Οι Μεγάλες Προσδοκίες είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά…

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Οι Μεγάλες Προσδοκίες είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά…

Οι Μεγάλες Προσδοκίες του Κάρολου Ντίκενς είναι ένα από τα γνωστότερα βιβλία του, ένα από εκείνα στα οποία οφείλει την αίγλη του. Είναι ένα ιδιαίτερα συγκινητικό μυθιστόρημα, η ιστορία του μικρού Πιπ με όλους τους ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή του (ο δραπέτης Μάγκουιτς, η τρελή μις Χάβισαμ, η άκαρδη ωραία Εστέλλα, ο πανούργος δικηγόρος Τζάγκερς), δημιούργησαν ένα βιβλίο με λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις και βαθιά ευαισθησία.

Η ομώνυμη μεταφορά του Μεξικανού Κουαρόν σε ταινία, αποτελεί –κατά την κρίση μου– μία από τις πιο πετυχημένες. Και ενώ κινείται από άποψη υπόθεσης σε μεγάλη ομοιότητα με το βιβλίο, εν τούτοις, ο Μεξικανός σκηνοθέτης Κουαρόν καινοτομεί και παρουσιάζει με διαφορετικό τρόπο τη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας μία προηγμένη και εξελιγμένη εικόνα που ξεφεύγει από τις περιγραφές του μυθιστορήματος και θυμίζει κλασική χολιγουντιανή ταινία. Εξίσου πρωτοπόρος και στο μεγαλύτερο ερωτισμό ανάμεσα στον Πιπ και τη σκληρόκαρδη Εστέλλα.

Μία Γκουίνεθ Πάλτροου λουσμένη στο φως, ψυχρή και απρόσιτη, στον ίσως σπουδαιότερο ρόλο που ερμήνευσε ποτέ. Μία παρουσία που αναδύει ερωτισμό, σκληρότητα και απροσωπία, η οποία κρύβει μέσα της δικά της απωθημένα και ελλείψεις. Μία Αν Μπάνκροφτ που σε προχωρημένη ηλικία αλλά με ζωντανά τραύματα του ανεκπλήρωτου έρωτα που μέσα της επιβίωσαν, χορεύει με ανάλαφρη διάθεση «Became mutso». Ακόμα και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο που υποδύεται τον ευεργέτη του Πιπ. Ο Κουαρόν πήρε ένα βιβλίο, το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη και κατάφερε να «ντύσει» το περιεχόμενό του με μία φωτεινή εικόνα και σκηνές γεμάτες φως και κοσμοπολιτισμό, οι οποίες ξεπερνούν την εικονική πραγματικότητα του βιβλίου.

Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία, είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά… την παρακολούθησα πρόσφατα και έγινε από τις αγαπημένες μου.

Οι Μεγάλες Προσδοκίες είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.