tempo.gr

tempo.gr | Online περιοδικό ποικίλης ύλης

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ανάστατοι οι εργαζόμενοι εξαιτίας μαζικών απολύσεων

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ανάστατοι οι εργαζόμενοι εξαιτίας μαζικών απολύσεων

( 8 Ψήφοι )
Σύνταξη-επιμέλεια: tempo team | Τετάρτη, 28.10.20 19:06
 

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ανάστατοι οι εργαζόμενοι εξαιτίας μαζικών απολύσεων

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» μετά τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η πολυεθνική στα κεντρικά γραφεία της και νέες ακόμα που, όπως καταγγέλλεται, έχει ήδη γνωστοποιήσει για το επόμενο διάστημα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων ζητούν την ακύρωση των απολύσεων, τονίζοντας ότι η απομάκρυνση του προσωπικού δεν συνάδει με τα μεγάλα κέρδη της εταιρείας, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων και κατάργηση της διάκρισης εργάσιμου-μη εργάσιμου χρόνου μέσω της τηλεργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Η πολυεθνική ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις συναδέλφων στα κεντρικά γραφεία της, και έχει ανακοινώσει πως θα συνεχίσει με περισσότερες ακόμα, σε τμήματα της οικονομικής διεύθυνσης και σε διοικητικό προσωπικό.

Τί λέει η εργοδοσία; Ότι οι απολύσεις θα γίνουν στο όνομα της αυτοματοποίησης διαδικασιών και περαιτέρω αξιοποίησης της τεχνολογίας και πως (αφού απολυθούν πρώτα) θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους, να εργαστούν σε άλλο αντικείμενο στα διάφορα καταστήματα της εταιρίας.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Οι απολύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της συνολικής επίθεσης στους εργαζόμενους στο όνομα της κερδοφορίας της εταιρίας, αξιοποιώντας το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας που θεσμοθέτησαν η τωρινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουν "σκάσει" από κέρδη, τα οποία προέρχονται από την βαριά εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Από τη μία οι εργαζόμενοι στα καταστήματα με 4ωρα, 6ωρα, αξιοποίηση εργαζομένων μέσω δουλεμπορικών στις αποθήκες. Από την άλλη αξιοποιώντας τη νέα μορφή "ευέλικτης" εργασίας, της τηλεργασίας, σε εργαζόμενους διοικητικών υπηρεσιών, όπου καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας και απομονώνει τον εργαζόμενο από τους συναδέλφους του.

Στο όνομα της διασφάλισης αυτών των κερδών, προχωρούν και στις νέες απολύσεις. Στοχεύοντας συνεχώς στην μείωση του εργατικού κόστους αξιοποιούν την μέθοδο του outsourcing, παραχωρώντας μια σειρά από δραστηριότητες που θεωρούν "μη παραγωγικές" σε άλλες εταιρίες είτε στην Ελλάδα, όπως πρόκειται να κάνουν με τεχνική εταιρία για υπηρεσίες συντήρησης, είτε στο εξωτερικό, για τις διοικητικές-οικονομικές υπηρεσίες, με εργαζόμενους με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και εργασιακά δικαιώματα. Αυτό εννοούν ως πρόοδο και αξιοποίηση της τεχνολογίας, αντί δηλαδή η τεχνολογία να αξιοποιείται για να καλυτερεύουν οι συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων ιδιαίτερα στις πιο βαριές εργασίες όπως στις αποθήκες, γίνεται εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για περισσότερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων και για απολύσεις.

