Raging Bull, ο Robert De Niro σε πυγμαχία… υποκριτικής

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (15 Ψήφοι)

Raging Bull, ο Robert De Niro σε πυγμαχία… υποκριτικής

Το Raging Bull, δικαίως, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης. Ασπρόμαυρο χρώμα, εξαιρετική σκηνοθεσία, ένας Robert De Niro στον κορυφαίο ρόλο της καριέρας του. Ο Σκορτσέζε, βρισκόμενος εκείνη την περίοδο στο χείλος της ζωής και του θανάτου, αποφασίζει να γυρίσει την ίσως σπουδαιότερη ταινία του, ένα ασπρόμαυρο αριστούργημα που αρχικό σκοπό είχε να ξεφύγει από τις ταινίες Ρόκυ που είχαν τεράστια φήμη εκείνη την εποχή.

Η ίσως σπουδαιότερη κινηματογραφική στιγμή του Μάρτιν Σκορτσέζε, πραγματεύεται τη ζωή του πυγμάχου Jake LaMotta, την αθλητική του καριέρα και την πορεία προς την προσωπική του αυτοκαταστροφή. Ο Σκορτσέζε ως κύριο θέμα και πυρήνα της ταινίας βάζει τη βίαιη και αυταρχική συμπεριφορά του La Motta, απόρροια της σεξουαλικής του ανασφάλειας και των βαθύτερων νευρώσεών του.

Ο Robert De Niro σε γροθιές... υποκριτικήςΟ Robert De Niro σε γροθιές... υποκριτικής

Ο LaMotta σκιαγραφείται ως ένας μεγάλος αθλητής, αλλά παράλληλα, ως  ένας άνθρωπος με τρωτές πλευρές και παρανοϊκή συμπεριφορά. Στις χειρότερες στιγμές του, μεταμορφωνόταν σε έναν παράλογα ζηλιάρη, παρανοϊκό, σχιζοειδή τύπο που διέλυε τα πάντα στο πέρασμά του και με τις βίαιες εκρήξεις του κατέστρεψε τις δύο πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή του, τη σχέση με τη γυναίκα και τον αδελφό του. Επίκεντρο της καταστροφικής του ζήλιας η πίστη του ότι η γυναίκα και ο αδερφός του είχαν παράνομο δεσμό. Η κατάρρευση ενός ειδώλου που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο ταλέντο και την αυτοκαταστροφή, αποδίδεται τόσο αριστουργηματικά από τον De Niro, ο οποίος αναδεικνύει την υποκριτική του δεινότητα σε όλο της το μεγαλείο. Ο De Niro, πραγματικός υπηρέτης της Υποκριτικής, τρώει τεράστιες ποσότητες φαγητού προκειμένου να πάρει 37 κιλά και αν και ήταν αδαής από μποξ,  παρακολουθούσε και συμμετείχε μανιωδώς σε αγώνες του αθλήματος. Το αίμα της ταινίας ήταν… σοκολάτα, ενώ ο Joe Pesci έχοντας «πατήσει» τα 40, θεωρούσε πως δε θα έχει ευκαιρία στην υποκριτική. Ώσπου, δέχτηκε το ρόλο του Joey, του αδελφού του LaMotta…

Ο Robert De Niro κρατώντας το OscarΟ Robert De Niro κρατώντας το Oscar

Η σκιαγράφηση του ανθρώπου LaMotta πίσω από τις βίαιες γροθιές του στο ρινγκ, αποτελεί μία διείσδυση του σκηνοθέτη στον παράλογο ψυχισμό του, στη σεξουαλική του βία, στους παράλογους φόβους του. Είναι η προσπάθεια να δεις τον Άνθρωπο πίσω από το προσωπείο του Μύθου, να δεις ένα τρωτό ον δίχως το μυθικό πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργηθεί από τις αθλητικές του επιδόσεις. Η ταινία αποτελεί μία ποιητική ωδή στη βία, ένας ύμνος στην οργή ενός ανθρώπου, η οποία καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της και σα δυνατή φωτιά καίει κάθε ρανίδα λογικής στο παρανοϊκό μυαλό του LaMotta.

Το Raging Bull ανήκει σίγουρα στις ταινίες που αξίζει να δεις έστω και για μία φορά στη ζωή σου. Δεν είναι μόνο η άρτια σκηνοθεσία, η υποκριτική δεινότητα, το καλογραμμένο σενάριο, είναι η θέαση ενός μεγάλου αθλητή, που δεν παύει να είναι Άνθρωπος, όπως όλοι μας. Ενός ανθρώπου του οποίου η αυτοκαταστροφική του συμπεριφορά τον έφερε ως άλλο Φαέθοντα με το άρμα του πατέρα του, κοντά στον ήλιο, και τελικά… κάηκε…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.