Μια μέρα στη δουλειά, μια μέρα στην κόλαση

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.92 (12 Ψήφοι)

Μια μέρα στη δουλειά, μια μέρα στην κόλαση

Προ ολίγων ημερών ενημερώθηκα από μια φίλη για ένα περιστατικό που συνέβη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο με θύμωσε και με προβλημάτισε ιδιαιτέρως.

Μία κοπέλα, 20 ετών (βλέπε Χ.), η οποία πρόσφατα πήρε το πτυχίο της ως νηπιαγωγός, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία εργαζόμενη, για το διάστημα του ενός μήνα (ουδέν σχόλιο!) σε ένα ιδιωτικό σχολείο (Παιδικός Σταθμός/ Νηπιαγωγείο/ Δημοτικό σχολείο). Το σχολείο βρίσκεται σε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης και διευθυντής είναι ένας (φαινομενικά) καταξιωμένος εκπαιδευτικός, ο οποίος ασχολείται και με την συγγραφή βιβλίων (βλέπε Κ.). (Θα ήθελα πάρα πολύ να αναφερθώ σε ονόματα και διευθύνσεις αλλά όπως καταλαβαίνετε κωλύομαι!).

Από τις πρώτες κιόλας μέρες εργασίας της στον συγκεκριμένο χώρο δέχτηκε ουκ ολίγες φορές προσβολές και απαξίωση από τον "κύριο" που ανέφερα παραπάνω. Ωστόσο μια βδομάδα πριν την λήξη της σύμβασης της έλαβε χώρα το εξής περιστατικό:

Μια μητέρα ανέφερε στη Χ. πως από την επόμενη μέρα θα έπρεπε να συνοδεύει στο νηπιαγωγείο με το λεωφορείο και το δικό της παιδί, ωστόσο θα τηλεφωνούσε η ίδια στον διευθυντή για να τον ενημερώσει. Την άλλη μέρα όταν έφτασε στο νηπιαγωγείο η Χ. μαζί με αυτό το παιδί ήρθε αντιμέτωπη με μια συμπεριφορά που μόνο καταδικαστέα μπορεί να είναι. Για να προλάβω τον αντίλογο, θεωρώ πως και η ίδια η Χ., ανεξάρτητα από το τι θα έπραττε η μητέρα, θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τον διευθυντή, ωστόσο η ακόλουθη συμπεριφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για κανέναν απολύτως λόγο. Ο Κ. έγινε έξαλλος όταν είδε την Χ. να συνοδεύει το παιδί, καθώς δεν είχε ενημερωθεί από την μητέρα και ακολούθησε ένα παραλήρημα εναντίον της Χ. με προσβλητικές εκφράσεις όπως "είσαι άχρηστη", "είσαι ένα μηδενικό", "είσαι τελείως ανίκανη", "φύγε από μπροστά μου, δεν θέλω να σε βλέπω στα μάτια μου", κτλ. και στη συνέχεια της έκλεισε την πόρτα του γραφείου στα μούτρα με αποτέλεσμα να την χτυπήσει η πόρτα στο κεφάλι. Η Χ. αφού συνήλθε από το πρώτο σοκ άνοιξε την πόρτα και μιλώντας του στον πληθυντικό του ζήτησε το λόγο αυτής της συμπεριφοράς. Ο Κ. συνέχισε την ίδια προκλητική συμπεριφορά και όταν πια η Χ. του είπε ότι παραιτείται και γύρισε να φύγει, εκείνος έτρεξε πίσω της, την έφτυσε, την εξύβρισε και έκανε κίνηση να την χτυπήσει, μέχρι που η Χ. έφυγε κλαίγοντας από τον χώρο. Το δε τραγικό αυτό περιστατικό συνέβη μπροστά σε έναν γονέα, ο οποίος παρέμεινε αμέτοχος καθ’ όλη την διάρκεια.

Μου είναι αδύνατο να δεχτώ ότι ο άνθρωπος αυτός είναι εκπαιδευτικός. Μου είναι αδύνατο να δεχτώ ότι τόσοι γονείς, μέσα στην άγνοιά τους, του εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Μου είναι αδύνατο να δεχτώ ότι αυτός ο άνθρωπος αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο διαπαιδαγώγησης που προάγει τις ηθικές αξίες όπως η υπομονή, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός προς τους άλλους. Μου είναι αδύνατο να δεχτώ ότι υπήρχε μάρτυρας και δεν αντέδρασε. Μου είναι αδύνατο να δεχτώ και να ανεχτώ μια τέτοιου είδους συμπεριφορά απ' όπου και αν προέρχεται.

Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη επαγγελματική εμπειρία μιας νέας κοπέλας που αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της και να κυνηγήσει τα όνειρά της στην Ελλάδα της κρίσης. Δυστυχώς όμως δεν ήταν και δεν θα είναι η μόνη περίπτωση κακοποίησης (mobbing) στον εργασιακό χώρο. Συνεχώς ακούμε για τέτοιου είδους κρούσματα και θα συνεχίσουμε να ακούμε αν δεν αντιδρούμε. Ο κάθε διευθυντής και ο κάθε εργοδότης γενικότερα θα εξακολουθήσει, υπό την ψευδαίσθηση μια κάποιας ισχύος και την πεποίθηση πως ο εργαζόμενος είναι αδύναμος, διότι έχει ανάγκη την δουλειά, να φέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και να κακοποιεί είτε σωματικά είτε ψυχολογικά τους υπαλλήλους του.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω το πώς κινήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση η κοπέλα, ελπίζω ωστόσο να κινηθεί νομικά και να διεκδικήσει το δίκιο της. Το ίδιο εύχομαι και προσμένω να κάνει οποιοσδήποτε βρεθεί σε αυτήν την θέση, διότι δεν πρέπει να ανεχόμαστε ποτέ και να αφήνουμε ατιμώρητες τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Είτε είσαι θύμα, είτε μάρτυρας ΜΠΟΡΕΙΣ! ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ! ΜΙΛΑ!

Αρμόδιοι φορείς:
15512 - γραμμή καταγγελιών/επιθεώρηση εργασίας

* Η συντάκτρια του άρθρου, Βασιλική Αραμπατζή, είναι αναγνώστρια του tempo.gr.

Σημείωση: Το tempo.gr δημοσιεύει όλα τα κείμενα και τις καταγγελίες των αναγνωστών του που βρίσκονται σε κόσμια πλαίσια, χωρίς καμιά λογοκρισία, ωστόσο δεν φέρει ευθύνη για ενδεχόμενες ανακρίβειες. Την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο γράφων. Σε περίπτωση που επιθυμείτε κι εσείς να δημοσιευθεί κάποιο άρθρο σας, μπορείτε το αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.