Όσο και αν προσπαθεί η εργοδοσία να "χρυσώσει" το χάπι στους εργαζόμενους, ότι αφού απολυθούν θα προσληφθούν σε άλλα πόστα στα καταστήματα, οι εργαζόμενοι έχουμε πείρα! Γνωρίζουμε πως αν δεχτούμε τις απολύσεις, χάνουμε ό,τι δικαιώματα έχουμε κατοχυρωμένα όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύαμε. Γνωρίζουμε πως κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εκ νέου πρόσληψη όλων των εργαζόμενων που θα απολυθούν, αλλά ακόμα και όσοι προσληφθούν θα είναι με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Προφανώς σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν σύμμαχο το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο, που παίζει το ρόλο όχι να προστατεύσει τους εργαζόμενους αλλά να υλοποιήσει η εργοδοσία όλα τα αντεργατικά μέτρα χωρίς να «κουνιέται φύλλο» και συνολικά να ενσωματώνονται οι εργαζόμενοι στη στρατηγική και στα "θέλω" της εργοδοσίας.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε μπροστά στην πανδημία, ιδιαίτερα στους χώρους των supermarkets δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί όσο και αν μας λέει η εργοδοσία ότι αποτελεί "αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα" η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών της. Τι κι αν αξιοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα σε κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος για επικοινωνιακό τρικ στα κανάλια, είναι ξεκάθαρο πως τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» στους χώρους δουλειάς αλλά και παντού πετσοκόβονται με κριτήριο τις αξιώσεις του κεφαλαίου.

Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική καθημερινά να αυξάνονται, αντί να παίρνονται μέτρα ενίσχυσης και θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, συχνότερα ΜΜΜ, ασφαλούς ανοίγματος των
σχολείων, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, θωρακίζονται και ενισχύονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιχειρούν για ακόμα μια φορά να φορτώσουν στις πλάτες μας τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης! Με νέα αντεργατικά μέτρα, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, με ραβασάκια από τον ΣΕΒ και τις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου, με αιχμή του δόρατος το ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στο 8ωρο, με νέο νόμο για τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, με νέα επίθεση σε βάρος της κατοικίας και του εισοδήματος του λαού και την παράδοσή τους στα χέρια των τραπεζών με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

ΩΣ ΕΔΩ! Από "ήρωες" που προκλητικά μας έλεγαν για να τους εξασφαλίσουμε ασύλληπτα κέρδη γινόμαστε πρωταγωνιστές για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!

Καλούμε κάθε συνάδελφο να μη δεχθεί και να μην υπογράψει καμία απόλυση!

Γινόμαστε τώρα όλοι μέλη στα κλαδικά μας σωματεία!

Οργανωμένοι και ενωμένοι δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της!

Διεκδικούμε:

- Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις

- Καμία νέα απόλυση

- Καμία δυσμενής αλλαγή των συμβάσεων των εργαζόμενων

- Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με επιβάρυνση της εργοδοσίας.

- 8ωρο – 5νθημερο για όλους τους εργαζόμενους

- Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους

- Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.

- Καμία επιβάρυνση ωραρίου σε περίπτωση απουσίας εργαζομένου λόγω covid-19

- Άδεια πλήρους μισθολογικής και ασφαλιστικής κάλυψης σε όσους συναδέλφους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

- Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας

- Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων όταν παρουσιάζεται κρούσμα.

- Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους».

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το tempo.gr παρακαλεί του φίλους αναγνώστες του να γράφουν με ελληνικούς και όχι με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish), όπως επίσης να αποφεύγουν και την υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Ο χώρος των σχολίων προσφέρεται σε όλους για να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, χωρίς καμία λογοκρισία από την πλευρά των Διαχειριστών, αρκεί η διατύπωση να βρίσκεται πάντοτε σε κόσμια πλαίσια. Επισημαίνεται ότι όσα σχόλια είναι συκοφαντικά, προσβλητικά, υβριστικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, συνδέσμους προς πορνογραφικό υλικό ή κάθε είδους άσεμνο και απαγορευμένο περιεχόμενο, θα διαγράφονται αυτομάτως.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Περισσότερα Θέματα:

Η σημασία της αρχής και του τέλους στο λογοτεχνικό βιβλίο

Ο θεματικός πυρήνας ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ή, με άλλα λόγια, η πλοκή, οι ήρωες, ο χώρος και ο χρόνος, ξεκινούν από μια βάση, την αρχή, κατόπιν διανύουν μια ανοδική, και, συνάμα, δύσκολη πορεία, τη μέση, και, έπειτα από αρκετό κόπο και μόχθο, καταλήγουν σε μια υψηλή κορυφή, το τέλος, όπου από εκεί μπορούμε να ατενίσουμε όλα όσα μας…

