Beaches, μία ταινία για τη γυναικεία φιλία

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (9 Ψήφοι)

Beaches, μία ταινία για τη γυναικεία φιλία

Η γυναικεία φιλία, διαχρονικά, έχει εμποτιστεί με διάφορες προκαταλήψεις, ακλόνητες πεποιθήσεις οι οποίες τροφοδοτούν την πίστη περί ζήλιας, ανταγωνισμού ακόμα και σε αυτές που εξωτερικά φαντάζουν αρμονικές.

Ίσως οι εν λόγω στερεότυπες αντιλήψεις να μην απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Οι γυναίκες είμαστε όντως ανταγωνιστικές, μαχόμαστε η μία την άλλη. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν όντως και λαμπρά δείγματα γυναικείας φιλίας.

Στην ταινία Beaches του 1988, βλέπουμε αυτή την εμβάθυνση και την προσπάθεια κατανόησης αυτού του πολύπλοκου, πολύπαθου, πολυαναλυμένου φαινομένου που λέγεται γυναικεία φιλία.

Δύο γυναίκες, η Betty Midler και η Barbara Hershey, καλούνται να αναμετρηθούν και να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που τελικά μετράει περισσότερο για αυτές: η αγνή τους φιλία ή η ζήλια που βαθιά τρέφει η μία για την άλλη και αυτή την υποσκάπτει; Μέχρι τη στιγμή που τη βάζει σε κίνδυνο όταν αναδυθεί δίχως καμία μάσκα και καμουφλάρισμα στην επιφάνεια.

Η γυναικεία φιλία είναι μία πίστα ολόκληρη, μία εμπειρία η οποία σε καλεί να επεξεργαστείς πολλά κρυμμένα κομμάτια του εαυτού σου. Οι γυναίκες είμαστε πολύπλοκα, πολυεπίπεδα όντα, με πολλές πτυχές και γνωρίσματα που και εμείς οι ίδιες δεν γνωρίζουμε.

Οι δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας αγαπούν. Και μέσα σε ένα μικρό κομμάτι του εαυτού τους ζηλεύουν. Αλλά θα έρθει η ίδια η ζωή με τις εναλλαγές, τις ακυρώσεις, τα απρόσμενα σενάρια να τις βοηθήσει να αντιληφθούν ότι τελικά η μία είναι σημαντικότερη για την άλλη από οποιοδήποτε πρόσκαιρο συναίσθημα και ανταγωνισμό.

H ταινία, αν και δεν είχε συγκεντρώσει ιδιαίτερα θετικές κριτικές από τους κριτικούς, κατάφερε να συγκινήσει και να εμπνεύσει καθώς αφορούσε ένα σημαντικό θέμα της γυναικείας ζωής και το αντιμετώπισε ανοιχτά, δίχως να κρυφτεί ή να φοβηθεί πως προσβάλλει το γυναικείο φύλο. Μίλησα ανοιχτά για τη γυναικεία ζήλια, για τη φιλαρέσκεια, για τη γυναίκα που θέλει πάντα να είναι η καλύτερη και προσπαθεί να ξεπεράσει στα πάντα μία γυναίκα που θεωρεί αδελφή της.

Από τις ωραίες "γυναικείες" ταινίες που μιλάνε χωρίς φόβο αλλά με πάθος για ένα καυτό θέμα του γυναικείου πληθυσμού: τις φιλίες μας.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.