Μισθοί πείνας για τους Έλληνες εργαζόμενους

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

Μισθοί πείνας για τους Έλληνες εργαζόμενους

Τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ για το «τέλος των μνημονίων» και αυτά που ακολούθησαν από τη Νέα Δημοκρατία για το «τέλος των capital controls», δεν αρκούν δυστυχώς για να γλυκάνουν το χάπι στους Έλληνες εργαζόμενους, χιλιάδες εκ των οποίων αμείβονται με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ μηνιαίως, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων για τον Φλεβάρη του 2019, το 26,9% των μισθωτών που εργάζονταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης λάμβανε μισθό μόλις 396,11 ευρώ μεικτά το μήνα, ενώ το μέσο ημερομίσθιο αυτής της ομάδας εργαζομένων διαμορφώθηκε στα 24,51 ευρώ μεικτά.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με πλήρες ωράριο κατά τον ίδιο μήνα βρισκόταν στα 1.182,39 ευρώ μεικτά.

Συνολικά, τον Φλεβάρη του 2019, ο μέσος μισθός για τους μισθωτούς στις κοινές επιχειρήσεις ήταν 950,07 ευρώ μεικτά και το μέσο ημερομίσθιο 45,18 ευρώ μεικτά.

Η μεγάλη υποχώρηση των μισθών διαφαίνεται ξεκάθαρα αν εξετάσουμε τα στοιχεία του ίδιου μήνα πριν από 8 χρόνια. Έτσι, λοιπόν, τον Φλεβάρη του 2011, ο μέσος μισθός όλων των μισθωτών ήταν 1.257,46 ευρώ μεικτά.

Με άλλα λόγια, ο μέσος μισθός σήμερα είναι μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2011 και συγκεκριμένα κατά 307,39 ευρώ.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης κρύβει από πίσω «μαύρη» εργασία, δεδομένου ότι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται για θέσεις δήθεν μερικής απασχόλησης, αλλά εξαναγκάζονται από τους εργοδότες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για ολόκληρο το 8ωρο.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.