Αντρέι Ταρκόφσκι, ο ποιητής της εικόνας που «μιλούσε» με τη σιωπή

Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι (1932-1986) αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου και τον σημαντικότερο ίσως Ρώσο σκηνοθέτη μετά τον Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο οποίος υπήρξε μια από τις βασικές επιρροές του. Το έργο του βέβαια δεν είναι τόσο πλούσιο σε ποσότητα, αφού σε 23 χρόνια γύρισε μόλις επτά ταινίες…

«Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» από τη Σπυριδούλα Κούτρα

Μόλις κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση και περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το βιβλίο «Για κάτι λάθη και κάτι πάθη - #ΤοΒιβλ1ο» της Σπυριδούλας Κούτρα. Η συγγραφέας γράφει για δύο ζωές. Αυτή που ξεκινάει με το πρώτο σου κλάμα και αυτή τη δεύτερη επιλεγμένη, κατακτημένη, ξαναχτισμένη με πείσμα ζωή που δομείται αποκλειστικά από σένα και…

Δωρεάν προβολή online της ταινίας «Μέρες Βροχής» του Αλεσσάντρο Σπηλιωτόπουλου

Την ταινία «Μέρες Βροχής - Rainy Days» του Αλεσσάντρο Σπηλιωτόπουλου διαθέτουν δωρεάν για online προβολή οι συντελεστές της, προσπαθώντας έτσι να συμβάλλουν στην ψυχαγωγία όλων εμάς που βιώνουμε τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια ταινία η οποία προωθήθηκε όλο αυτό το διάστημα μέσω διάφορων…

Η απουσία σου

Έβρεχε. Παράξενη κοπέλα, το δέρμα της χλωμό, με έντονα μάτια, έμοιαζε σαν τη βροχή που έπεφτε στο παράθυρό της. Οι αστραπές που έριχνε έμοιαζαν με τα μάτια της, που φεγγοβολούσαν μέσα στο σκοτάδι. Τα κόκκινα μάγουλά της που έκαιγαν από έρωτα, είχαν χλομιάσει, είχε νιώσει άδεια. Η καρδιά όταν αδειάζει, μοιάζει με κίτρινο κερί που σβήνει.…

Πρόσφατα Δημοφιλή

Η σημασία της αρχής και του τέλους στο λογοτεχνικό βιβλίο

Ο θεματικός πυρήνας ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ή, με άλλα λόγια, η…

Μουρόχαυλες επαναστάτριες...

Από πολύ μικρή πίστευα ότι τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» είναι κάτι…

Σταμάτα να φοβάσαι!

Φοβάσαι. Ένας φόβος πλημμυρίζει την ψυχή σου κάθε φορά που πας να…

Ράγισες και πόνεσα, έσπασες και πέθανα

Δυσκολεύομαι να αποτυπώσω αυτά τα συναισθήματα. Δυσκολεύομαι να…

Άλλο σύντροφοι και άλλο συγκάτοικοι!

Πόσοι πιστεύετε ότι έχετε ξεχωρίσει αυτούς τους δύο όρους; Και αν το…

Κορονοϊός και Περιβάλλον

Για άλλη μια φόρα γινόμαστε μάρτυρες μιας πανδημίας, αλλά ενώ…

Back in Time

Οι 11 κορυφαίες ταινίες του Γούντι Άλεν

Ο Γούντι Άλεν έχει στο βιογραφικό του πλειάδα έργων και θεωρείται ως…

Η «ψυχή» των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946, γεννήθηκε ο πιο χαρισματικός ροκ…

Οι κορυφαίες ατάκες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας ταινίες του παλιού καλού κινηματογράφου,…

10 ταινίες και ο λόγος που άλλαξαν τη ζωή μου

1. Όσα παίρνει ο άνεμος Για την ανεπανάληπτη φράση της Katie Scarlett…

Τα video games που μας μεγάλωσαν

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που αγαπήθηκαν στο παρελθόν είναι πάρα πολλά…

Θρίλερ και ταινίες τρόμου που άφησαν εποχή (Β' μέρος αφιερώματος)

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τις καλύτερες ταινίες τρόμου και θρίλερ…
Στείλε το άρθρο σου

transparent

transparent


Το tempo.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα.

Δέχομαι τα cookies από αυτό τον ιστότοπο.
Όροι χρήσης