση και γεύση, αλλά το συγκεκριμένο ρομπότ χρησιμοποιεί τους αλγόριθμους για να φτιάχνει νέες συνταγές μπύρας. Το ρομπότ ρωτάει τους πελάτες της εταιρείας για τις προτιμήσεις τους και μεταφέρει τις πληροφορίες στους επαγγελματίες ζυθοποιούς για να φτιάξουν την τέλεια συνταγή.

Το ρομπότ της Botnik Studios έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες, αφού κατασκευάστηκε προκειμένου να αποδείξει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πραγματική νοημοσύνη. «Ο Χάρι Πότερ και το πορτρέτο μίας μεγάλης μάζας στάχτης» ήταν το όνομα της νουβέλας που έγραψε το συγκεκριμένο ρομπότ, καθώς η εταιρεία κόμικ που ανέλαβε την κατασκευή του βασίζεται σε αυτό το υλικό, δηλαδή παραλλαγές των έργων της Ρόουλινγκ.

Τέχνη δημιουργεί και το ρομπότ της Deepart, αφού οι ιδρυτές του online project χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάχνουν έργα τέχνης που μοιάζουν με εκείνα μεγάλων ζωγράφων. Στην ουσία, μπορεί κάποιος να ανεβάσει τη φωτογραφία ενός διάσημου έργου και ο αλγόριθμος να το επιστρέψει παραλλαγμένο, ανάλογα με το είδος τέχνης που ο χρήστης επιθυμεί να λάβει.

Κανείς δεν μπορεί να πάψει να ονειρεύεται ότι θα πάρει στα χέρια του ένα γνωστό έργο τέχνης χωρίς κόπο, αλλά φαίνεται ότι όνειρα μπορεί να κάνει και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Κυριολεκτικά! Το πρότζεκτ «Deep Dream Generator» του Αλεξάντερ Μορντβίντσεφ, ο οποίος έχει εργαστεί ως προγραμματιστής για λογαριασμό της Google, έχει καταλάβει τι ακριβώς βλέπουν να κυκλώματα μίας Τεχνητής Νοημοσύνης όταν βλέπουν μία εικόνα. Έτσι, ο Μορντβίντσεφ υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα του δικού του ρομπότ απεικονίζει τα όνειρά του.

Το 2016 έγινε ο πρώτος διαγωνισμός καλλιστείων με κριτή ένα ρομπότ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε online για τους νικητές, αφού εξέταζε τη συμμετρία των προσώπων, τις ρυτίδες, το βλέμμα και ούτω καθεξής. Δεν επιτρέπονταν γυαλιά, γένια ή μακιγιάζ, αλλά όλα πήγαν στραβά στο τελικό αποτέλεσμα. Δικαίως δεν επαναλήφθηκε ποτέ ο διαγωνισμός.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.